ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη: Γιατί όλα μπορούν να είναι αλλιώς !

ΜέΡΑ25–Συμμαχία για τη Ρήξη: Για μια αγωνιστική συστράτευση απέναντι στη μνημονιακή σύμπραξη

Εκτεταμένη έκδοση του κειμένου που δημοσιοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου στις ιστοσελίδες ThePressProject , του ΜέΡΑ25, της Λαϊκής Ενότητας ΑΑ και του Αριστερού Ρεύματος


Εδώ και τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εφαρμόσει την πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, ακολουθώντας το δρόμο των κυβερνήσεων των μνημονίων. Με την πλήρη στήριξη των συστημικών ΜΜΕ, των ολιγαρχών και των κέντρων εξουσίας, η ΝΔ χτύπησε τα εργασιακά δικαιώματα, το οκτάωρο και το δικαίωμα στην απεργία, ξεπούλησε τη δημόσια περιουσία, παρέδωσε το φυσικό περιβάλλον στους ολιγάρχες, με μόνο σκοπό τα κέρδη τους. Έβαλε στο στόχαστρο τη λαϊκή κατοικία, ολοκλήρωσε την παράδοση των κόκκινων δανείων στα κοράκια των funds, συνέχισε τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις. Έκανε καθημερινότητα το όργιο καταστολής και αυταρχισμού, με αποκορύφωμα τον νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Χρησιμοποίησε τον παρακρατικό μηχανισμό των γενικευμένων υποκλοπών για να ελέγξει την πολιτική και οικονομική ζωή.  Χτύπησε τη νεολαία, με τις πολιτικές της στην παιδεία, πέταξε δεκάδες χιλιάδες μαθητές έξω από τα πανεπιστήμια για να κερδίσουν τα ιδιωτικά κολλέγια, προσπάθησε να φέρει την πανεπιστημιακή αστυνομία, συνέχισε την υποχρηματοδότηση της παιδείας, υποβάθμισε πλήρως τις καλλιτεχνικές σπουδές. Πέρασε αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις για να σταθεροποιήσει το πολιτικό σύστημα, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και οι ρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση. Η αντιλαϊκή πολιτική της οδήγησε στην πλήρη αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας με τα υψηλότερα ποσοστά θυμάτων, σε μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές, στην αδυναμία των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα.

Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας έρχεται αντιμέτωπη με το δίλημμα αν θα πεινάσει ή αν θα κρυώσει, με την εκτόξευση του πληθωρισμού και της ακρίβειας, αλλά και την ενεργειακή φτώχεια. Η κυβέρνηση, σε αυτές τις συνθήκες, εφαρμόζει μια πολιτική κοροϊδίας, που δεν μπορεί και δεν θέλει να ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα, με επιδοτήσεις ελεημοσύνης όπως τα διάφορα «pass» και τα επιδόματα – ψίχουλα. Καταδικάζει τους πολίτες στη φτώχεια, για να συντηρήσει την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μεγάλων ομίλων της ενέργειας. Η πολιτική αυτή είναι καταστροφική για το λαό και τη νεολαία, αλλά και δεν αντιμετωπίζει τα συσσωρευμένα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Για αυτούς και πολλούς ακόμα λόγους, η ΝΔ πρέπει να αποδοκιμαστεί και να καταψηφιστεί στις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί, ούτε θέλει να αμφισβητήσει αυτή την πολιτική. Μετά τη μνημονιακή του στροφή δίνει διαπιστευτήρια σε κάθε είδους κέντρα ότι αποτελεί αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική για την προάσπιση των δικών τους συμφερόντων, αρνείται κάθε πρόταση που υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα σε σύγκρουση με την ολιγαρχία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο ήταν στην κυβέρνηση έθεσε τις βάσεις για πολλές από τις πολιτικές που εφαρμόζει η ΝΔ: την περαιτέρω υποβάθμιση του ΕΣΥ και την περικοπή δαπανών για τη δημόσια υγεία και την πολιτική προστασία, την μεταβίβαση των δανείων στα ληστρικά funds και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την κατάργηση ρυθμίσεων προστασίας του περιβάλλοντος, τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, το ξεπούλημα της ΔΕΗ, την νομιμοποίηση των υποκλοπών από την ΕΥΠ με την εκτίναξη του αριθμού τους. Ταυτόχρονα, προώθησε την ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση με τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ενάντια στους λαούς. Η μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σκόρπισε την απογοήτευση, τη λογική ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, ενίσχυσε την πεποίθηση ότι «είναι όλοι ίδιοι», εξευτέλισε την αριστερά. Έτσι βοήθησε να έρθει ισχυρός ο Μητσοτάκης στην εξουσία. Αλλά και σήμερα, εμποδίζει να αναπτυχθεί ένα ρεύμα ανατροπής της ΝΔ και των πολιτικών της μέσα από τους αγώνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τις μνημονιακές πολιτικές, γι’ αυτό η ψήφος στη λογική του μικρότερου κακού είναι ψήφος στον φαύλο κύκλο της λιτότητας, των αντιλαϊκών πολιτικών και της απογοήτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνο για όλη τη μνημονιακή πολιτική, αποδέχεται στην ουσία την πολιτική της ΝΔ και δεν προβάλλει καμία εναλλακτική αντιμετώπισης των λαϊκών προβλημάτων. Ψήφισε ακόμα και την ενίσχυση της παντοδυναμίας της ΕΥΠ και την απαγόρευση ενημέρωσης των πολιτών που ήταν υπό παρακολούθηση, πέφτοντας τελικά θύμα της εφαρμογής τους.

