Στο ίδιο έργο θεατές…[Για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του κεντρικού λιμανιού της Χίου] (της Εμμανουέλας Ξενιάδη)

Στο ίδιο έργο θεατές…(Για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του κεντρικού λιμανιού της Χίου)

Με απόφαση της εταιρείας, της μονοπωλιακής γραμμής Χίου – Πειραιά, κλείνουν μέχρι νεωτέρας το κεντρικό λιμάνι της Χίου δια ενημερωτικού δελτίου του “ναυτιλιακού ομίλου ΑΤΤΙCA”.

Ούτε τα προσχήματα κρατούν, αυτοί που εκμεταλλεύονται κυριολεκτικά την γραμμή. Καθόλου δεν μας ντρέπονται εταιρείες και το πολιτικό τους προσωπικό. Για να γίνει σε όλους σαφές, ποιοι είναι τα αφεντικά και ποιοι κάνουν κουμάντο στο νησί…

Αλήθεια από πότε το κεντρικό λιμάνι της Χίου δεν είναι ασφαλές; Τώρα το θυμήθηκαν; Αυτό που επικαλείται σε συνέντευξή του ο λιμενάρχης είναι η έλλειψη κατάλληλων προσκρουστήρων, η ανάγκη εκβάθυνσης πιθανόν μέρους της λιμενολεκάνης και η μεταφορά επικίνδυνων φορτίων. Αυτά δεν είναι δυσεπίλυτα και έπρεπε ήδη να είχαν διευθετηθεί.

Αυτονόητο πως αν ήταν θέμα (μόνο) ασφάλειας, δεν θα υπήρχε από εμάς κανένας ενδοιασμός. Άλλα πράγματα και συμφέροντα διακυβεύονται εδώ. Ας μην κρύβονται οι κυβερνώντες και οι άλλοι συνυπεύθυνοι πίσω από τον λιμενάρχη. Οι κάτοικοι του νησιού, οι επιβάτες και οι επισκέπτες τι φταίνε;

Πρέπει να υπάρξει, το ταχύτερο δυνατό, μια ισορροπία μεταξύ ασφάλειας, επάρκειας του λιμανιού και κάλυψης των αναγκών των κατοίκων, επιβατών, επισκεπτών της Χίου. Φυσικά οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι το νησί και ο κόσμος του, που ταλαιπωρείται με αυτά τα “καψόνια” και (κυρίως) την πληρώνει.

Μετά την αιφνιδιαστική και δυσμενή για το νησί μας εξέλιξη, επιβάλλεται άμεση παρέμβαση και δράση σε όλα τα πεδία. Τοπικά κινηματικά και κεντρικά πολιτικά.

Χίος 16/3/2023
Εμμανουέλα Ξενιάδη