Νέα απόπειρα συγκάλυψης της αλήθειας για τα Τέμπη από την κυβέρνηση

Έρευνες των σωστικών συνεργείων για τους αγνοούμενους στα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν στα Τέμπη, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
ΝΕΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΘΕΣΠΙΣΗ ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΩΝ
Σε μια νέα προκλητική κίνηση προχωρεί η κυβέρνηση αφού, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, θεσπίζεται ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνώμων για τη διερεύνηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Σύμφωνα με την τροπολογία, “ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής δεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκτός αν ενήργησαν με δόλο” ενώ, “αν ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής διώκονται για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, μετά από έγκριση σχετικού αιτήματος από τον γενικό γραμματέα μεταφορών του υπουργείου υποδομών και μεταφορών, η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπηση τους δύναται να ανατίθεται σε λειτουργό του νομικού συμβουλίου του κράτους (ΝΣΚ), κατόπιν απόφασης του Προέδρου του ΝΣΚ, ή σε δικηγόρο της επιλογής τους, η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από το Δημόσιο”.
Πρόκειται για μια προσπάθεια περαιτέρω χειραγώγησης της επιτροπής εμπειρογνώμων που συγκροτήθηκε μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, μιας επιτροπής που συγκροτήθηκε εντελώς προσχηματικά, παραμερίζοντας τη δυνατότητα συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για τη σύνθεση και τις αρμοδιότητές της και διορίζοντας αρχικά, κόντρα σε κάθε έννοια δεοντολογίας, ακόμα και τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θανάση Ζηλιασκόπουλο, παρά την ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων για το πρόσωπό του. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια όλων των προσπαθειών της κυβέρνησης να συγκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη. Από το αφήγημα “φταίει ο σταθμάρχης” μέχρι το αφήγημα “φταίμε όλοι”, η κυβέρνηση αποσείει από πάνω της κάθε ευθύνη για το δυστύχημα, συγκροτώντας μια επιτροπή που έρχεται απλώς να επικυρώσει τα αφηγήματα αυτά της κυβέρνησης.
Πέρα από το ακαταδίωκτο, προκλητική και επικίνδυνη είναι η πρόβλεψη ότι τα μέλη της Επιτροπής επιπλέον δεν μπορούν να εξεταστούν στο πλαίσιο μίας έρευνας ακόμη και αν είναι ζητούμενο για την διαλεύκανση της αλήθειας.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να προστατευτεί η ίδια και οι πολιτικά υπεύθυνοι κυβερνητικοί παράγοντες σε καίριες θέσεις και Υπουργεία. Θέλουν την πιο επιφανειακή έρευνα για να πάρουν πολιτικό συγχωροχάρτι για τη ευθύνη της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων στο δυστύχημα στα Τέμπη και βέβαια την ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης Μητσοτάκη που, μεταξύ πολλών άλλων, πάγωσε την εφαρμογή του συστήματος τηλεδιοίκησης και διαιώνισε την πολιτική όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων υποστελέχωσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος για να βρεθούν και λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, αλλά και να μην αποσιωπηθούν οι εγκληματικές ευθύνες που βαραίνουν όσους εφάρμοσαν μνημόνια, για να σταματήσει το έγκλημα των ιδιωτικοποιήσεων που Τρόικα, ολιγαρχία και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εκτέλεσαν διαλύοντας και απαξιώνοντας τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Η Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά καταγγέλλει αυτές τις προσπάθειες συγκάλυψης των αιτιών του εγκλήματος στα Τέμπη από την πλευρά της κυβέρνησης και θα συνεχίσει να διεκδικεί την αποκατάσταση της αλήθειας. Άλλωστε, μόνο η αποκατάσταση της αλήθειας θα ήταν η πραγματική δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους, όχι ρεσιτάλ κυνικότητας και αναισθησίας όπως η επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου της τάξης των 30 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων λόγω «μη ολοκλήρωσης της διαδρομής».
                                                          Το Γραφείο Τύπου 30.3.2023