ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη – Γιατί όλα μπορούν να είναι αλλιώς (της Εμμανουέλας Ξενιάδη)

ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη

Γιατί όλα μπορούν να είναι αλλιώς

 Ζούμε στη ζοφερή πραγματικότητα της μεταπολίτευσης με τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις καταστροφικές συνέπειές τους.  Η ολιγαρχία μετράει κέρδη και η κοινωνία μετράει θύματα. Από την εκατόμβη των νεκρών της πανδημίας, με την Ελλάδα δυστυχώς πρώτη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, την πολιτική διάλυσης του ΕΣΥ και στήριξης αποκλειστικά των μεγάλων συμφερόντων στον χώρο της υγείας, έως την εγκληματική τραγωδία στα Τέμπη, που ανέδειξε με τον πιο τραγικό και συγκλονιστικό τρόπο τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα δημόσιων υποδομών και κοινωνικών αγαθών.

Παράδοση λοιπόν και εκχώρηση του δημόσιου πλούτου της χώρας (υποδομές, ενέργεια, υγεία, κ.α) στους ολιγάρχες και στους κερδοσκόπους. Με δυσθεώρητα υπερκέρδη σε βάρος του λαού, που βλέπει τους κόπους του να εξανεμίζονται από την ακρίβεια, το ενεργειακό κόστος, ενώ ταυτόχρονα καλείται να επιβιώσει με κάθε λογής pass και επιδόματα.

Παράδοση και της πρώτης κατοικίας χιλιάδων πολιτών στα αρπακτικά funds και τις τράπεζες, αφήνοντάς τους απροστάτευτους να μείνουν στον δρόμο, αλλά και εκφοβίζοντας με καταδίκες όποιους τολμούν να τους υπερασπιστούν. Καταστολή και ωμή βία απέναντι σε όποια/ον διαμαρτύρεται.

Αναβίωση παρακρατικής αντίληψης και πρακτικής μέσω των υποκλοπών αλλά και ατιμωρησίας των ημετέρων. Κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος όταν ο λαός καλείται να πληρώσει δυσανάλογους φόρους. Και φυσικά πάνω στο βωμό της ιδιωτικολαγνείας τους έχουν το θράσος να μιλούν κάποιοι για θυσία όσων χάθηκαν στο έγκλημα των Τεμπών και να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Αμετανόητοι συνεχίζουν ακάθεκτοι. Αυτά που ζούμε απέχουν από την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζεται καθημερινά από τα συστημικά ΜΜΕ. Έφτασε η ώρα αυτά που σκεφτόμαστε, ψιθυρίζουμε ή φωνάζουμε οργισμένα να γίνουν πράξη. Να πούμε : «Φτάνει πια!» “Η Μητσοτάκης Α.Ε” πρέπει να φύγει, η πολιτική της πρέπει να καταψηφιστεί.

 Να μην μπούμε όμως στη λογική του ‘’μικρότερου κακού’’. Να μην επιβραβεύσουμε όσους μας έφεραν στη δίνη των μνημονίων και υποθήκευσαν το παρόν και το μέλλον μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παράδειγμα, που δίνει διαρκή διαπιστευτήρια στα ίδια κέντρα εξουσίας. Που εφάρμοσε μνημονιακές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Που στήριξε πολλά από τα μέτρα της κυβέρνησης, όλα στο όνομα μιας αέναης στροφής προς το «Κέντρο». Μια λογική που ιστορικά καταλήγει πάντα στο να νομιμοποιεί το μεγαλύτερο κακό. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που είναι συνυπεύθυνο για τις αντιλαϊκές-μνημονιακές πολιτικές. Τα κόμματα του μνημονιακού-συστημικού τόξου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για καμία αυταπάτη, καμία στήριξη, καμία ανοχή και καμία εμπιστοσύνη.

Στα ψευτοδιλήμματα να αντιτάξουμε τα αιτήματα για μια καλύτερη ζωή, μια δίκαιη κοινωνία που δεν είναι ουτοπική. Απέναντι στην θλιβερή μνημονιακή συμφωνία τους, που προσπαθούν να πείσουν ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στις πολιτικές τους, έχει έρθει η ώρα να δείξουμε ότι ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ:

  1. Δεν θα πεινάσουμε, δεν θα κρυώσουμε για τα κέρδη τους

– Άμεση Κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας και ρήτρας αναπροσαρμογής. Κοινωνικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, επανασύσταση Ενιαίας ΔΕΗ.

– Αυξήσεις και Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή Κατώτατου Μισθού, Συντάξεων και Επιδομάτων.

– Κούρεμα χρεών των υπερχρεωμένων μικρομεσαίων και λαϊκών νοικοκυριών. Παύση κατασχέσεων, πλειστηριασμών, εξώσεων σε λαϊκές κατοικίες.

