Ευτυχισμένο το …1967! Φακελώνουν ως «αντιφρονούντες» τα μέλη της ΛΑΕ ΑΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ-ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ευτυχισμένο το …1967!

Φακέλωμα «αντιφρονούντων» πολιτών και παράνομο αρχείο φωτογραφιών ταυτοτήτων πολιτών από την ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη στη χτεσινή παρέλαση

 

Μια πρωτοφανή στοχοποίηση από την ασφάλεια αντιμετώπισαν μέλη της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά κατά τη χθεσινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησαν με άλλους αγωνιστές, φορείς του κινήματος και της αυτοδιοίκησης, παρέμβαση για το έγκλημα στα Τέμπη, κρατώντας μαύρα μπαλόνια και πλακάτ.

Προτού καν πραγματοποιηθεί η παρέμβαση, άνδρες της ασφάλειας της πόλης βρέθηκαν να ακολουθούν δεκάδες μέλη της ΛΑΕ – ΑΑ και ιδίως φοιτητές και φοιτήτριες, σταμάτησαν και πραγματοποίησαν έλεγχο σε 32 συνολικά μέλη της ΛΑΕ – ΑΑ στο δρόμο και στην περιοχή της Νέας Παραλίας, χωρίς να επικαλούνται κάποιο λόγο για την έρευνα, άνοιξαν τσάντες, πήραν υλικό και ανακοινώσεις φοιτητικών συλλόγων και πραγματοποιούσαν επί τόπου ανάκριση. Αποκορύφωμα η συντονισμένη απόφαση της ασφάλειας, όχι απλώς να ελέγχει ταυτότητες για εξακρίβωση στοιχείων, αλλά να βγάζει φωτογραφίες και να κρατά αποθηκευμένες φωτογραφίες από τις ταυτότητές τους. Συγκεκριμένα, άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά, χωρίς καν επίδειξη κάποιου διακριτικού, φωτογράφισαν με τα προσωπικά τους κινητά τουλάχιστον 22 ταυτότητες πολιτών, μελών της ΛΑΕ ΑΑ, παρά τις διαμαρτυρίες τους για το παράνομο της ενέργειας.

Για άλλη μια φορά, οι πρακτικές της αστυνομίας είναι εκτός κάθε νομιμότητας και παραβιάζουν σειρά διατάξεων, όπως αυτές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων από όργανα του δημοσίου, αλλά κυρίως στοιχειώδη δικαιώματα και ελευθερίες.

Προφανώς, η ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη έχει λίστα με πολίτες που παρακολουθούνται από αυτήν για τις κινήσεις τους με βάση τα φρονήματά τους και την ένταξή τους σε κόμματα και οργανώσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που και μέλη της ΛΑΕ ΑΑ, αλλά και γενικά αγωνιστές και αγωνίστριες της πόλης, και ιδίως φοιτητές που δίνουν αγώνα ενάντια στην αστυνομική βία στο ΑΠΘ,  παρενοχλούνται συστηματικά από την ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη.

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε την οικοδόμηση αστυνομικού κράτους που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να αποφύγει την λαϊκή κατακραυγή για τις εγκληματικές πολιτικές της που οδηγούν σε εγκλήματα, όπως αυτό στα Τέμπη. Μάλιστα η Θεσσαλονίκη δεν ήταν μοναδική περίπτωση, αφού και σε άλλα μέρη της Ελλάδας υπήρξαν καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία απέναντι σε διαμαρτυρίες πολιτών εχθές 25 Μάρτη, όπως στη Φλώρινα που η ασφάλεια παρενοχλούσε φοιτητές και φοιτήτριες, παρακρατούσε το πανό τους και προσήγαγε αναίτια 2 άλλους πολίτες.

Καταγγέλλουμε την στοχοποίηση και το φακέλωμα πολιτών και συνολικά τις πρακτικές της αστυνομίας που είναι ευθέως αντλημένες από την εποχή της δικτατορίας.

Απαιτούμε να πάψει η αστυνομία να δίνει οδηγίες για φωτογράφηση πολιτών και ταυτοτήτων από αστυνομικούς, ενέργεια παράνομη από κάθε άποψη.

Να διενεργηθεί άμεσα έλεγχος για την παράνομη και πρωτοφανή τήρηση αρχείου φωτογραφιών με προσωπικά δεδομένα και ταυτότητες πολιτών στα προσωπικά κινητά τηλέφωνα ανδρών της ασφάλειας με την επίκληση των αστυνομικών εξουσιών, να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Το Γραφείο Τύπου 26.3.2023