Μόνο ο Οδυσσέας μπορεί να σώσει του δανειολήπτες στεγαστικών (του Θανάση Πετράκου)

ΜΟΝΟ Ο  ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΠΟΡΕΙ  ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΥΣ  ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ 

Του Θανάση Πετράκου

Μαύρα τα  νέα για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων  μετά και τη νέα αύξηση επιτοκίων που  προανήγγειλε χθες ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος .

Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ θα βάλει νέα  φωτιά στους δανειολήπτες,  καθότι θα είναι δεύτερη αύξηση μετά την πρόσφατη  απόφαση της πριν λίγο καιρό  να αυξήσει τα, επιτόκια κατά 0,5% . Θυμίζω ότι   όχι κάποιο  ακροαριστερό έντυπο αλλά η Capital Economics  είχε γράψει πριν λίγες ημέρες ότι  “Είναι η πιο επικίνδυνη από τις διαθέσιμες επιλογές”.Στο ίδιο  μήκος κύματος,    αντέδρασαν και  αρκετοί συστημικοί οικονομολόγοι μεταξύ αυτών και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Constancio. Εκτός όμως από αυτές τις γενικότερες επιπτώσεις και κινδύνους,που έχει η αύξηση των επιτοκίων  αυτοί που θα πάθουν κυριολεκτικά συμφορά είναι οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο. Όπως  εκτιμούν έγκυροι οικονομολόγοι , η απόφαση αυτή της ΕΚΤ θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο διότι  με την αύξηση που έχει ήδη γίνει αυξήθηκε η δόση   των  στεγαστικών  δανείων  κατά 27% !!! Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί  με την δεύτερη αύξηση που προανήγγειλε χθες  ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος.   ” Θα κλάψουν μάνες για παιδιά και τα παιδιά για μάνες “. Οι αυξήσει αυτές σε συνδυασμό  με την παραπέρα μείωση του πραγματικού εισοδήματος της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού το 2022  όπου ο  ίδιος ο ΟΟΣΑ λέει ότι είχαμε νέα μείωση των πραγματικών εισοδημάτων κατά 7,4%  θα οδηγήσει ακόμη και αυτούς τους δανειολήπτες που μπορούσαν μέχρι χθες να αποπληρώνουν τη δόση του δανείου τους  σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής των δόσεων των δανείων τους.

Συνεπώς επιβάλλεται εκτός από την μαζικοποίηση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών και μια ουσιαστική αλλαγή στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ώστε από καλλίτερες θέσεις να   πετύχουμε  να καταργηθεί ο Πτωχευτικός νόμος (ν.4649/2019 «Ηρακλής» ),  της Μητσοτάκης ΑΕ και να υπάρξει ένα ουσιαστικό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών.

Η αποφασιστική ενίσχυση των συμμαχικών εκλογικών συνδυασμών του ” ΜέΡΑ25- Συμμαχία για τη Ρήξη  ” αποτελεί εγγύηση για τους δανειολήπτες διότι η πρόταση μας είναι πρόταση πραγματικής προστασίας των δανειοληπτών  από τη την μεθοδική υφαρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας και την εξάλειψη της ιδιοκατοίκησης στη χώρα  μας που έχουν επιβάλει τα μνημόνια .

Γιατί εμείς προτείνουμε  έναν άλλο δρόμο ρήξης και ανατροπής των μνημονιακών δεσμεύσεων που  έχουν αποδεχτεί και ψηφίσει η Ν.Δ. , το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ  και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προτείνουμε και αγωνιζόμαστε για .

Κατάργηση του ν.4649/2019 («Ηρακλής»), τερματισμό  της πώλησης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στα αρπακτικά funds  και αναίρεση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς αυτά.

Μόνιμη προστασία της κύριας κατοικίας και των μικρομεσαίων με την καταβολή μηνιαίου παγίου που δεν θα ξεπερνά το 1/5 των καθαρών εισοδημάτων και το ύψος του οποίου θα προσδιορίζεται από τις δημοτικές αρχές.

Ίδρυση δημόσιας εταιρείας  διαχείρισης των κόκκινων δανείων ,την οποία μεταφέρονται τα κόκκινα δάνεια και οι τίτλοι ιδιοκτησίας υπό την επωνυμία «ΟΔΥΣΣΕΑΣ – Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών.  Ο «Οδυσσέας» είναι το σχέδιο που προτείνουμε για να σωθούν πραγματικά τα σπίτια και τα μαγαζιά του κόσμου από τα αρπακτικά ταμεία, τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις.  Ο «Οδυσσέας»  θα αντικαταστήσει τον εγκληματικό «Ηρακλή» της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και θα βάλει φρένο στην πώληση των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά ταμεία και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.

Απόδοση στις τράπεζες τίτλων και δημόσιων εγγυήσεων από την «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».

Διατήρηση του ποσοστού ιδιοκτησίας των δανειοληπτών, έως την έναρξη της κανονικής αποπληρωμής των δανείων, μετά από τα «κουρέματα» που θα συμφωνηθούν με την «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».

Συγκρότηση κατά τόπο επιτροπών, σε συνεργασία με την «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με αντικείμενο τη διαλεύκανση των περιπτώσεων στρατηγικών κακοπληρωτών.

Η σημαντική ενίσχυση των ενωτικών αντιμνημονιακών συνδυασμών “ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη ” μαζί με τα κινήματα μπορούν και πρέπει να επιβάλουν την αλλαγή αυτών των απάνθρωπων πολιτικών, τις οποίες δυστυχώς πέρα από τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) υπηρετεί και η Δικαιοσύνη όπως φάνηκε καθαρά με την πρόσφατη απόφαση   της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Ο Θανάσης Πετράκος είναι πρώην βουλευτής και  υποψήφιος βουλευτής  της Αντιμνημονιακής Συνεργασίας “ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη” στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