Να ενωθούμε και να συμπορευτούμε με όσους αντιτίθενται στο πολιτικό, οικονομικό και δημοτικό κατεστημένο

Να ενωθούμε και να συμπορευτούμε με τους πολίτες και όλες τις δυνάμεις που αντιτίθενται στο πολιτικό,οικονομικό και δημοτικό κατεστημένο

Καλούμε και τις υπόλοιπες αγωνιστικές συλλογικότητες της πόλης μας που απορρίπτουν τη γραμμή διαχείρισης της σημερινής κατάστασης και την κομματική αυτοαναφορικότητα, να συν-διαμορφώσουμε μια κοινή αγωνιστική προσπάθεια και μια κοινή δράση μακράς πνοής με αφορμή αλλά όχι μόνο τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν πάντα ο φτωχός συγγενής της κρατικής εξουσίας, με περιορισμένα οικονομικά και δυνατότητες. Από το 2014 όμως αποτελεί και με το νόμο υποτομέα της κυβέρνησης, έχοντας ως βασική της προτεραιότητα την συμβολή στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και την με κάθε κόστος επίτευξη πλεονασμάτων. Μοιάζει περισσότερο με τοπική διοίκηση, μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας στην επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών και κατευθύνσεων στην  τοπική κοινωνία, ενός άγριου νεοφιλελευθερισμού σύμφωνο με τις υποδείξεις των δανειστών, της ευρωπαϊκής ένωσης και των ντόπιων οικονομικών συμφερόντων. Οι Δήμοι πλέον οφείλουν να λειτουργούν με  όρους επιχείρησης και αγοράς, οι κάτοικοι από πολίτες μετατρέπονται σε πελάτες – χρήστες υπηρεσιών. Το αποτέλεσμα: οι εργαζόμενοι και τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού δεν βρίσκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση κανένα ουσιαστικό στήριγμα. Η κοινωνική ζωή, η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των κατοίκων των δήμων πλήττονται βάναυσα.

Ο πυρήνας αυτής της πολιτικής βρίσκει – με ελάχιστες εξαιρέσεις – σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών αρχών και των δημοτικών παρατάξεων. Έχουν συμφωνήσει στο ρόλο του διεκπεραιωτή – διαχειριστή των κυρίαρχων οικονομικών συμφερόντων σε βάρος των πολιτών και της πόλης τους, με αντάλλαγμα την αποκόμιση πολιτικών ωφελημάτων και την αναπαραγωγή τους. Γι αυτό και τρέχουν να εφαρμόσουν τις κυβερνητικές υποδείξεις ακόμα και σε ζητήματα που αυτές δεν είναι υποχρεωτικές αλλά συμβουλευτικές.

Τα χρόνια της διακυβέρνησης της Ν.Δ επιβλήθηκαν ακόμα μεγαλύτερες αντιδραστικές παρεμβάσεις  στη λειτουργία των δήμων. Καταργήθηκε η εκλογική επιλογή και βούληση των πολιτών  και προωθήθηκε μια αντιδημοκρατική εκτροπή που μετέτρεψε τις δημοτικές αρχές από μειοψηφία σε πλειοψηφία, υποτίμησε τα δημοτικά συμβούλια και έδωσε υπερεξουσίες στις επιτροπές οικονομικών και ποιότητας ζωής, στον Δήμαρχο και την δημοτική αρχή, ακόμα και αν αυτή δεν είχε την πλειοψηφία των συμβούλων. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια κατευθύνονται μέσα από ντιρεκτίβες που αποφασίζονται μακριά και σε αντίθεση με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Τα δημοτικά συμβούλια, δεν έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν χρηματοδοτήσεις για έργα που αυτά ιεραρχούν και επιλέγουν στους δήμους τους.

Ο Βύρωνας δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ = Κατωπόδη έχει αποδεχτεί και εφαρμόζει όλες τις αντιλαϊκές υποδείξεις και το αντίστοιχο πλαίσιο λειτουργίας. Πρωτοστατεί στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πόλης και των πολλών. Δεν διεκδικεί, από την κεντρική εξουσία χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, αναθέτει τα πάντα σε ιδιωτικά συμφέροντα  και εργολάβους.  Τον δημόσιο δημοτικό κοινόχρηστο χώρο τον έχει εκχωρήσει ουσιαστικά στα ιδιωτικά συμφέροντα. Όραμα τους η πόλη να γίνει πόλος έλξεις καταστημάτων  και κυρίως εστίασης, παραδομένη στη λογική της ΤΙΝΑ.. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και τα ζούμε όλοι μας καθημερινά, δεν θα τα απαριθμήσουμε εδώ.

