Κώστας Ήσυχος: «Η ΕΕ επιτρέπει την επανίδρυση νεοναζιστικών και νεοφασιστικών μορφωμάτων σε χώρες μέλη της»

Συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο TASS παραχώρησε ο πρώην ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος. Σχολιάζει τη συνάντηση Πούτιν με τον Κινέζο πρόεδρο,την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου και τη στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας.

Η συνέντευξη:

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping επισκέπτεται τη Μόσχα και έχει συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι το Πεκίνο βασίζεται στις αρχές της δικαιοσύνης και της τήρησης των θεμελιωδών διατάξεων του διεθνούς δικαίου, της αδιαίρετης ασφάλειας για όλες τις χώρες. Κύριε Ήσυχο, πώς αξιολογείτε το ειρηνευτικό σχέδιο διευθέτησης στην Ουκρανία, που προτείνει η Κίνα, και πώς, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να διασφαλίζεται η αδιαίρετη ασφάλεια για όλες τις χώρες, σε τι πρέπει να βασίζεται;

  Η επίσκεψη του Προέδρου της Λ.Δ. της Κίνας σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα. Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική διαδικασία από έναν μονοπολικό σε ένα πολυ-κεντρικό και πολυπολικό κόσμο. 

Η Κίνα έχει εδώ και πολύ καιρό έχει εργαστεί για μια παγκοσμια ειρηνική, διπλωματική διαδικασία , θεωρητική και πρακτική, που η ίδια θεωρεί πολύ σημαντική για την παγκοσμια οικονομική της ανάπτυξη. Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον ενάντια στην Ρωσική ομοσπονδία έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό , είναι οικονομικός, γεωπολιτικός , ενεργειακός , μιντιακός και το τελευταίο διάστημα και στρατιωτικός στο έδαφος της Ουκρανίας . Η Λ.Δ. της Κίνας παίρνει μια ειρηνική , διπλωματική πρωτοβουλία για την στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία σε έναν κόσμο όπου τα συστήματα ασφαλείας, διπλωματίας, ακόμα και συμφωνίας για τα πυρηνικά όπλα,   ακόμα και ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα του ΟΗΕ καταρρέουν ταχύτατα. Από μόνη της αυτή η πρωτοβουλία έχει μεγάλη αξία. Δεύτερο,  στην ουσία της πρότασης που ήδη έχει απορριφθεί  από την Ουάσιγκτον που επενδύει στην θεωρεία του χάους  και των διαρκών περιφερειακών πολεμικών συγκρούσεων. Δυο άκρως αντίθετες φιλοσοφίες συγκρούονται. Είναι η φιλοσοφία του παραλογισμού και της αυτοκαταστροφής ενάντια στην φιλοσοφία της λογικής και της επιβίωσης.  Πολλά σημεία της κινεζικής πρότασης πρέπει να συζητηθούν από ολες τις εμπλεκόμενες πλευρές  ακόμα και με διαφωνίες που πρέπει να αποσαφηνιστούν και να επεξεργαστούν . 

Η ασφάλεια των χωρών είναι μια έννοια που αποτυπώνεται ρητά και συγκεκριμένα στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ . Οι πολλαπλές ερμηνείες είναι το πρόβλημα . Εδώ χρειάζεται μια ουσιαστική  ανασυγκρότηση του ίδιου του ΟΗΕ και μια  νέα ανάγνωση σε έναν πολύπλοκο κόσμο που χωρίζεται ανάμεσα σε αυτούς τους πολύ λίγους που κατέχουν τον πλούτο , καταληστεύουν τις πηγές πλούτου από χώρες και ηπείρους , αυτούς που τροφοδοτούν πολέμους , φανερούς η και κρυφούς , αυτοί που επενδύουν ακόμα στον νεοναζισμό  και νεοφασισμό. Η αδιαίρετη και πολύπλευρη  ασφάλεια χωρών δεν μπορεί να εφαρμοστεί με αντικειμενικές πλευρές σε ένα μονοπωλικό, ηγεμονικό, ιμπεριαλιστικό κόσμο υπό την Ουάσιγκτον. Η μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο μπορεί να εξασφαλίσει καταρχάς της επιβίωση της ανθρωπότητας με κανόνες δημοκρατικούς, πλουραλιστικούς ( μπορεί να επιφέρει και νέες αντιθέσεις και συγκρούσεις επίσης) και με πλήρη αξιοποίηση των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας σε όλους τους επιστημονικούς και όχι μόνο,  τομείς,  για όλη την ανθρωπότητα, χώρες και λαούς και όχι μόνο για αυτούς που σήμερα τους  διαφεντεύουν, τους ελέγχουν οικονομικά, γεωπολιτικά, πολιτιστικά … . 

