Μόνο ο λαός μπορεί να βάλει πραγματικό «μπλόκο» στο ναζισμό (της Δέσποινας Σπανού)

Αναδημοσίευση από Κυριακάτικη KONTRANEWS

Μόνο ο λαός μπορεί να βάλει πραγματικό «μπλόκο» στο ναζισμό

Της Δέσποινας Σπανού

 

Η τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήταν για το κόμμα Κασιδιάρη. Μία παρέμβαση που διαφημίστηκε ως αντιφασιστική, ενώ έχει μοναδικό στόχο την εκλογική ενίσχυση της Ν.Δ.

Ο φασισμός και ο ναζισμός ως πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά αντιμετωπίζεται μέσα στη κοινωνία, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα συνδικάτα, στο δρόμο, στις γειτονιές. Η Χρυσή Αυγή ως ναζιστικό μόρφωμα υπήρχε επί χρόνια χωρίς όμως οποιαδήποτε επιρροή. Μετά την κρίση και τη βίαιη φτωχοποίηση χιλιάδων ανθρώπων και κάτω από την παρέμβαση του οικονομικού κατεστημένου, ώστε η οργή μιας μερίδας του λαού να εκφραστεί φασιστικά και όχι αριστερά, το ποσοστό εκτοξεύτηκε και η Χρυσή Αυγή απέκτησε σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία. Τότε ανέδειξε όλη την εγκληματική της δράση. Επιθέσεις σε μετανάστες, ξυλοδαρμοί σε εργάτες, τραμπουκισμοί με αποκορύφωμα τις δολοφονίες του Λουκμάν στα Πετράλωνα και του Παύλου Φύσσα στο Περιστέρι. Οι κινητοποιήσεις και η δράστη του αντιφασιστικού κινήματος ανάγκασε τις δυνάμεις της κρατικής εξουσίας να ελέγξουν την εγκληματική δράστη της Χρυσής Αυγής, να παραπεμφθούν σε δίκη μέλη και στελέχη της για τις δολοφονίες της και να εκδοθεί η καταδικαστική απόφαση της 07/10/2020, που έθεσε τέλος στην ατιμωρησία της φασιστικής βίας και έκρινε την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, με κίνητρο την ναζιστική ιδεολογία. Το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση, είναι ευθύνη των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα της Ν.Δ., και φυσικά της δικαστικής εξουσίας. Στελέχη της Ν.Δ. όλο το προηγούμενο διάστημα «χάϊδεψαν» την Χρυσή Αυγή και αγκάλιασαν όλη την πολιτική της ατζέντα (καταστολή, ανοχή σε σεξιστικά εγκλήματα, ρατσιστική υστερία κ.ά.). Το έκαναν και γιατί ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών της Ν.Δ. είναι ακροδεξιοί, αλλά και γιατί θεώρησαν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να καρπωθούν τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Η διαχείριση αυτή όμως οδήγησε στην ιδεολογική απενοχοποίηση του Κασιδιάρη, ώστε να μπορεί να εκπροσωπηθεί και πάλι στη Βουλή. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι το κόμμα Κασιδιάρη θα μπορούσε να στερήσει την αυτοδυναμία της Ν.Δ., ήταν η αιτία που τον Φεβρουάριο του 2003 ήρθε η 1η ρύθμιση στη Βουλή. Η σκοπιμότητα και όχι η ναζιστική ιδεολογία ήταν λοιπόν η αιτία και αυτό φαίνεται από:

l Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επιτρέψει στον Κασιδιάρη παρ’ ότι ήταν στη φυλακή, να αναπτύσσει πλήρη πολιτική δραστηριότητα με εκπομπές, ακόμη και συνεντεύξεις, πράγμα αδιανόητο για οποιονδήποτε άλλο φυλακισμένο.

l Ψήφισε το 2021 το Ν. 4804 με βάση τον οποίο επιτράπηκε η συμμετοχή σε κόμματα, ως υποψηφίων βουλευτών, προσώπων τα οποία έχουν καταδικασθεί για ένταξη ή διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αρκεί να μην  είναι νόμιμοι εκπρόσωποι και αρχηγοί των κομμάτων αυτών. Δηλαδή η Ν.Δ. έκλεινε το μάτι στον Κασιδιάρη και του υποδείκνυε να βάλει κάποιον άλλον «γλάστρα» αντ’ αυτού για να συμμετάσχει στις εκλογές! Ο Κασιδιάρης το έκανε, απλώς τα σχέδια άλλαξαν εξαιτίας των δημοσκοπήσεων.