Παρότι η εμπειρία μας δείχνει ότι όπου έγιναν, ενωτικοί, μαζικοί αγώνες, είχαν αποτελέσματα, δυστυχώς οι δυνάμεις της αριστεράς παραμένουν διασπασμένες, δεν συνεργάζονται στα κινήματα, στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, αλλά ακόμα και στις εκλογές,  δεν προβάλλουν άμεσες λύσεις στα λαϊκά προβλήματα και παραπέμπουν τη λύση τους στο μακρινό μέλλον. Έτσι, δεν βοηθάνε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση οι εργαζόμενοι και η νεολαία, να αγωνιστούν για  τα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους, να αναπτερωθεί η ελπίδα για μια διέξοδο από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αυτή η αδυναμία της αριστεράς να προβάλει ενωτική, πειστική εναλλακτική λύση απογοητεύει, αλλά και συμβάλει στον κίνδυνο ενίσχυσης της ακροδεξιάς, όπως έδειξε το παράδειγμα της Ιταλίας.

Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έγιναν μεγάλοι αγώνες, όπως στην Cosco, την Efood, τη Μαλαματίνα. Αναπτύχθηκαν  σημαντικά κινήματα, όπως η μάχη της νεολαίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, οι αγώνες για τα δημοκρατικά δικαιώματα που οδήγησαν να μην εφαρμοστεί ο νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, τα κινήματα υπεράσπισης του περιβάλλοντος, οι αγώνες ενάντια στο σεξισμό. Οι αγώνες αυτοί, αλλά και οι κινητοποιήσεις για το Πολυτεχνείο, για την 6η Δεκέμβρη, για τη δολοφονία του 16χρονου Ρομά Κ. Φραγκούλη, έδειξαν ότι ο λαός δεν έχει ξεχάσει πώς να δίνει μάχες. Όμως οι επιθέσεις της κυβέρνησης είναι τόσο μεγάλες,  που κάνουν αυτούς τους αγώνες να μοιάζουν μικροί, όταν η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας δεν ξέρει πώς θα βγάλει το μήνα, όταν χιλιάδες χάνουν τα σπίτια τους από τα διάφορα αρπακτικά, όταν η νεολαία δεν βρίσκει προοπτική αξιοπρέπειας, όταν το κοινωνικό κράτος καταρρέει, όταν ο συνδικαλισμός έχει δεχτεί απανωτά χτυπήματα.

Εμείς, με έμπνευση από τους μεγάλους αγώνες του λαού μας, αλλά και από τα διεθνή παραδείγματα, πιστεύουμε ότι σήμερα είναι πιο αναγκαίο παρά ποτέ να ξαναποκτήσει ο λαός την πίστη του στους αγώνες και στη δύναμή του, να ξαναποκτήσει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Να παλέψουμε για τα δικαιώματα του λαού, να δώσουμε μάχες  με τα κοινωνικά κινήματα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, ενάντια στο φασισμό και το σεξισμό. Για να έχουν τη δική τους φωνή και μέσα στη Βουλή όσοι και όσες δεν μπορούν να ακουστούν. Γιατί πιστεύουμε ότι, όποια κυβέρνηση και αν βγει, που θα υπηρετήσει παρόμοια πολιτική στα βασικά της σημεία, πρέπει να βρει απέναντί της μετά τις εκλογές ένα πιο ισχυρό κίνημα και ακόμα πιο αποφασιστικούς αγώνες. Στη λογική των μονόδρομων,  λέμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, με την αντίσταση, την ανυπακοή, τη ρήξη.

