Συνέντευξη Μητσοτάκη: Ακόμα και η ντροπή ντράπηκε! (του Δημήτρη Στρατούλη)

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Ακόμα και η ντροπή ντράπηκε!

Δημήτρης Στρατούλης
Γραμματέας Λαϊκής Ενότητας Ανυπότακτη Αριστερά
Από την πρόσφατη συνέντευξη του κυρίου Μητσοτάκη στο δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη αυτό που, ουσιαστικά, μάθαμε ήταν ότι, εάν επανεκλεγεί Πρωθυπουργός, σκοπεύει να ξεπουλήσει οτιδήποτε δημόσιο και κοινωνικό μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, να καταργήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος, ώστε να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, να θεσπίσει ένα πιο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα. Δηλαδή, να εφαρμόσει ακόμα πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη αντικοινωνική δολοφονική πολιτική, αφού αποδείχθηκε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις τους σκοτώνουν.

Χωρίς καμία ντροπή, ο Πρωθυπουργός είπε ψέματα για δήθεν εκ των υστέρων «καμπανάκια», ενώ οι εργαζόμενοι σιδηροδρομικοί και τα συνδικάτα τους είχαν με όλους τους τρόπους προειδοποιήσει ότι υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων και διεκδικούσαν – ακόμα και απεργιακά – να παρθούν μέτρα πριν να είναι αργά.
Επανέλαβε, μάλιστα, την κυβερνητική προπαγάνδα του «φταίμε όλοι» για το έγκλημα στα Τέμπη, ώστε να αποσείσει τις πολιτικές ευθύνες της δικής του κυβέρνησης για το μαζικό έγκλημα στα Τέμπη.
Επίσης, υπερασπίστηκε σθεναρά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, παρότι παραδέχθηκε ότι εξαιτίας της μας παραδόθηκαν «τρένα – σαπάκια». Μάλιστα, είπε ότι βλέπει ως λύση όχι την επανενοποίηση του ΟΣΕ και την επανεθνικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Hellenic Train (!), ώστε αυτή να κάνει επενδύσεις. Η ίδια, όμως, η κυβέρνησή του απάλλαξε πριν λίγο καιρό την ιταλική εταιρεία από την συμβατική δέσμευσή της για επενδύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ, και τον εαυτό της από την υποχρέωση άμεσης ολοκλήρωσης έργων ασφαλείας. Η κυβερνητική κοροϊδία δεν έχει τέλος.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ούτε από τον κύριο Τσίπρα ακούσαμε καμία αυτοκριτική για το ότι η δική του κυβέρνηση εκχώρησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε Ιταλική Εταιρεία ούτε καμία δέσμευση για επαναφορά της στο δημόσιο, αλλά μόνο για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης, που το λέει και ο Μητσοτάκης.
Η συνέντευξη Μητσοτάκη σηματοδότησε και μία προεκλογικού τύπου στροφή του από το “συγγνώμη εκ μέρους μου αλλά και για λογαριασμό όλων των κυβερνήσεων”. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι για όλα φταίει το “βαθύ κράτος”, “οι συνδικαλιστές και οι τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι, που δεν θέλουν να αξιολογηθούν”. Και για να εμπεδώσει τη νέα κυβερνητική γραμμή ο στενός συνεργάτης και υπουργός του κύριος Σκερτσος δήλωσε ότι το πολιτικό δίλημμα των βουλευτικών εκλογών θα είναι: ” ή με τον Μητσοτάκη ή με τον σταθμάρχη;”. Το δίλημμά τους είναι αισχρό και προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών στα Τέμπη, αλλά δεν διστάζουν να το χρησιμοποιήσουν προεκλογικά, γιατί γνωρίζουν ότι με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους και την διαρκή προπαγάνδα των φιλικών ΜΜΕ τους έχουν οδηγήσει σε συντηρητικοποίηση μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, τα οποία υιοθετούν τέτοιες αντιλήψεις.
Από την συνέντευξη του Πρωθυπουργού επιβεβαιώθηκε εμφαντικά για άλλη μία φορά ότι τα κυρίαρχα ΜΜΕ στηρίζουν απεριόριστα την κυβέρνησή του, γιατί κι αυτή στηρίζει με τις ταξικά μονομερείς αντικοινωνικές πολιτικές της τα συμφέροντα των ολιγαρχών μεγαλομετόχων τους.
Όσα, όμως, και να είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, εμείς επιμένουμε ότι οι πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη είναι συγκεκριμένες εγκληματικές και απαράγραπτες, κυρίως για την κυβέρνησή του, αλλά και για τις μνημονιακές κυβερνήσεις που τεμάχισαν, ξεπούλησαν, διέλυσαν και εγκατέλειψαν στις τύχες τους τις υποδομές του πρώην ενιαίου δημόσιου ΟΣΕ. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να ακυρωθεί η εξευτελιστική σύμβαση παραχώρησης – στην ουσία ξεπουλήματος – των 45 εκατομμυρίων ευρώ (που συνοδεύεται με 50 εκατομμύρια ευρώ επιδότηση /έτος!) της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το δημόσιο σε Ιταλική εταιρεία και να γίνει ο ΟΣΕ ενιαίος, δημόσιος, σύγχρονος και ασφαλής.
Είναι θετικό που πλατιά στρώματα του λαού και της νεολαίας δίνουν θετική διέξοδο στο θυμό και την οργή τους για το έγκλημα στα Τέμπη με τη συμμετοχή τους σε μαζικές κινητοποιήσεις. Οι δυνάμεις της αντιμνημονιακής Αριστεράς καλά κάνουν και συμμετέχουν σε αυτούς τους αγώνες, αλλά πρέπει να δώσουν και πολιτική διέξοδο σε όσους κατεβαίνουν στους δρόμους των αγώνων, με τη συνεργασία τους στις εκλογές. Το πρώτο βήμα με την εκλογική συνεργασία ΜΕΡΑ25 – ΛΑΕ – άλλων αριστερών οργανώσεων – ανένταχτων αγωνιστών της Αριστεράς έγινε. Ας το συνεχίσουν όλες μαζί οι δυνάμεις της ανυπότακτης Αριστεράς.
Αναδημοσίευση από την κυριακάτικη εφημερίδα KONTRANEWS
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