l Η νομοθετική ρύθμιση που εισηγήθηκε η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο 2023, έχει τεράστια προβλήματα και ανοίγει τον δρόμο για να αποκλείονται και άλλα κόμματα (ριζοσπαστικά, κομμουνιστικά) στο μέλλον, με βάση την θεωρία των δύο άκρων (εξίσωση ναζισμού και κομμουνισμού) που έχει ψηφισθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η σκοπιμότητα αυτή φαίνεται και από διάφορες δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. που εξισώσουν τους αγωνιστές με τους φασίστες, τους θύτες με τα θύματα και για το λόγο αυτόν καταψηφίστηκε από την ριζοσπαστική και κομμουνιστική αριστερά.

l Η νέα ρύθμιση μεταβάλλει κατά ένα σχετικό αλλά και ουσιαστικό τρόπο το άρθρο 29 παρ. 1Σ, που αναφέρεται στη δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε κόμματα. Θέτει νομοθετικές προϋποθέσεις, που μπορούν να αλλάζουν ανάλογα με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και το κυριότερο θέτει ως κριτή της νομιμότητας τον Άρειο Πάγο!

l   Αποκλείονται πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί, χωρίς όμως να αναφέρεται το ναζιστικό κίνητρο. Επομένως οποιοσδήποτε αγωνιστής καταδικασθεί στο μέλλον για κάποιο αδίκημα, που αναφέρεται στα συγκεκριμένα άρθρα του Π.Κ., μπορεί να αποκλειστεί από συμμετοχή σε εκλογές. Η ιστορία της Ελληνικής αριστεράς είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα.

Οι μετέπειτα εξελίξεις ανέδειξαν τις προθέσεις, αλλά και την γελοιότητα των χειρισμών της κυβέρνησης.

Ο Κασιδιάρης έθεσε επικεφαλή του κόμματος τον Αρεοπαγίτη Κανελλόπουλο, η κυβέρνηση έφερε νέα τροπολογία, με βάση την οποία άλλαξε την σύνθεση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο θα κρίνει ποιά κόμματα έχουν τις προϋποθέσεις για την συμμετοχή στις εκλογές. Η νέα τροπολογία έφερε την αντίδραση και παραίτηση του Αρεοπαγίτη και Προέδρου του Α1 τμήματος Χ. Τζανερίκου. Πραγματικός τραγέλαφος, πλήρης περιφρόνηση στο Σύνταγμα που έχει γίνει κουρελόχαρτο, αλλά και διαφήμιση του Κασιδιάρη. Ποιό είναι το συμπέρασμα:

l Η κυβέρνηση εισηγήθηκε μια ρύθμιση, όχι για να αντιμετωπίσει το ναζισμό τον οποίο εκτρέφει, αλλά για να κερδίσει εκλογικά και για να ανοίξει τον δρόμο, ώστε αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα κάποια στιγμή στο μέλλον, με βάση τη νέα νομοθεσία, να μπορούν να αποκλείονται από τις εκλογές!

l Αναδείχθηκαν τα ισχυρά ερείσματα των ναζιστών στο δικαστικό σώμα.

l Η νέα τροπολογία αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται ούτε το αρμόδιο τμήμα για έκδοση απόφασης και γι’ αυτό άλλαξε τη σύνθεση.

l Φάνηκε για άλλη μια φορά η αντιπολιτευτική τακτική ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε και τις δύο νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» την 1η φορά και απείχε από την ψηφοφορία τη 2η φορά, για ένα θέμα που ανοίγει τον δρόμο για καθαρή παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων στο μέλλον.

Το σίγουρο είναι ένα. Ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με νομοθετικές παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις, ανάλογα με τις εκλογικές τους σκοπιμότητες. Αντιμετωπίζεται μέσα στη κοινωνία, στα σχολεία, στα συνδικάτα, στις γειτονιές.  Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ήταν νίκη του λαϊκού κινήματος. Οι λαϊκοί αγώνες και μόνο θα συντρίψουν τον φασισμό και θα προστατεύσουν δημοκρατικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα.

 

Η Δέσποινα Σπανού είναι πρώην Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Στέλεχος της ΛΑΕ – ΑΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