ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ Ή ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ
Είναι ο τουρισμός η σανίδα σωτηρίας σε έναν νομό όπως η Εύβοια, που έχει υποστεί απανωτά και βαρύτατα οικονομικά πλήγματα τα τελευταία χρόνια;
Ποιο συγκεκριμένα, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού συμβατή με ένα στόχο που μπορεί να θέσει ένας πολιτικός φορέας της ριζοσπαστικής αριστεράς;
Ο τουρισμός αποτελεί το 20% και πλέον του ΑΕΠ της χώρας. Στο κυρίαρχο αφήγημα της “αναπτυξιακής προοπτικής” της χώρας, παρουσιάζεται ως πανάκεια, ως τον τομέα εκείνον που θα λύσει όλα τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα του τόπου.
Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, των ξένων επενδύσεων, των θέσεων εργασίας χαμηλής αμοιβής, της κατανάλωσης (σχεδόν αποκλειστικά εισαγόμενων πρώτων υλών), της τεράστιας αύξησης των ενοικίων η οποία προκύπτει από τη μετατροπή της λαϊκής κατοικίας σε τουριστικό κατάλυμα μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών και τελικά στην παντελώς άδικη διανομή του παραγόμενου πλούτου που πολύ συχνά καταλήγει σε χέρια εκτός Ελλάδος, δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε λύση για τη χώρα, πολλώ δε μάλλον πρόταση της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Πρότασή μας, πρέπει να είναι το τουριστικό μοντέλο που βασίζεται:
- Στις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που σέβονται το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής, δίχως φαραωνικού μεγέθους κατασκευές και παράνομες καταπατήσεις.
- Στην πρωτογενή και μεταποιητική παραγωγή του τόπου μας.
- Στη σύνδεση του οικονομικού κύκλου που προκύπτει απ’ τον τουρισμό, με την γεωργική, κτηνοτροφική, μελισσοκομική, τυροκομική και μεταποιητική παραγωγή που υπάρχει πλούσια στο νομό μας.
- Στην αναγέννηση και στήριξη του συνεταιριστικού κινήματος και των ομάδων παραγωγών, την στελέχωση των κτηνιατρείων και των γεωπονικών γραφείων.
- Στην χρηματοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων μέσω ενός νέου, υγιούς τραπεζικού κλάδου, οι οποίες με τη σειρά τους θα τροφοδοτήσουν τις τουριστικές επιχειρήσεις και θα οδηγήσουν στην διανομή του παραγόμενου κέρδους σε μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας.
Ένα προοδευτικό, κοινωνικά δίκαιο μοντέλο, όπου η ανάπτυξη του τουρισμού θα προέρχεται κυρίως από τους κατοίκους αυτού του τόπου (και όχι από τους πολυθρύλητους “επενδυτες”), θα σέβεται το περιβάλλον, σε κλίμακα που θα είναι συμβατή με τον τόπο μας, και που κυρίως, θα πρέπει να είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την τοπική παραγωγή και μεταποίηση,.
Το όφελος που προκύπτει απ` τον τουρισμό της coca-cola και της heineken, πάει στις τσέπες άλλων.
Ο τουρισμός της Septem, της Bfresh και όλων των Ευβοέων παραγωγών και επιχειρηματιών παράγει όφελος για τον τόπο μας και τους κατοίκους του.
Παπαλυμπέρης Ισίδωρος
Υποψήφιος βουλευτής ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ Νομού Ευβοίας