Γι’  αυτό, διατηρώντας την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική μας αυτοτέλεια, βάζοντας μπροστά αυτά που μας ενώνουν και βλέποντας τη διαφορετικότητα στις απόψεις ως πλούτο και όχι ως διαχωρισμό, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και τη δράση μας για να αγωνιστούμε για:

 • Άμεση Κατάργηση Χρηματιστήριου Ενέργειας και ρήτρας αναπροσαρμογής. Επανεθνικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και επανασύσταση Ενιαίας ΔΕΗ ως παραγωγό, μεταφορέα και πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος. Επιβολή πλαφόν ανά μέθοδο παραγωγής ενέργειας. Ρεύμα κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.  Σταδιακή και σχεδιασμένη μετάβαση σε φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και την ενεργειακή ασφάλεια, με δημόσιο χωροταξικό σχεδιασμό και με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες.
 • Αυξήσεις και Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή Κατώτατου Μισθού, Συντάξεων και Επιδομάτων. Επαναφορά των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Πλήρης αποκατάσταση του απεργιακού δικαιώματος και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ενίσχυση της πλήρους και σταθερής εργασίας.
 • Επιβολή ανώτατου πλαφόν στις τιμές σε προϊόντα που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες και τη διατροφή των λαϊκών στρωμάτων.  Άμεση, ραγδαία μείωση συντελεστών ΦΠΑ και διαμόρφωση του κατώτατου συντελεστή στο 0. Αύξηση των δημοσίων κοινωνικών δαπανών για παιδεία, υγεία, πρόνοια. Μείωση φορολογικού συντελεστή μικρών επιχειρήσεων, αλλά και αύξηση για τις μεγάλες. Κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για τις μικρές επιχειρήσεις.
 • Αυξήσεις στις συντάξεις για όλους τους συνταξιούχους, οι οποίες να καλύπτουν τις απώλειες από τις μνημονιακές μειώσεις. Επαναφορά του δημόσιου – καθολικού – αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.
 • Κούρεμα χρεών των υπερχρεωμένων μικρομεσαίων και φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων. Σταμάτημα κατασχέσεων, πλειστηριασμών, εξώσεων σε λαϊκές κατοικίες. Άμεση κατάργηση του «Ηρακλή», ίδρυση δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης κόκκινων δανείων και νέου Οργανισμού Κοινωνικής Στέγης, που θα παρέχει άρτιες, ανθρώπινες και οικολογικά δομημένες κοινωνικές κατοικίες σε νέες/ους και στα λαϊκά στρώματα.
 • Κοινωνικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, της παιδείας και της ενημέρωσης. Στήριξη του ΕΣΥ, άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό. Δημιουργία Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας και Φαρμακαποθήκης. Δημόσια, δωρεάν παιδεία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, κατάργηση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και πανεπιστημιακής αστυνομίας. Κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.
 • Να ξηλωθούν οι παρακρατικοί μηχανισμοί που επιτρέπουν στην κυβερνητική ΕΥΠ να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Κατάργηση ιδιώνυμων αυταρχικών νομοθετικών ρυθμίσεων. Απαγόρευση χρήσης χημικών σε λαϊκές κινητοποιήσεις. Διάλυση των ΜΑΤ Δράση, ΔΙΑΣ. Κατάργηση του νόμου Χρυσοχοΐδη για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, ακύρωση των διατάξεων για την κατάργηση της αναστολής εκτέλεσης των ποινών.
 • Προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, του φυσικού πλούτου της χώρας, των ελεύθερων δημοσίων χώρων ενάντια στην κερδοσκοπική βουλιμία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Ολοκληρωμένα συστήματα δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων με αποκέντρωση, σχεδιασμό, χρηματοδότηση. Έμφαση στη διαλογή στην πηγή και στην ανακύκλωση. Καμία εξόρυξη  πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν στα έγκατα της γης. Να σταματήσει η καταστροφή των ορεινών όγκων και του φυσικού περιβάλλοντος από τα φαραωνικά αιολικά. Αξιοποίηση φιλικών προς το περιβάλλον εναλλακτικών μορφών ενέργειας, με δημόσιο σχεδιασμό, χωροθέτηση και δαπάνη, με σεβασμό στο φυσικό πλούτο και στο φυσικό τοπίο (φωτοβολταϊκά σε στέγες, ανεμογεννήτριες στη θάλασσα, βιομάζα, υδρογόνο).  Πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας με σεβασμό στις κοινωνικές ανάγκες.
 • Ενίσχυση δημόσιων πολιτικών στήριξης των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, διασφάλιση της προσβασιμότητάς τους στην εκπαίδευση, στην εργασία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 • Να σταματήσει η αδιανόητη πολιτική των επαναπροωθήσεων και των push backs, που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς προσφυγικού δικαίου και της Συνθήκης της Γενεύης. Κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, ίσα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για τους μετανάστες.
 • Καμία διάκριση με βάση το φύλο ή την ταυτότητα φύλου. Ίσα δικαιώματα στην εργασία, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό βίο, δημόσιες πολιτικές και υποδομές για τη στήριξη της μητρότητας, των παιδιών και των λαϊκών οικογενειών.  Πλήρης εφαρμογή με συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις των Συμβάσεων της Κωνσταντινούπολης και της 190 Σύμβασης της Δ.Ο.Ε. για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.  Αναγνώριση σε όλους και όλες του δικαιώματος στο γάμο και την τεκνοθεσία.
 • Ανάκτηση από το δημόσιο των ιδιωτικοποιημένων δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας. Ανασυγκρότηση, κοινωνικοποιημένη λειτουργία και αξιοποίησή τους ως βασικού μοχλού παραγωγικού μετασχηματισμού και αναβάθμισης των κοινωνικών πολιτικών.
 • Ανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας στο δανεισμό και στις συναλλαγές με την ένταξη του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε δημόσια Αναπτυξιακή-Αγροτική-Τράπεζα. Ίδρυση Ψηφιακού Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών. Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
 • Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στον κρατικό μηχανισμό και στη δημόσια περιουσία – με την Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την στατιστική υπηρεσία και το Υπερταμείο να επιστρέφουν στο δημόσιο. Διεκδίκηση βαθιάς διαγραφής δημοσίου χρέους.
 • Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Ανεξάρτητη Αδέσμευτη Πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική. Κατάργηση των βάσεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ – ορμητηρίων του στρατού, ναυτικού και αεροπορίας των ΗΠΑ. Απόσυρση από τον Μιλιταριστικό-Εξορυκτικό Άξονα Ισραήλ-Κύπρος-Αίγυπτος-Εμιράτα. Διεθνής εκστρατεία για τη δημιουργία και ένταξη σε ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων. Τερματισμός της ΝΑΤΟϊκής πρόσδεσης της χώρας . Όχι στις κυρώσεις που πλήττουν τους λαούς .