– Άμεση κατάργηση του «Ηρακλή», ίδρυση δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης κόκκινων δανείων και νέου Οργανισμού Κοινωνικής Στέγης.

  1. Η υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον δεν ξεπουλιούνται

– Κοινωνικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, της Παιδείας και της Ενημέρωσης.

– Προστασία του περιβάλλοντος, υπεράσπιση του φυσικού πλούτου της χώρας, του νερού ως δημόσιου και κοινωνικού αγαθού και των ελεύθερων χώρων, ενάντια στην κερδοσκοπική αδηφαγία των οικονομικών συμφερόντων.

  1. Το μέλλον ανήκει στην κοινωνία, όχι στην ολιγαρχία

– Ανάκτηση των ιδιωτικοποιημένων δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Όχι άλλοι νεκροί για τα συμφέροντα των ισχυρών!

– Ανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας στην Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τη Στατιστική Υπηρεσία.

– Ανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας στον δανεισμό και στις συναλλαγές.

– Σπάσιμο του τραπεζικού μονοπωλίου στις ηλεκτρονικές πληρωμές, μέσω της ίδρυσης Δημόσιου Συστήματος Ηλεκτρονικών Πληρωμών.

– Απαλλαγή από το βραχνά του Δημοσίου Χρέους μέσω διαδικασιών αναδιάρθρωσης και βαθιάς διαγραφής του.

– Ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας στις τράπεζες. Ίδρυση δημόσιας Αναπτυξιακής και Αγροτικής Τράπεζας στην οποία εντάσσονται “Υπερταμείο”, ΤΑΙΠΕΔ και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι εθνικοποιημένες πλέον τράπεζες θα τελούν υπό κοινωνικό έλεγχο.

  1. Με την ειρήνη και τη φιλία των λαών, απέναντι στα σχέδια που αιματοκυλούν τον πλανήτη

– Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

– Ανεξάρτητη Αδέσμευτη Πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική.

–  Όχι στις κυρώσεις που πλήττουν τους λαούς.

– Κατάργηση των βάσεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

– Τερματισμός της Νατοϊκής πρόσδεσης της χώρας.

– Διεθνής εκστρατεία για τη δημιουργία και ένταξη σε ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων.

  Το πρόγραμμά μας δεν είναι γενικά και αόριστα φιλολαϊκό, είναι ταξικά προσανατολισμένο. Αφορά πρωτίστως τις εργαζόμενες, τους άνεργους, τη νεολαία, τις μικρομεσαίες, τους συνταξιούχους, τους προλετάριους, το πρεκαριάτο. Η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής θα αντιμετωπίσει εμπόδια από τους διεθνείς και εγχώριους μηχανισμούς που θα επιδιώξουν να την ακυρώσουν, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Για την υπεράσπισή της, είναι απαραίτητη η προετοιμασία για το ενδεχόμενο της εξόδου από την ευρωζώνη και της ρήξης με την νεοφιλελεύθερη, αντιδημοκρατική ΕΕ και τις πολιτικές της.

 Απέναντι στη συστράτευση όλων των μηχανισμών της εξουσίας, στην ενότητα όλων των μνημονιακών και συστημικών γύρω από το κοινό «πρόγραμμα» επίθεσης στα συμφέροντα “των κάτω” είναι ανάγκη τώρα να αντιτάξουμε τη δική μας ενότητα :

– Για να έχουν δική τους φωνή και στη Βουλή οι κοινωνικοί αγώνες.

– Για να αποκτήσει ο λαός νέα εμπιστοσύνη στη δύναμή του.

– Για να βάλουμε φραγμό σε αυτοδύναμες, ή σε ισχυρές μνημονιακές κυβερνήσεις συνεργασίας.

 – Για πρώτη φορά ρήξη με τις δυνάμεις που έχουν φυλακίσει τον λαό και τη χώρα μας σε ένα δυστοπικό μέλλον.

Γιατί όπως γράφει και ο αγαπημένος μας Θανάσης Παπακωνσταντίνου «…άνθρωπέ μου τι ξεφτίλα ,να σου χαλάνε το όνειρο κι εσύ να τους αφήνεις.»

Επειδή όλα μπορούν να γίνουν αλλιώς διαθέτω κι εγώ τις όποιες δυνάμεις μου σε αυτόν τον αγώνα με το ΜέΡΑ25 -Συμμαχία για την Ρήξη.

Στις 21 Μάη δυνατές/οί στη Βουλή και παντού!

Χίος 9 Απρίλη 2023

Εμμανουέλα Ξενιάδη Ιατρός Παθολόγος

υποψήφια Βουλευτής Χίου ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