Ημέρα μνήμης των Ελλήνων του Πόντου – Να αναγνωριστεί η γενοκτονία τους από την Τουρκία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημέρα μνήμης των Ελλήνων του Πόντου

Να αναγνωριστεί η γενοκτονία τους από την Τουρκία

Πέρασαν 1 αιώνας και 1 χρόνος από τη 19η Μάη του 1919.

Σήμερα 19 Μάη του 2020 είναι ημέρα μνήμης των Ελλήνων του Πόντου και ως Λαϊκή Ενότητα οφείλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής, αφού 353.000 σφαγιάστηκαν ενώ χιλιάδες άλλοι εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.

Είναι χρέος όλων όσοι αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, τη φιλία και την καλή γειτονία των λαών, να θεωρούμε ότι η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων και ο καταλογισμός των ευθυνών σε όσους προκάλεσαν, σχεδίασαν, ανέχτηκαν και εκτέλεσαν τη σφαγή των Ελλήνων Ποντίων αποτελεί μία πράξη που δεν χωρίζει αλλά ενώνει τους δύο γειτονικούς λαούς.

Με σεβασμό λοιπόν στον Ποντιακό Ελληνισμό απαιτούμε από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου πέρσι αποφεύχθηκε τεχνηέντως, είναι αναγκαιότητα και αυτό οφείλει να επανατοποθετηθεί.

 Άλλωστε Γενοκτονία ορίζεται ως η σκόπιμη θανάτωση ατόμων που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη φυλετική, πολιτική ή πολιτιστική ομάδα, με την πρόθεση των δολοφόνων να την αφανίσουν και ο όρος γενοκτονία είναι αυτός που αποδίδεται στις περιπτώσεις του Ποντιακού Ελληνισμού, των Αρμενίων, των Ασσυρίων αλλά και των Εβραίων που αφάνισε ο Χίτλερ.

Την ιστορία δεν έχει κανείς το δικαίωμα να την αλλοιώνει και τα θύματα των θηριωδιών ζητούν δικαίωση όσα χρόνια και αν περάσουν.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

18/5/2020