Ξέρουμε ότι το πρόγραμμά μας είναι ταξικό και δεν αφορά όλους. Αφορά πρώτα από όλα τους εργαζομένους, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μικρομεσαίους,  τη νεολαία. Η εφαρμογή μίας τέτοιας πολιτικής, που έρχεται σε ρήξη με τα ολιγαρχικά συμφέροντα, προωθεί τις λαϊκές διεκδικήσεις, την  ανάκτηση του ελέγχου της δημοσιονομικής, νομισματικής και εισοδηματικής πολιτικής, θα αντιμετωπίσει τεράστια εμπόδια από τους διεθνείς και εγχώριους μηχανισμούς που θα επιδιώξουν να την ακυρώσουν, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Για την υπεράσπισή της, είναι απαραίτητη η προετοιμασία για το ενδεχόμενο της εξόδου από την Ευρωζώνη και της ρήξης με την ολιγαρχική, αντιδημοκρατική ΕΕ και τις πολιτικές της.

Καλούμε όλους και όλες,  οργανωμένες δυνάμεις, ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες της αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων σε συστράτευση για να συγκροτηθεί ένα ρεύμα αντίστασης και ανυπακοής, για τη διαμόρφωση ενός ψηφοδελτίου μάχης και αναπτέρωσης της ελπίδας.