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κατόπιν εντολής της Ουάσιγκτον, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρήσει απολύτως, για παράδειγμα, την εισβολή αμερικανικού και βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού πριν από 20 χρόνια στο Ιράκ, το ΝΑΤΟ βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας. Δεν πιστεύετε ότι, βάσει της λογικής του ΔΠΔ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους θα έπρεπε να είχαν δικαστεί για το θάνατο δεκάδων χιλιάδων Ιρακινών αμάχων κατά τη διάρκεια των μαχών;

 Η ερώτηση σας ήδη διατυπώνει οφθαλμοφανή ιστορικά γεγονότα αδιαμφισβήτητα. Πόσοι πρόεδροι των ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν δικαστεί ήδη από αρμόδια διεθνή δικαστήρια;  Ας μην πάμε μακριά . Στην Ελλάδα στη χώρα μου, το  1949 προς το τέλος του εμφυλίου πολέμου οι ΗΠΑ δοκιμάσαν τις πρώτες βόμβες ναπάλμ πολύ πριν από τον πόλεμο του Βιετνάμ στο αντάρτικο των παρτιζάνων  που συνέβαλαν αποφασιστικά στην εκδίωξη και την ήττα των ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα.

Η καταστροφή κρατικών οντοτήτων,  Γιουγκοσλαβία, Λιβύη, Ιράκ, έμειναν ατιμώρητα εγκλήματα . Λες κι ήταν αστοχίες της « φύσης»!  

Είναι εξοργιστικό η εισβολή στο Ιράκ που ενορχηστρώθηκε με αποδεδειγμένα   ψέμματα περί όπλων μαζικής καταστροφής  από τον Τόνι Μπλέρ και Τζ. Μπους με πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς να έχει καταγράψει η ιστορία ως κάτι που δεν χρειάζεται να διερευνηθεί …..το πιο τραγικό είναι ότι είναι ότι η θαρραλέοι άνθρωποι που έδωσαν απτές αποδείξεις για τα εγκλήματα διώκονται ( Έντουαρντ Σν’ουντεν ) η οδηγούνται σε μεθοδολογικό αργό θάνατο σε φυλακές χωρίς τα δικαιώματα που προβλέπονται από τις ίδιες νομοθεσίες στις χώρες που βρίσκονται , το πιο απτό παράδειγμα ο Τζ. Ασάνζ . Αυτές οι φωνές πρέπει να σωπάσουν, να μην ακουστούν απλά γιατί η αλήθεια βρίσκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας. 

   Οι οικονομικές κυρώσεις εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας σε βάρος πολλών χωρών και λαών ( Κούβα, Βενεζουέλα, Υεμένη, Παλαιστίνη, Συρία, Ιράν , Κ.λπ.) αποτελούν εγκλήματα αθέατου ολικού οικονομικού πολέμου, όπου ακόμα και διατροφικές και υγειονομικές ανάγκες παραβιάζονται με  τις πιο ουσιαστικές πτυχές πανανθρώπινων αξιών.  Οι λαοί που υποφέρουν, που δολοφονούνται  από αυτές τις κυρώσεις στερούνται σήμερα κάθε διεθνή νομική και διπλωματική ουσιαστική δυνατότητα να προσφύγουν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Επόμενος η δίωξη σε βάρος του προέδρου Πούτιν είναι εντελώς υποκριτική και γελοιοποιεί τον οποίο θεσμό διεθνούς νομιμότητας . Το ξέρουν οι ίδιοι που παρασκευάζουν δήθεν θεσμούς δικαιοσύνης, το ξέρουν ακόμα και τα μικρά παιδιά όπως λέει ένα  ρητό της πατρίδας μου.  

