Αγωνιστική συσπείρωση απέναντι στον ακροδεξιό παροξυσμό για τον φράχτη στον Έβρο

Ξεκάθαρο όχι στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο!

Αγωνιστική συσπείρωση απέναντι στον ακροδεξιό παροξυσμό που οδηγεί με το φράχτη – όνειδος και τις επαναπροωθήσεις αμέτρητους πρόσφυγες στο θάνατο

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά καταδικάζει την αναγγελία του Πρωθυπουργού για επέκταση του φράχτη στον Έβρο κατά 35 επιπλέον χιλιόμετρα, ως βαθιά μισαλλόδοξη και ρατσιστική απόφαση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την συνθήκη της Γενεύης και το διεθνές προσφυγικό δίκαιο, που ορίζουν ότι τα θύματα διώξεων και πολέμων δικαιούνται προστασίας και ασύλου. Είναι μία απόφαση που σηματοδοτεί όχι μόνο το διαρκές φλερτ της κυβέρνησης της ΝΔ με την ακροδεξιά και τις δυνάμεις του φασισμού, το οποίο εντείνεται ενόψει των εκλογών, αλλά και την συνολική μετατόπιση του πολιτικού συστήματος σε όλο και μεγαλύτερη συρρίκνωση των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Το γεγονός μάλιστα ότι η ΝΔ προχωρά στην κατασκευή του φράχτη δίνοντας πακτωλό χρημάτων του ελληνικού λαού στους εργολάβους, χωρίς την οικονομική στήριξη της ΕΕ, δείχνει τόσο την προτεραιότητα που έχει η καταστολή σε μία χώρα της οποίας οι κάτοικοι μετακινούνται όλο και περισσότερο κάτω από τον πήχη του ορίου της φτώχειας, όσο και την υποκρισία της ίδιας της ΕΕ., που διαμέσου των Κανονισμών του Δουβλίνου και της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας έχουν αναθέσει στις δύο χώρες των ρόλο του χωροφύλακα της Ευρώπης – Φρούριο και έχουν συνάψει αντιπροσφυγικές συμφωνίες που οδηγούν σε εκατόμβες νεκρών προσφύγων στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα της.

Ο φράχτης στον Έβρο δεν έχει καμία σχέση με την επικαλούμενη από το πολιτικό σύστημα προστασία των συνόρων από ενδεχόμενες εισβολές.

Κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την αποτροπή εισόδου στην Ευρώπη απελπισμένων ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από άμεσες απειλές θανάτου, οι οποίες προκλήθηκαν από ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που στήριξε και η ΕΕ (μαζί και οι κυβερνήσεις της χώρας μας), καθώς και την καταστροφή ολόκληρων χωρών από την υφαρπαγή των ζωτικών πηγών διαβίωσης τους από το διεθνές ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο.

Η επέκταση του φράχτη, που από μόνος του αποτελεί όνειδος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα εντείνει την εξάρτηση των προσφύγων από διακινητές και θα αυξήσει τον ήδη τεράστιο αριθμό των νεκρών στα σύνορα, καθώς οι πρόσφυγες θα εξαναγκάζονται σε ολοένα και πιο επικίνδυνες διαδρομές θανάτου στην προσπάθεια τους να διαφύγουν.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά καταγγέλλει όχι μόνο την απόφαση της ΝΔ για την επέκταση του Φράχτη, αλλά επίσης την ανοιχτή συναίνεση του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ και την συγκαλυμμένη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν αμφισβητεί επί της ουσίας την «χρησιμότητα» του Φράχτη και μάλιστα, δια στόματος στελεχών πχ Γεροβασίλη, επαίρεται ότι επί των ημερών της διακυβέρνησης του όχι μόνο τον διατήρησε, αλλά και τον εκσυγχρόνισε με θερμικές κάμερες και διεύρυνση της αστυνόμευσης.

Οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί μας. Δεν φταίνε αυτοί για τις κυβερνητικές πολιτικές που οδηγούν ανθρώπους στο να ψάχνουν για τροφή στα σκουπίδια, για τους μισθούς και τις συντάξεις που δεν αρκούν ούτε στοιχειωδώς για να βγει ο μήνας, για την υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας, για την υποβάθμιση του πολιτισμού, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την οικολογική καταστροφή, για τους θανάτους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για όλα όσα ευτελίζουν την αξία της ζωής μας.

Αντίθετα, είναι άνθρωποι που, όπως και εμείς, βίωσαν στο πετσί τους την επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών πολιτικών που κατέστρεψαν ολόκληρες χώρες. Γι’ αυτό και είμαστε μαζί τους. Παλεύοντας ενάντιαστους Νατοϊκούς πολέμους, ενάντια στην παγκοσμιοποιημένη φτωχοποίηση, ενάντια στην συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και στους Κανονισμούς του Δουβλίνου, για ανοιχτούς και ασφαλείς διαδρόμους διέλευσης όλων των προσφύγων προς τις χώρες όπου επιδιώκουν να ζήσουν. Παλεύοντας για να ανατρέψουμε τις επικίνδυνες πολιτικές των συστημικών κυβερνήσεων που μας απειλούν όλους και όλες.

Το Γραφείο Τύπου 1.4.2023