Όχι στην παράταση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις

Όχι στην παράταση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι σκλάβοι.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση  ακόμη  και  στις τελευταίες ημέρες της θητείας της  προσπαθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις  των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Με την τελευταία τροπολογία στο νομοσχέδιο για την στήριξη των συγγενών των θυμάτων  του εγκλήματος στα Τέμπη δίνει την δυνατότητα για πλήρη απελευθέρωση  του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, αδιαφορώντας αν αυτό θα έχει ως συνέπεια  την εξόντωση των εμποροϋπαλλήλων  και το κλείσιμο των μικρών καταστημάτων, που έχουν απομείνει, τα οποία  αδυνατούν να ακολουθήσουν αυτά τα ωράρια λειτουργίας. Πρόκειται  για άλλο ένα, τεράστιο κτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα!

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει ότι με απόφαση του αρμοδίου Δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου μπορεί  να παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων  μέχρι και τις 6.00πμ. της επόμενης ημέρας, δηλαδή να μην κλείνουν ποτέ!!!

Προς όφελος των μεγάλων εμπορικών επιχειρηματικών ομίλων και με το πρόσχημα των διαφόρων bazaars και των τουριστικών περιοχών, οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε σκλάβους, χωρίς ωράρια εργασίας και χωρίς οποιαδήποτε δυνατότητα διαχείρισης της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής.!

Η παράταση του ωραρίου εργασίας των καταστημάτων και  η απελευθέρωση της Κυριακάτικης εργασίας έχει αρχίσει από χρόνια, με ευθύνη  και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με βάση όμως αυτήν την τροπολογία της κυβέρνησης το ωράριο των καταστημάτων απελευθερώνεται πλήρως, αφού τα καταστήματα, απλώς με μία απόφαση Δημάρχου, μπορούν να λειτουργούν σε 24ωρη  βάση!

Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα  όχι μόνο των εμποροϋπαλλήλων αλλά όλων των εργαζομένων, με τις ελαστικές μορφές εργασίας, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την αδήλωτη και κακοπληρωμένη εργασία, συντελείται εδώ και χρόνια. Στόχο έχουν την πλήρη κατάργηση του οκταώρου, που κατακτήθηκε με αίμα πριν από ενάμιση αιώνα περίπου.

Δεν θα το επιτρέψουμε.

Η Λαϊκή Ενότητα -Ανυπότακτη Αριστερά  απαιτεί:

  • Απόσυρση της τροπολογίας
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
  • 7ωρο,5μερο, 35ωρο για όλους τους εργαζόμενους.

                      Το Γραφείο Τύπου 1.4.2023