Μεγάλο έγκλημα για την κυβέρνηση η προστασία της πρώτης κατοικίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μεγάλο έγκλημα για την κυβέρνηση η προστασία της πρώτης κατοικίας

Εξαιρούνται τα αδικήματα παρακώλυσης πλειστηριασμών από τις ευεργετικές διατάξεις μαζικής παραγραφής αξιόποινου αδικημάτων!

Κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο προβλέπεται η παραγραφή του αξιόποινου και παύση της ποινικής δίωξης για ήσσονος σημασίας αδικήματα καθώς και η μη εκτέλεση ποινών για τέτοια αδικήματα, με σκοπό την αποσυμφόρηση του δικαστικού συστήματος από  τον όγκο υποθέσεων, που αυξήθηκε λόγω της διακοπής λειτουργίας των δικαστηρίων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο παραγράφεται το αξιόποινο για πράξεις ήσσονος ποινικής μεταχείρισης, για τις οποίες ο νόμος προβλέπει, ως κύρια ποινή, φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας ή σωρευτικά κάποιες από τις παραπάνω ποινές. Από την εφαρμογή των διατάξεων εξαιρούνται συγκεκριμένα αδικήματα, για τα οποία δεν ισχύει η παραγραφή και εξακολουθεί η δίωξη ή η εκτέλεση της επιβληθείσας ποινής. Μεταξύ των εξαιρουμένων αδικημάτων βρίσκονται αδικήματα με ιδιαίτερη ποινική απαξία, όπως αδικήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά ή προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, αλλά και το προσφάτως προβλεφθέν αδίκημα της παρεμπόδισης πλειστηριασμού! Συγκεκριμένα, δεν ισχύει η παραγραφή για το αδίκημα του νέου άρθρου 168 παρ. 3, το οποίο εισήχθη με την πρόσφατη αντιδραστική τροποποίηση του ΠΚ με τον ν. 4619/2019 και το οποίο προβλέπει ποινή μέχρι ενός έτους για όποιον εισέρχεται ή παραμένει σε χώρο που χρησιμοποιείται από υπάλληλο πλειστηριασμού και προκαλεί τη διακοπή του και φυλάκιση έως έξι (6) μηνών για όποιον εισέρχεται ή παραμένει σε χώρο πλειστηριασμού με σκοπό την παρακώλυση αυτού, χωρίς δηλαδή να επέλθει διακοπή!

Για άλλη μια φορά γίνεται εμφανές το μένος της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που και οι δυο έχουν δημιουργήσει ένα σιδηρόφρακτο ποινικό οπλοστάσιο για να καταστείλουν τους αγώνες ενάντια στους ανάλγητους πλειστηριασμούς. Με νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν στοχοποιήσει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και έχουν στήσει μια βιομηχανία δικών σε βάρος δεκάδων αγωνιστών στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος που αγωνίστηκαν για τη διάσωση της λαϊκής κατοικίας από κοράκια των τραπεζών και των επενδυτικών funds. Συνεχίζουν όμως και σήμερα, με την εξαίρεση των σχετικών αδικημάτων από τις διατάξεις αποσυμφόρησης, παρότι ακόμη και στον ΠΚ έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση από την άποψη της ποινής με άλλα αδικήματα το αξιόποινο των οποίων παραγράφεται.

Είναι σαφής η πολιτική στόχευση αυτής της εξαίρεσης. Δεν είναι τυχαία σε μια εποχή που οι δανειστές αρνούνται ακόμη και μπροστά στην πρωτοφανή κρίση του κορωνοϊού να παρατείνουν το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι και αυτήν την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ετοιμάζουν νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων, φτωχοποίησης, πλειστηριασμών, κατασχέσεων και εξώσεων για να παραδοθούν και οι τελευταίες κατοικίες και η τελευταία περιουσία των οικονομικά πληττόμενων οφειλετών στα χέρια των τραπεζών

Η Λαϊκή Ενότητα, έχει δώσει τόσα χρόνια σκληρούς αγώνες ενάντια στου πλειστηριασμούς με δεκάδες μέλη και φίλους της να αντιμετωπίζουν δίκες και την απειλή ποινικών κυρώσεων. Για άλλη μια φορά θα μπούμε ολόψυχα μπροστά στον  αγώνα για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας και σήμερα και όποτε είναι αναγκαίο.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

17/5/2020