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί ρατσιστική πολιτική έναντι των Ρώσων που ζουν στις χώρες της ΕΕ, παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους, μπλοκάροντας τραπεζικούς λογαριασμούς και κατάσχοντας περιουσίες ιδιωτών. Επιπλέον, η ΕΕ έχει επιβάλει πολλές παράνομες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό το θέμα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει την επανίδρυση νέο ναζιστικών  και νεοφασιστικών μορφωμάτων σε χώρες μέλη της . Όχι μόνο επιτρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις τις ανέχεται και τις  ενθαρρύνει . Τι να πει κανείς για μια νομοθεσία της Πολωνίας που δεν επιτρέπει ένας ηνέος η νέα να φορά μπλούζες  με το πρόσωπο του Τσε Γκεβάρα; Τι να πει κανείς  για την καταστροφή αντιφασιστικών μνημείων σε χώρες μέλη της ΕΕ  στην Ανατολή Ευρώπη; Τι να πει κανείς για την ηρωοποίηση συνεργατών των ναζί σε χώρες της Βαλτικής, η στην περιθωριοποίηση , εργασιακή, γλωσσική , νομική των ρωσόφωνων  μειονοτήτων σε αυτές τις χώρες ; Επομένως οι διακρίσεις που εφαρμόζονται σε βάρος  Ρώσων πολιτών στην ΕΕ είναι σε απόλυτη εναρμόνιση με την μέχρι τώρα πολιτική  εθνοτικού και κοινωνικό – πολιτικού ρατσισμού της ΕΕ . Η πολύχρονη απάνθρωπη οικονομική και κοινωνική εκμετάλλευση οικονομικών προσφύγων ως πάμφθηνη εργασία από Αφρική και Ασία στην αγροτική παραγωγή της ΕΕ θεωρείται ότι πιο νόμιμο στη βάση των αναγκών της « αγοράς» όποτε γιατί σήμερα αυτή η πολιτική να μην «εμπλουτίζεται»  με ταυτόχρονα θεσμοθετημένο ρατσισμό ενάντια  Ρώσων πολιτών και εφαρμογή πολύπλευρων κυρώσεων σε  βάρος της Ρωσίας (στον αθλητισμό, στο εμπόριο, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην ενέργεια; 

Όλα τα παραπάνω έχουν επιγετει ταχύτατη πολύπλευρη φτώχεια σε μεγάλα τμήματα λαών της ΕΕ . Ούτε οι Αβορίγινες της Αυστραλίας δεν φαντάστηκαν  πόσο αποτελεσματικό είναι το μπούμεραγκ ως όπλο αυτοκαταστροφής στον 21ο αιώνα …. η ηγεσία της ΕΕ είτε δεν το έχει αντιληφθεί ακόμα η δεν θέλει να κοιτάει τον εαυτό της στον καθρέφτη…

Πρόσφατα μια συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας παρατάθηκε για 60 ημέρες, χάρη στην οποία η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να εξάγει σιτηρά από τρία λιμάνια. Επιπλέον, είχε υπογραφεί προηγουμένως μνημόνιο μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του ΟΗΕ, το οποίο συνεπάγεται τις υποχρεώσεις του παγκόσμιου οργανισμού να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και γεωργικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές. Η Μόσχα επισημαίνει ότι το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας δεν εφαρμόζεται. Επιπλέον, εγείρονται άλλα ερωτήματα: είναι δίκαιο ότι τα πλοία με σιτηρά πηγαίνουν κυρίως σε πλούσιες και όχι σε φτωχές χώρες; Και θα μπορούσε έτσι η συμφωνία να σώσει τον κόσμο από μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση;

 Η συμφωνία της παράτασης εξαγωγής στα σιτηρά είναι θετική από μόνη της ως πρακτική . Η εφαρμογή αυτής  της διάταξης είναι άλλο θέμα. Σωστά επισημαίνεται ότι η μεταφορά αυτού του σημαντικού διατροφικού στοιχείου δεν προορίζεται σε χώρες και λαούς   που το έχουν ανάγκη. Η νέο αποικιοκρατία είναι ένα κυρίαρχο στοιχείο του σημερινού κόσμου που η ΕΕ εμμένει, επιμένει και συντηρεί. 

Ταυτόχρονα η «άδεια» που δίνεται στην  Ρωσική ομοσπονδία να μπορεί να εξάγει λιπάσματα και γεωργικά προϊόντα εφαρμόζεται μεροληπτικά έναντι των πιο ακριβών και υποδεέστερων αυτών των προϊόντων σε ποιότητα και όγκο Δυτικών χωρών. Η Ελλάδα είναι μια τέτοια χώρα ανάμεσα σε άλλες στον ευρωπαϊκό νότο που δέχεται τις ιδιαίτερα ζημιογόνες   για την ελληνική οικονομία και τον λαό της πολιτικές διακρίσεων, και περιθωριοποίησης των ρωσικών φωσφορικών λιπασμάτων και γεωργικών προϊόντων ( κυρίως σιτηρά ,ηλιέλαιο , κλ.π)