Κοροϊδία και ψίχουλα από την κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  • Κοροϊδία και ψίχουλα από την κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό
  • Στην Ελλάδα της ακρίβειας προτείνει καθαρό κατώτατο μισθό 670 ευρώ! 

Με πανηγυρικό τρόπο ανακοίνωσε η κυβέρνηση την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ανακοίνωσε δηλαδή το ποσόν που είναι διατεθειμένοι οι εργοδότες να δώσουν.

Με βάση μνημονιακό νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά τον οποίον διατήρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταργηθεί ουσιαστικά η εθνική συλλογική σύμβαση και ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση και έτσι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εργοδοτών ανακοίνωσε κατώτατο μισθό – κοροϊδία, που με κανένα τρόπο δεν ανταποκρίνεται ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης των εργαζομένων.

Μόνο στα τρόφιμα οι αυξήσεις φτάνουν το 40%.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που καταγράφει μείωση μισθών, ονομαστική και πραγματική 40% την τελευταία δεκαετία και το 37% των Ελλήνων είναι κάτω από το όριο φτώχειας!

Μέχρις εδώ!

Απαιτείται:

  • Προσδιορισμός του κατώτατου μισθού, που να αρχίζει από 751 ευρώ που ήταν ο μισθός το 2012, με συνυπολογισμό του πληθωρισμού και των σημερινών μεγάλων αυξήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και της ανάπτυξης που είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα συνυπολογίσει.
  • Ο κατώτατος μισθός  να  είναι προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ των εκπροσώπων εργαζομένων και εργοδοτών.
  • Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και όλων των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους εργαζόμενους.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης,  που οδηγούν σε καταστρατήγηση εργασιακών και μισθολογικών  δικαιωμάτων. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με μπλοκάκι,  δεν θα πάρουν καμία αύξηση.
  • Καθιέρωση αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ώστε να αντιμετωπίζεται το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής.
  • Εφαρμογή νέου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι μισθοί των οποίων βρίσκονται σε πιο χαμηλά επίπεδα πλέον,  με δεδομένο ότι στο Δημόσιο έχουν καταργηθεί τα δώρα και τα επιδόματα αδείας.

Αυτά είναι τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση των εργαζομένων.  Οτιδήποτε άλλο λέει η κυβέρνηση, είναι εξαπάτηση και χλευασμός των εργαζομένων.

Η ανάπτυξη μαζικών κοινωνικών αγώνων θα είναι η απάντηση στις πολιτικές λιτότητας και θα επιβάλουν την προστασία του εισοδήματος εργαζομένων, των συνταξιούχων και γενικά της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

 

                                                                                        Το Γραφείο Τύπου 17.3.2023