Όλοι και όλες στην αντιρατσιστική συγκέντρωση και πορεία στις 18 Μαρτίου

Όλοι και όλες στην αντιρατσιστική συγκέντρωση και πορεία στις 18 Μαρτίου

Καθώς το κυβερνητικό έγκλημα στα Τέμπη αναδεικνύει την βαρβαρότητα των πολιτικών που στο βωμό του κέρδους θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές, ένα ακόμα διαχρονικό κυβερνητικό έγκλημα  συνεχίζει να συντελείται σε βάρος χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Μεσόγειο. Εκατοντάδες από αυτούς έχουν χαθεί στα παγωμένα νερά του Αιγαίου και στον Έβρο, καθώς όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, από κοινού με την Τουρκία, έχουν αναλάβει τον ρόλο του χωροφύλακα των κλειστών συνόρων της ΕΕ απέναντι στα θύματα των πολέμων και της τεράστιας φτώχειας, που η ιμπεριαλιστική Δύση έχει επιβάλει στον πλανήτη.

Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για παράνομες κατά το διεθνές δίκαιο απελάσεις προσφύγων στην γειτονική Τουρκία, μία χώρα που εμπλέκεται ακόμα και σε πολέμους με χώρες προέλευσης των προσφύγων και με τεράστιο ιστορικό διώξεων της αντιπολίτευσης, την οποία διαπραγματεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά με τον Ερντογάν και στην συνέχεια εφαρμόστηκε σε όλη της την βαρβαρότητα από την ΝΔ, σε συνδυασμό και με τους Κανονισμούς του Δουβλίνου, εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στις δύο χώρες, ενισχύοντας στην πραγματικότητα την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και οδηγώντας σε ανθρώπινες εκατόμβες. Την ίδια μάλιστα ώρα που η ΝΔ χύνει  κροκοδείλια δάκρυα για τις ζωές που χάθηκαν στα Τέμπη,  εντατικοποιεί τις κοινές της προσπάθειες με την FRONTEX για την περαιτέρω ενίσχυση των pushbacks και των παράνομων απελάσεων, που έχουν μεταβάλει το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο.

Ταυτόχρονα, εξαθλιώνονται όλο και περισσότερο οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα στρατόπεδα εγκλεισμού τους, όπου στερούνται επαρκούς πρόσβασης σε κατάλληλη τροφή, παιδεία, υγεία, θέρμανση και εργασία. Η αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας, που χορηγείται μόνο σε ένα ελάχιστο ποσοστό των προσφύγων, δεν συνεπάγεται βελτίωση αυτής της κατάστασης. Για τους εργάτες μετανάστες, η εντατική υπερεκμετάλλευση αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, ενώ η ΝΔ δηλώνει την πρόθεσή της να τροποποιήσει προς το χειρότερο ακόμα και τον ελλιπέστατο νόμο για την ιθαγένεια.

Ο ρατσισμός, δίδυμος αδελφός του φασισμού,  είναι ένα από τα μέσα που επιστρατεύει η κυβέρνηση για την διαίρεση της κοινωνίας και την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος των πιο αδύναμων, προκειμένου να εθίσει την κοινωνία σε κανιβαλικές πολιτικές. Τον ίδιο ρατσισμό που η ΝΔ επιδεικνύει απέναντι στους πρόσφυγες τον υλοποιεί και σε βάρος των Ρομά, με την συνενοχή των ΜΜΕ, ενώ οι ευθύνες είναι ακριβώς αντίστροφες: Είναι οι διαχρονικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων που συντηρούν και αναπαράγουν τις κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος τους, καθιστώντας τους ευάλωτους και θύματα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, όπως πχ στην περίπτωση του 17χρονου δολοφονημένου Ρομά, Ν. Σαμπάνη και του 16χρονου Κ. Φραγκούλη.

–        Να βάλουμε φραγμό στις φονικά ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης.

–        Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και οι συνθήκες του Δουβλίνου που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες.

–        Ανοιχτοί και ασφαλείς δίαυλοι διέλευσης για ΟΛΟΥΣ τους πρόσφυγες των πολέμων και της φτώχειας. Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης όλων των προσφύγων στις χώρες υποδοχής τους, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, με διασφάλιση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προβλέπουν η Συνθήκη της Γενεύης και το διεθνές προσφυγικό δίκαιο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, η ΛΑ. Ε. στηρίζει το κάλεσμα των αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών συλλογικοτήτων και καλεί σε προσυγκέντρωση στις 2μμ, στην Πλατεία Βικτωρίας, και στην συνέχεια στην συγκέντρωση στις 3μμ και πορεία από την Ομόνοια προς τη Βουλή.

Το Γραφείο Τύπου 17.3.2023