Εμάς από την ίδρυσή μας στρατηγικός και διακηρυγμένος μας στόχος είναι μια πόλη και κοινωνία που να μπορείς να ζεις με αξιοπρέπεια, να κυκλοφορείς στο Δημόσιο χώρο ελεύθερα, χωρίς να τον λυμαίνονται τα ιδιωτικά συμφέροντα και οι κατεστημένες νοοτροπίες του ατομισμού. Επιδιώκουμε  κατακτήσεις και αλλαγές στην πόλη που θα βελτιώνουν την καθημερινότητά μας κόντρα στις κεντρικές και τοπικές αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές, με διαρκή κατεύθυνση την ανατροπή τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση προσπαθήσαμε να συμβάλουμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο με όλες μας τις δυνάμεις όλα αυτά τα χρόνια με όλες τις δυσκολίες και τις αδυναμίες μας, με όσα λάθη και αν κάναμε.

Θέλουμε να πάνε τα πράγματα αλλιώς, να ‘θρουν τα ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ για να εξυπηρετούνται οι λαϊκές ανάγκες των πολλών. Να δημιουργηθούν Ρωγμές και Ρήξεις στις πολιτικές τους. Να υπάρξει ανυπακοή στις αντιλαϊκές, αντεργατικές πρακτικές των Δημοτικών αρχόντων.

Ξέρουμε πως αυτά δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την ενεργή συμμετοχή και κινηματική δράση των κατοίκων. Ωστόσο, εκτός από την κοινή δράση στους αγώνες και στο κίνημα, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες χρειάζεται και η συμπόρευση και συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο των δυνάμεων και των αγωνιστών που κινούνται προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Γι αυτό και προτάσσουμε την συγκρότηση μιας κινηματικής ενωτικής δημοκρατικής ριζοσπαστικής συλλογικότητας αλλά και ενός μάχιμου ψηφοδελτίου κοινής δράσης, συμμαχίας και εκλογικής συμπόρευσης πάνω σε αρχές που θα αποτυπώνει αυτή την «άλλη λογική». Οι αγωνιστές με τους οποίους έχουμε βρεθεί μαζί στις μικρές και μεγάλες μάχες, οι δυνάμεις και τα ρεύματα της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής, αγωνιστικής αριστεράς, , όλοι εμείς που παρά τις επιμέρους διαφορές μας έχουμε κοινές αντιλήψεις μπορούμε να βρεθούμε μαζί, κρατώντας ο καθένας την αυτοτέλειά του αλλά παλεύοντας μαζί τα μεγάλα ζητήματα που συμφωνούμε.

Σε μια προσπάθεια που θα υπερβαίνει τις μέχρι σήμερα ξεχωριστές λειτουργίες και πρακτικές μας και θα συμβάλλει στην οργάνωση των αντιστάσεων για την απόκρουση των αντιλαϊκών πολιτικών, θα παλεύει για τα λαϊκά συμφέροντα κόντρα στην κεντρική και τοπική εξουσία, θα υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα του Δήμου, θα διεκδικεί τη λειτουργία των υπηρεσιών του προς όφελος των δημοτών.

Μια κίνηση που:

– Θα διατρανώνει πως η αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται στον Δήμο δεν είναι μονόδρομος.  Που αυτή της την πεποίθηση θα τη κάνει ενεργή δράση και πάλη ώστε να συμβάλει – στο βαθμό που μπορεί – στην ανάπτυξη των αγώνων για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, του κόσμου του μεροκάματου, των ανέργων, της νεολαίας, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων, της γειτονιάς μας.

