Η Λαϊκή Ενότητα -Ανυπότακτη Αριστερά στηρίζει τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών την Τετάρτη 29/3

Η Λαϊκή Ενότητα -Ανυπότακτη Αριστερά στηρίζει τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών που πραγματοποιούνται την Τετάρτη 29/3/2023, 12μμ. στο Υπουργείο  Πολιτισμού. Η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν θα περάσει.

Παρά τις συνεχιζόμενες επί μήνες κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να αποσύρει  το ΠΔ85/2022 και να κάνει δεκτές τις προτάσεις  των καλλιτεχνικών σωματείων  αλλά επιχειρεί και νέο κτύπημα  στα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών.
Σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης{?}, προωθεί ρυθμίσεις  που επιβάλλουν την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, καταστρατηγώντας  ακόμη και τον Αστικό Κώδικα, προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων  θεάματος.

Συγκεκριμένα:

  • Αποσυνδέει την παράσταση  από την πρόβα, που αποτελεί  μέρος του συνολικού έργου και απαραίτητη προϋπόθεση  για το τελικό αποτέλεσμα και δεν αναγνωρίζει στους καλλιτέχνες τα ανάλογα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τον χρόνο, που εργάζονται στις πρόβες.
  • Καταργεί την συνδρομή του Σπουδαίου Λόγου για την καταγγελία σύμβασης , καταργώντας ουσιαστικά τον Αστικό Κώδικα, που σημαίνει ότι ένας καλλιτέχνης απολύεται από τον εργοδότη του οποιαδήποτε στιγμή χωρίς κανένα λόγο!!!
  • Οι  ρυθμίσεις  αυτές υπονομεύουν και τις εργασιακές σχέσεις των καλλιτεχνών ,που  εργάζονται στις Κρατικές Σκηνές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συλλογικές συμβάσεις της Λυρικής Σκηνής  και του Εθνικού Θεάτρου, αν και έχουν υπογραφεί  εδώ και τρεις μήνες, δεν έχουν υπογραφεί ακόμη.

Συνολικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακόμη και στο τέλος της θητείας της, προωθεί ρυθμίσεις  με στόχο την υπονόμευση των δικαιωμάτων των εργαζομένων  στον Πολιτισμό, αφού  ουσιαστικά  παγιώνει την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.!
Είναι απαράδεκτο.
Η Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά στηρίζει τις κινητοποιήσεις  των καλλιτεχνών, που πραγματοποιούνται την Τετάρτη 29/3/2023 12μμ. στο Υπουργείο Πολιτισμού και απαιτεί την απόσυρση των διατάξεων, που
αφορούν τον Πολιτισμό και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο Πολιτισμός  σώζεται, όταν σώζονται οι άνθρωποι.

Το Γραφείο Τύπου 28.3.2023