Σχόλιο της ΛΑE -ΑΑ για την έγκριση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση

                                                       

Σχόλιο της ΛΑE -ΑΑ για την έγκριση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση

Μετά από έναν πολύμηνο γύρο διαπραγματεύσεων, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ομόφωνα την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με το επόμενο βήμα να είναι η υπογραφή του Ερντογάν, μέσα στις επόμενες 14 μέρες.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να θεωρείται θετική εξέλιξη από κανέναν άνθρωπο που προσβλέπει στην ειρήνη και την φιλία των λαών. Παρά τα προσχήματα περί «αμυντικής συμμαχίας» το ΝΑΤΟ, καθ’ όλη την ιστορία του από το 1949, έχει λειτουργήσει ως το μακρύ χέρι του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Οι «επιφυλάξεις» της Τουρκίας απέναντι στην ένταξη της Φινλανδίας φαίνεται να κάμφθηκαν με τα κατάλληλα ανταλλάγματα. Απομένει τώρα να συμβεί το ίδιο και για την Σουηδία, η οποία πρέπει να περάσει τις τούρκικες εξετάσεις, αυξάνοντας την ταχύτητα και το πλήθος πολιτικών προσφυγών από την Τουρκία και το Κουρδιστάν που θα εκδώσει στην Τουρκία. Τι πιο ταιριαστό τεστ για να ενταχθεί μια χώρα στο ΝΑΤΟ από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Η διαφαινόμενη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ρίχνει επιπλέον λάδι στην φωτιά της κλιμάκωσης που λαμβάνει χώρα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να αποτέλεσε τον επιταχυντή των εξελίξεων, παρ’ όλα αυτά η περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ ξεκινούν χρόνια πριν: πυροδότηση της πολύχρονης επιδίωξης δημιουργίας ευρωπαϊκού συστήματος συλλογικής ασφάλειας, με τον βομβαρδισμό και διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, παρά τις διπλωματικές δεσμεύσεις και διαρκής επιδίωξη εγκατάστασης πυραυλικών συστημάτων σε αυτές, Το Αμερικανοκίνητο πραξικόπημα του Μαϊντάν στην Ουκρανία, με τους Ναζί να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αποτελεί το πλέον πρόσφατο επεισόδιο κλιμάκωσης από πλευράς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Η Ελληνική Βουλή είχε προλάβει να πιάσει στασίδι στην «σωστή πλευρά της ιστορίας» πριν την Τούρκικη Εθνοσυνέλευση. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αποδεικνύοντας ότι το «μνημονιακό τόξο» είναι ταυτόχρονα και «κόμμα του πολέμου». Οι γκρίνιες της «αριστερής αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο, πέραν του «φιλειρηνικού φερετζέ», ενώ ο Βελόπουλος, καταψήφισε, διατηρώντας την κλασική ακροδεξία τυχοδιωκτική στάση ανάμεσα στον ακίνδυνο εθνικισμό και την υποταγή στο ΝΑΤΟ.

Η καταψήφιση από ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ στην Βουλή ήταν οι μόνες φιλειρηνικές και αντιιμπεριαλιστικές φωνές στο Κοινοβούλιο. Τα δυο αυτά κοινοβουλευτικά κόμματα της αριστεράς, μαζί με οργανώσεις και συλλογικότητες της ριζοσπαστικής αριστεράς που επιδίωξαν την μαζικοποίηση συγκεντρώσεων σε ΝΑΤΟϊκές βάσεις και αντιιμπεριαλιστικών πορειών, οφείλουν να συνεργαστούν για μια πλατιά αντιιμπεριαλιστική- φιλειρηνική συμμαχία. Μια τέτοια σύμπραξη θα μπορούσε, ξεπερνώντας αγκυλώσεις και ταλαντεύσεις, να ορθώσει φραγμούς απέναντι στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί το «κόμμα του πολέμου», μετατρέποντας την χώρα σε ορμητήριο και ΝΑΤΟϊκό προσάρτημα.

Είναι εμφανές ότι ο ελληνικός λαός και η νεολαία δεν χειραγωγούνται όπως συνέβη με τις κοινωνίες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που υπό το φόβητρο της «ρωσικής εισβολής» εγκατέλειψαν αδέσμευτη και φιλειρηνική πολιτική δεκαετιών. Πλειοψηφικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας απορρίπτει όσους τον καλούν να στρατευθεί «στην σωστή πλευρά της ιστορίας» και αντιλαμβάνεται την ανάγκη ανάπτυξης μιας πολυδιάστασης εξωτερικής πολιτικής, με άξονα την ειρήνη και την φιλία των λαών.

Η Συμμαχία για την Ρήξη, η εκλογική συνεργασία του ΜέΡΑ25 με την Λαϊκή Ενότητα- Ανυπότακτη Αριστερά και αγωνιστές και αγωνίστριες, έχει ξεκάθαρες θέσεις και αυτές θα συνεχίσει να απευθύνει σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο, σε κάθε φίλο της ειρήνης, αλλά και στα κόμματα και τις οργανώσεις της αριστεράς που απορρίπτουν την υποταγή στο ΝΑΤΟ:

– Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Ανεξάρτητη Αδέσμευτη Πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική.

-Κατάργηση των βάσεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ – ορμητηρίων του στρατού, ναυτικού και αεροπορίας των ΗΠΑ.

-Απόσυρση από τον Μιλιταριστικό-Εξορυκτικό Άξονα Ισραήλ-Κύπρος-Αίγυπτος- Αραβικά Εμιράτα.

-Διεθνής εκστρατεία για τη δημιουργία και ένταξη σε ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων. Τερματισμός της ΝΑΤΟϊκής πρόσδεσης της χώρας.

-Όχι στις κυρώσεις που πλήττουν τους λαούς.

                                                                                               Το Γραφείο Τύπου 1.4.2023