– Θα διεκδικεί την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και την επιστροφή στους Δήμους των χρημάτων που ενώ έχουν πληρωθεί από τους πολίτες για δημοτικές υπηρεσίες – λειτουργίες, ρίχτηκαν στην μαύρη τρύπα του χρέους. Θα παλεύει για να μη λειτουργεί και συμπεριφέρεται ο Δήμος σαν φοροσυλλέκτης και σαν επιχείρηση που αντιμετωπίζει τους δημότες ως πελάτες. Θα σταματήσει την εκχώρηση λειτουργιών και χώρων στα ιδιωτικά συμφέροντα που αυξάνει το κόστος για τους δημότες και μειώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

– Θα υπερασπίζεται τα δημόσια αγαθά, το δασικό και δημόσιο χαρακτήρα του Υμηττού και τους ελεύθερους χώρους της πόλης, θα διεκδικεί την αξιοποίηση των σχολαζουσών κληρονομιών – πχ. εκείνης της Νικηφοριδη που λιμνάζει πάνω από 13 χρόνια – και των άκτιστων οικοπέδων προς όφελος των πολιτών.

– Θα αγωνίζεται ενάντια στην άνοδο των τιμών των ενοικίων, για την προστασία της Α’ κατοικίας και θα βρίσκεται δίπλα στους κατοίκους του Δήμου για να συγκρουστεί με όποιον χρειαστεί ώστε να μην χάσουν το σπίτι ή την μικροεπιχείρησή τους από φόρους ή χρέη. Για να μην μείνει κανένας άστεγος και κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό. Θα διεκδικεί τη δημιουργία ενός μαζικού προγράμματος ποιοτικής κοινωνικής κατοικίας , όπως και την συντήρηση όλων των δημόσιων κτιρίων της πόλης ώστε να είναι ασφαλή.

– Θα διεκδικεί την δημιουργία νέων κοινωνικών δομών στην πόλη που να εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων των ηλικιών των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν. Από το Παιδικό σταθμό για το παιδί, τα στέκια, βιβλιοθήκες, αθλητικά κέντρα για την νεολαία, ως τη στέγη γερόντων.

– Θα διεκδικεί μια αναβαθμισμένης και ασφαλούς δημοτικής συγκοινωνίας που να συνδέει όλες τις γειτονιές μεταξύ τους αλλά και με τους κοντινούς σταθμούς του μετρό και την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη. Θα πιέζει την κυβέρνηση ώστε να φτάσει το μετρό και στην πόλη μας.

 – Θα υπερασπίζεται με μαχητικότητα τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα όλων των κοινωνικών ομάδων, ενάντια στον εκφασισμό της κοινωνίας και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, για μια κοινωνία και έναν δήμο που να μας χωρά όλους και όλες.

– Θα παλεύει για τον τερματισμό της επέκτασης των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο Δήμο, για να γίνουν οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις που θα εξασφαλίζουν σύγχρονες και ποιοτικές δημοτικές υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών, της νεολαίας, των υπερηλίκων, των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και γενικότερα όλων των κοινωνικών ομάδων.

– Θα αγωνίζεται για να καταργηθεί ο «Καλλικράτης», ο «Κλεισθένης», και όλο το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο που έχει επιβληθεί στους Δήμους. Για ένα νέο τρόπο αυτοδιοίκησης βασισμένο στη δημοκρατική συμμετοχή των κατοίκων στις αποφάσεις που αφορούν την ζωή τους σε αντίθεση με το συγκεντρωτικό δημαρχιακό σημερινό μοντέλο.

Με αυτές τις σκέψεις απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε προοδευτικό πολίτη που θέλει να υπερβούμε την σημερινή κατάσταση και να συμβάλει ενεργά για να οδηγηθούν τα πράγματα αλλιώς

Καλούμε και τις υπόλοιπες αγωνιστικές συλλογικότητες της πόλης μας που απορρίπτουν τη γραμμή διαχείρισης της σημερινής κατάστασης και την κομματική αυτοαναφορικότητα, να συν-διαμορφώσουμε μια κοινή αγωνιστική προσπάθεια και μια κοινή δράση μακράς πνοής με αφορμή αλλά όχι μόνο τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Για μια πόλη και μια κοινωνία που στο κέντρο της θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Όχι στον εγκλωβισμένο Δήμο-Επιχείρηση, που ασφυκτικά χωρίς επαρκή κρατική χρηματοδότηση, στην πολιτική του «Κλεισθένη» και του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου κυβερνήσεων και Ε. Ένωσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε συζητήσεις με αγωνιστές και συλλογικότητες της πόλης μας, για την προώθηση αυτή μας της πρόταση