Όχι στην εγκατάσταση LNG  στον Σκαραμαγκά – Η ζωή μας αξίζει περισσότερο από τα κέρδη τους

Η Λαϊκή Ενότητα Ανυπότακτη Αριστερά στηρίζει και συμμετέχει στην παλλαϊκή κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια δημιουργίας μονάδας φυσικού αερίου LNG στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που διοργανώνουν ο Δήμος Χαϊδαρίου και μαζικοί φορείς της Δυτικής Αττικής. Η κινητοποίηση θα γίνει την Κυριακή 2 Απριλίου στις 11.30 πμ, στην Πλατεία Δημαρχείου Χαϊδαρίου.


ΟΧΙ  ΣΤΗΝ  ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  LNG  ΣΤΟΝ  ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Η  ΖΩΗ  ΜΑΣ  ΑΞΙΖΕΙ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ  ΑΠΟ  ΤΑ  ΚΕΡΔΗ  ΤΟΥΣ

            Τεράστιο κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή όχι μόνο των κατοίκων του ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ αλλά όλης σχεδόν της Δυτικής Αθήνας δημιουργεί η πρόθεση της νέας ιδιοκτησίας των ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ για δημιουργία μονάδας υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG.

            Η διεθνής εμπειρία από μια σειρά ατυχήματα που συνέβησαν σε εγκαταστάσεις LNG σε διάφορες  χώρες επιβεβαιώνει τους δικαιολογημένους φόβους. Οι φόβοι αυτοί θα μεγεθυνθούν ακόμη περισσότερο όταν η εγκατάσταση αυτή θα χωροθετηθεί στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας που είναι ήδη πολλαπλά επιβαρυμένη λόγω των πολλών επικίνδυνων εγκαταστάσεων διυλιστηρίων, εγκαταστάσεων υγραερίου, χημικής βιομηχανίας, μεταφοράς πετρελαιοειδών με πλοία κλπ.. Μια κατοικημένη περιοχή που θα απέχει λίγα μόλις μέτρα από τις εγκαταστάσεις.

            Το πρόσφατο έγκλημα -δυστύχημα στα Τέμπη επιβεβαιώνει τους φόβους καθώς κανένα μέτρο ουσιαστικής πρόληψης προς όφελος του λαού δεν έχει παρθεί από όλες τις κυβερνήσεις  (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) όλα αυτά τα χρόνια, των οποίων οι εξαγγελίες μένουν πάντα στα χαρτιά.

            Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λίγους μήνες πριν, με το άρθρο 7 του Ν. 4949/2022 που ψήφισε, προβλέπει τη χωροθέτηση εντός των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εγκατάστασης παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου δίνοντας ένα δώρο στον εφοπλιστή ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ενώ παράλληλα ολοκληρώνει το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων. Είχε φροντίσει, βέβαια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με απόφασή της το 2016, να δώσει την κυριότητα της προβλήτας 4 (216 στρέμματα) στην ΕΤΑΔ ως τμήμα της δημόσιας περιουσίας την οποία παραχώρησε στα Ελληνικά Ναυπηγεία ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό. Έναν χώρο που οι κάτοικοι του Χαϊδαρίου διεκδικούν να αποδοθεί στο Δήμο για έργα ανάπλασης στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή.

            Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στηρίζει ανεπιφύλακτα τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και όλης της Δυτικής Αθήνας που πρέπει να ενισχυθούν και να κλιμακωθούν. Γιατί μόνο οι αγώνες του λαού μπορούν να αποτρέψουν το έγκλημα της εγκατάστασης LNG στην περιοχή.

            Γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε μέρος στα γεωπολιτικά σχέδια των ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ που, για τα κέρδη τους, θέλουν να προωθήσουν το αμερικάνικο LNG.

            Γιατί δεν θέλουμε να πληρώσουμε τη δήθεν “πράσινη” μετάβαση που επιδιώκουν όλα τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) με τη ζωή μας.

ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ – ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ – ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ

 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Την απαγόρευση χωροθέτησης εγκαταστάσεων παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στο χώρο του Ναυπηγείου.
  • Την ακύρωση της πώλησης και της παραχώρησης των 216 στρεμμάτων της προβλήτας 4 στα Ναυπηγεία και την απόδοσή τους στο Δήμο Χαϊδαρίου για χώρους ψυχαγωγίας.
  • Επαναφορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην κυριότητα του δημοσίου.