Νομοσχέδιο για την σχολική βία: Εντείνεται ο αυταρχισμός εναντίον μαθητών και εκπαιδευτικών

Νομοσχέδιο για την σχολική βία: Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά το χρησιμοποιεί για να εντείνει τον αυταρχισμό εναντίον μαθητών και εκπαιδευτικών

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, που ψηφίστηκε εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το κοινωνικά ευαίσθητο θέμα της σχολικής βίας, αλλά το χρησιμοποιεί  για να εντείνει τον αυταρχισμό και να χτυπήσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

  • Το σχολικό περιβάλλον αποτελεί μικρογραφία της υπάρχουσας κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία και στον κόσμο των ενηλίκων. Οι μαθητές βιώνουν τη φτώχεια των οικογενειών τους, τα αδιέξοδα, την περιθωριοποίηση, τις  κοινωνικές – ταξικές αντιθέσεις, την έλλειψη ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον εξαιτίας των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
  • Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θέλει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της βίας, αλλά αντιθέτως το ενισχύει μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της προωθούμενης διάλυσης της δημόσιας παιδείας με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
  • Χρησιμοποιεί τον όρο του «σχολικού εκφοβισμού» χωρίς καμιά επιστημονική προσέγγιση, αντιθέτως εντάσσει σε αυτόν την παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των μαθημάτων, που σημαίνει ότι εντάσσει στον όρο τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Χρησιμοποιεί δηλαδή ως άλλοθι το φαινόμενο της σχολικής βίας, για να χτυπήσει τις κινητοποιήσεις των μαθητών, που γίνονται ενάντια στις αιτίες που γεννούν την βία και στην κοινωνία και στα σχολεία.
  • Ρίχνει όλο το βάρος των παρεμβάσεων του συνόλου των επώνυμων αλλά και ανώνυμων καταγγελιών στους εκπαιδευτικούς, που ούτως ή άλλως είναι λίγοι, χωρίς την αναγκαία επιστημονική κατάρτιση για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και επιβαρύνονται και με διοικητικά καθήκοντα εξ αιτίας της γραφειοκρατίας.
  • Το χειρότερο όμως είναι ότι προβλέπεται ύπαρξη «ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας» για καταγγελίες επώνυμες αλλά και ανώνυμες. Η αποδοχή των ανώνυμων καταγγελιών σημαίνει αποδοχή της διαβολής και της συκοφαντίας, χωρίς καμία δυνατότητα προστασίας εκπαιδευτικών και μαθητών.
  • Συνολικά μέσω αυτού του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση συνεχίζει την συνήθη τακτική της, όπως και με το έγκλημα στα Τέμπη. Αδιαφορία για το πρόβλημα, ένταση του αυταρχισμού κι επίρριψη των ευθυνών στους εργαζόμενους και στην νεολαία.

Δεν πείθει όμως κανένα.

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, με τους αγώνες του, θα ανατρέψει την κυβέρνηση της λιτότητας και της διαφθοράς και θα αντιμετωπίσει τις πολιτικές, από όπου και προέρχονται, που γεννούν βία και εξαθλίωση.

 

                                              Το Γραφείο Τύπου 10.3.2023