Η Ρήξη είναι μονόδρομος (του Παναγιώτη Σπαθή)

Η ΡΗΞΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ 

   Το έγκλημα των Τεμπών επιβεβαίωσε, με τον πιο τραγικό δυστυχώς τρόπο, το καταστροφικό αδιέξοδο των μνημονιακών πολιτικών. Και ας διαγκωνίζονται ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα ποιος από τους δύο μας έβγαλε από τα μνημόνια. Αλήθεια, μήπως καταργήθηκε έστω ένας από τους 700 μνημονιακούς νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία 12 χρόνια και δεν το καταλάβαμε? Ζούμε σε άλλη χώρα, σε άλλο πλανήτη?

   Λιτότητα, ακρίβεια, παρακολουθήσεις, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, κόκκινα δάνεια, απευθείας αναθέσεις-χοροί εκατομμυρίων, αστυνομοκρατία, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. «Να φύγει ο Μητσοτάκης». Κι ας συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές με μια ακόμα αλλαγή φρουράς?

   Στα χρόνια των μνημονίων παρέλασαν διάφορες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, με συμμετοχή των μνημονιακών κομμάτων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, με εκλεγμένους ή δοτούς πρωθυπουργούς. Ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε, κινητοποιήθηκε, ανέτρεψε κυβερνήσεις. Τον Ιανουάριο του 2015 πίστεψε στην ελπίδα. Και διατράνωσε την πίστη του τον Ιούλιο του 2015 με το τεράστιο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Σε συνθήκες σκληρής τρομοκρατίας, με κλειστές τράπεζες, εκβιασμούς και απειλές από τα εγχώρια και ξένα κέντρα εξουσίας, το σύνολο των καθεστωτικών ΜΜΕ και δημοσιογράφων. Και ενώ την νύχτα της 5ης Ιουλίου όλοι πανηγυρίζαμε στους δρόμους την μεγάλη νίκη, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας, έτοιμος από καιρό για το μεγάλο ΝΑΙ, ξεκίναγε την υλοποίηση της προαποφασισμένης από αυτόν παράδοσης των νικητών στους ηττημένους. Δεν έβγαιναν όμως τα νούμερα. Ο κ. Τσίπρας είχε χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Βρέθηκαν κάποιοι, αρκετοί, υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκαν να τον ακολουθήσουν στην κωλοτούμπα. Εβαλαν πάνω από τις καρέκλες την τιμή και την αξιοπρέπεια, δεν μπορούσαν να προδώσουν τον ελληνικό λαό. Κανένα πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα. Σχημάτισε μια καινούργια πλειοψηφία μαζί με τους ηττημένους, καταπατώντας αναίσχυντα και πραξικοπηματικά (για αυτό χρειαζόταν ένα Πρόεδρο Δημοκρατίας σαν τον Παυλόπουλο) την λαϊκή θέληση του 62%. Ψήφισε και εφάρμοσε πιστά νέο μνημόνιο, και μαζί όλα τα προηγούμενα.  Ο κ. Τσίπρας πέρασε έτσι οριστικά και αμετάκλητα στην απέναντι πλευρά της ιστορίας. Οι διάσημες ελληνικές λέξεις στο εξωτερικό έγιναν πια δύο. Στην γνωστή προσφώνηση προστέθηκε και η «κωλοτούμπα». Εστειλε το μήνυμα ότι όλοι είναι ίδιοι, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την υποταγή. Ανοιξε τον δρόμο, έστρωσε το χαλί στον κ. Μητσοτάκη.

   Στα μνημονιακά χρόνια, από το 2010 μέχρι σήμερα ξεπουλήθηκαν-ιδιωτικοποιήθηκαν τα αεροδρόμια,  τα λιμάνια, τα τρένα

   Η ιδιωτικοποίηση των τρένων ξεκίνησε από το 2010 με το σπάσιμο σε κομμάτια και ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας ήταν σαφής πάνω σε αυτό, υπερασπιζόμενος φυσικά τις κυβερνητικές του αποφάσεις, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη: Του είπαν (ποιοι άραγε? Η τρόϊκα? Κακιά λέξη. Πιπέρι στο στόμα. Οι θεσμοί?) ότι ο ΟΣΕ έχει χρέη και πρέπει να πουληθεί, διαφορετικά τα χρέη θα μεταφερθούν στο δημόσιο χρέος. Και τι να κάνει, ξεπούλησε. Είναι το παλιό, γνωστό κόλπο. Αφήνουμε το δημόσιο τομέα να καταρρεύσει και μετά εμφανίζεται ο από μηχανής θεός της ιδιωτικοποίησης.

  • Ιδιωτικοποίηση του νερού. Ξεκίνησε με την ένταξη στο Υπερταμείο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την ολοκληρώνει η ΝΔ. Και δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει την συμπαράσταση του στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.
  • Μεταφορά στο Υπερταμείο (πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση) δημόσιων φορέων και εκτάσεων γης, ακόμα και Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  •  Θεσμοθέτηση της μεταφοράς κόκκινων δανείων σε funds και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πίσω από τις κλειστές πόρτες των συμβολαιογραφείων
  • Πετσόκομμα των συντάξεων (συγγνώμη, «επαναπροσδιορισμός του τρόπου υπολογισμού» ήθελα να πω) και αυξήσεις ορίων ηλικίας. Και δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει την συμπαράσταση του στο γαλλικό λαό που εξεγέρθηκε ενάντια σε αυτά τα μέτρα του Μακρόν.
  • Θεσμοθέτηση με νόμο, για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση, διδάκτρων στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια. Με την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Και σαν επιβεβαίωση της μνημονιακής τους προσήλωσης και υποταγής, και τα 3 μνημονιακά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) ψήφισαν πριν 2 μήνες την ενίσχυση και διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καθώς και την χορήγηση ειδικού επιδόματος στους αστυνομικούς.

   Το μοναδικό όπλο του Μητσοτάκη είναι να μην γυρίσει ο Τσίπρας. Το μοναδικό όπλο του Τσίπρα είναι να φύγει ο Μητσοτάκης. Ας τους κάνουμε το χατίρι. Και των δύο.

   Δεν διαλέγουμε   ανάμεσα στο μεγαλύτερο ή μικρότερο κακό. Δεν διαλέγουμε φυλακή. Δραπετεύουμε – Λέμε ΟΧΙ στην υποταγή.

Η ΡΗΞΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Παναγιώτης Σπαθής

Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

Υποψήφιος βουλευτής Α` Θεσσαλονίκης