Πόρισμα στο άψε – σβήσε χωρίς να ακουστούν οι εργαζόμενοι από την Επιτροπή Γεραπετρίτη για τα Τέμπη

Πόρισμα στο άψε – σβήσε χωρίς να ακουστούν οι εργαζόμενοι από την Επιτροπή Γεραπετρίτη για τα Τέμπη

  • Προκλητική η παράκαμψη των εργαζόμενων
  • Να δημοσιοποιηθούν άμεσα το εύρος της έρευνας και τα συμπεράσματα
  • Δικαιοσύνη για τα θύματα – ποινική και πολιτική καταδίκη των υπαιτίων όσο ψηλά κι αν βρίσκονται!

Μέσα σε μόλις ένα μήνα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση για το φονικό δυστύχημα στα Τέμπη, παρέδωσε πόρισμα στον Υπουργό Μεταφορών Γ. Γεραπετρίτη που περιλαμβάνει, όπως ανακοινώθηκε, ανάλυση των συνθηκών του δυστυχήματος, εντοπισμό των προβλημάτων στη λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών και μια δέσμη προτάσεων για μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος του συνδικάτου των μηχανοδηγών δεν κλήθηκε να καταθέσει και να συνδράμει την Επιτροπή ούτε ο ίδιος, ούτε το σωματείο. Κι όμως, ήταν τα σωματεία που είχαν αναδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα τις εγκληματικές ελλείψεις που οδήγησαν στο θάνατο τόσους συμπολίτες μας.

Πρόκειται για την ίδια Επιτροπή που συγκροτήθηκε με σκιές επηρεασμού από την κυβέρνηση, μιας και προοριζόταν αρχικά για μέλος της ο Θ. Ζηλιασκόπουλος διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το 2010 μέχρι το 2015.

Μόνο ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, μετά από αυτό το έγκλημα, μετά την αποκάλυψη για τις πλείστες προειδοποιήσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων σε σχέση με τα ελλείμματα ασφαλείας στη λειτουργία του σιδηροδρόμου, η κυβέρνηση και η Επιτροπή που διόρισε αρνούνται να εισακούσουν τους συλλογικούς φορείς των κατεξοχήν ενδιαφερόμενων και τους πλέον γνωρίζοντες, που δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους.

Είναι προδφανές ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την Επιτροπή για να ξεμπερδέψει με το  ζήτημα των Τεμπών και να μην διερευνηθούν σε βάθος οι τεράστιες πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες, που βαραίνουν και τα στελέχη της τωρινής κυβέρνησης, αλλά και όλους τους υπευθύνους που εφάρμοσαν τις μνημονιακές πολιτικές ιδιωτικοποίησης, διάλυσης και εγκατάλειψης των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Δεν επαρκεί για να υπάρχει λογοδοσία, πλήρης διαφάνεια και δικαιοσύνη η εντυπωσιακά ολιγόλογη ανακοίνωσή της Επιτροπής.

Απαιτείται η άμεση δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων και προτάσεων που περιλαμβάνει το πόρισμα της Επιτροπής για να γνωρίζουν οι πολίτες τις εξεταζόμενες συνθήκες, τα συμπεράσματα και τί ακριβώς διερευνήθηκε από την Επιτροπή σε ένα μήνα. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν.

Οποιαδήποτε έρευνα οφείλει να ακούσει και να λάβει υπόψη τις θέσεις και τις προτάσεις των συνδικάτων των εργαζομένων.

Να προχωρήσει άμεσα η ποινική διερεύνηση των ευθυνών όλων των υπαίτιων, όσο ψηλά στην πολιτική ιεραρχία κι αν στέκονται.

Κυρίως, όμως απαιτείται άμεση ρήξη με τις δολοφονικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας σε κερδοσκόπους ιδιώτες, και τις πλήρους  εγκατάλειψης της ασφάλειας των πολιτών και των κοινωνικών αναγκών στο βωμό του κέρδους.

Το Γραφείο Τύπου 19.4.2023