Οι κινηματογράφοι Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα είναι χώροι τέχνης και στολίδια της πόλης και πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν

  • Τα σινεμά είναι τέχνη, μνήμη, ιστορία της πόλης
  • Οι κινηματογράφοι Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα είναι χώροι τέχνης και στολίδια της πόλης και πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Η λεγόμενη οικιστική ανάπτυξη έχει θύματα ακόμη και ιστορικούς κινηματογράφους. Η μίσθωση μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων στο κέντρο της Αθήνας και η αλλαγή χρήσης τους, ώστε η εκμετάλλευση τους να εξασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη, έχει σαν συνέπεια να απειλούνται με εξαφάνιση και οι δύο εμβληματικοί, ιστορικοί κινηματογράφοι, Ιντεάλ και Άστορ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων, ότι θα κηρυχθούν διατηρητέοι και η μίσθωση των οικοδομικών τετραγώνων δεν θα επηρέαζε την λειτουργία των κινηματογράφων, αμέσως μετά την υπογραφή της μίσθωσης, οι διαβεβαιώσεις ανετράπησαν, καθώς δίνεται η δυνατότητα στον ενοικιαστή να χρησιμοποιήσει το ακίνητο, όπως θέλει, χωρίς υποχρέωση να σεβαστεί  την ύπαρξη και την ιστορικότητα των κινηματογράφων.

Κίνδυνο για διακοπή της λειτουργίας του αντιμετωπίζει  και ο κινηματογράφος  Ίριδα, που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και στεγάζει τον Πολιτιστικό Όμιλο Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η αναστολή λειτουργίας των κινηματογράφων επί δύο χρόνια εξ αιτίας της πανδημίας αποτέλεσε μεγάλο κτύπημα και είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσουν αρκετοί κινηματογράφοι, (Έμπασσυ, Πτι Παλαί, Όσκαρ, Χολαργός και άλλοι). Το Ιντεάλ και το Άστορ όμως συνέχισαν να λειτουργούν, σε πείσμα των καιρών και να προσελκύουν πολύ κόσμο.

Δηλώσεις για την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας των κινηματογράφων έχουν κάνει μέχρι τώρα διάσημοι  σκηνοθέτες παγκοσμίου φήμης, όπως Κεν Λόουτς, Φατίχ Ακίν Κουστουρίτσα, Κώστας Γαβράς.

Την αποκλειστική ευθύνη βέβαια  για το πρόβλημα έχει η κυβέρνηση, η οποία έχει αποδειχθεί από την κοινοβουλευτική της θητεία, ότι είναι εχθρός κάθε μορφής τέχνης και ενδιαφέρεται μόνο  για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη επιρρίπτει την ευθύνη για την επίλυση του προβλήματος σε άλλον υπουργό, ο δε πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε, κάτω από την γενική κατακραυγή, να κάνει δηλώσεις για την ανάγκη συνέχισης  της λειτουργίας των κινηματογράφων, ως ευχή όμως, χωρίς να αναλάβει οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία!!!

Οι κινηματογράφοι είναι ζωντανοί χώροι τέχνης και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης.  Δεν  μπορεί να θυσιάζονται στην εξυπηρέτηση των οποιωνδήποτε συμφερόντων.

Η Λαϊκή Ενότητα- Ανυπότακτη Αριστερά

  • Aπαιτεί την συνέχιση της λειτουργίας των κινηματογράφων Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα
  • Στηρίζει την κινητοποιήσεις, που διοργανώνουν σωματεία από τον Πολιτισμό και την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση την Τρίτη 11/4/2023, ώρα 12.00 έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού.

                                                                                                  Το Γραφείο Τύπου 10.4.2023

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