Τα συνδικάτα καλούν στο συλλαλητήριο την Κυριακή 5/3, 11.00 πμ στο Σύνταγμα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας

Παλλαϊκό συλλαλητήριο την Κυριακή 11 π.μ. στο Σύνταγμα διοργανώνουν πολλά συνδικάτα ενώ σε 24ωρη απεργία προχωρά το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων κίνησης ΣΤΑΣΥ ΑΕ στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό και του Ηλεκτρικού.

Ωστόσο, οι συρμοί θα κινηθούν από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ., προς διευκόλυνση της προσέλευσης των διαδηλωτών στη συγκέντρωση. Επίσης ακινητοποιημένα το Σαββατοκύριακο θα παραμείνουν τα τρένα και ο προαστιακός λόγω της 48ωρης απεργίας που εξήγγειλαν τα Σωματεία Εργαζομένων στον σιδηρόδρομο .

Στο συλλαλητήριο καλούν μεταξύ άλλων: Η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, η Ένωση ΕΒΕ Ελευσίνας, η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, το Συνδικάτο Χημικής βιομηχανίας Αττικής, η ΕΕΔΥΕ, o Σύνδεσμος Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η ΟΒΣΑ, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων νοσοκομείου «Μεταξά», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Σωκράτης», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης», το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων κίνησης ΣΤΑΣΥ ΑΕ, το Σωματείο Καθαριστών-στριών Πειραιά και Νήσων.


ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ HELLENIC TRAIN

Η θλίψη είναι αβάσταχτη για το τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα στα Τέμπη. Έντεκα συνάδελφοί μας και δεκάδες επιβάτες έχασαν την ζωή τους, υπό πρωτοφανείς συνθήκες. Δεκάδες οικογένειες θρηνούν την απώλεια των παιδιών, των συγγενών και των φίλων τους. Άλλοι ψάχνουν ακόμα στα αποκαΐδια, με την ελπίδα να τους βρουν ζωντανούς… Οι λέξεις δεν είναι ικανές για να περιγράψουν τον ανείπωτο πόνο που επικρατεί μεταξύ σιδηροδρομικών, εργαζόμενων και μη.

Έχει πλέον εξαντληθεί η ανοχή μας στην απάθεια όλων των αρμοδίων φορέων οι οποίοι επιλέγουν συνειδητά να αγνοούν, επί σειρά ετών, τα αιτήματα και τις προειδοποιήσεις μας!

Σε συνέχεια της συνέλευσης  που πραγματοποίησαν τα 3 σωματεία που δραστηριοποιούνται στη Hellenic Train, παρουσία των εργαζομένων, αποφασίστηκε ομόφωνα η επέκταση των κινητοποιήσεων με κήρυξη 48ωρης απεργίας. Την Κυριακή 5 Μαρτίου, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη των σχετικών μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, με σκοπό να μη βιώσουν ξανά εργαζόμενοι και συμπολίτες μας τέτοια ολέθρια τραγωδία.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στις οικογένειες των θυμάτων και ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!!!

Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε στο συλλαλητήριο της Κυριακής ώστε να αποδοθεί ο ελάχιστος φόρος τιμής προς τους συμπολίτες και συνάδελφους που χάθηκαν με τόσο άδικο τρόπο.

Μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι…

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ.               ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

ΖΑΒΟΓΙΑΝΝΗΣ Β.               ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Σ.

ΛΑΖΟΥ Ν..                    ΠΑΤΙΝΙΩΤΗΣ Β. 

ΓΕΝΙΔΟΥΝΙΑΣ Κ..              ΠΟΡΓΙΑΖΗΣ ΑΘ.

 


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

                                     Αθήνα, 04/03/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι λέξεις είναι φτωχές αλλά τα στόματα δεν πρέπει να κλείσουν. Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη, με την τραγική απώλεια 11 συναδέλφων σιδηροδρομικών και δεκάδων συνανθρώπων μας, μας έχει συγκλονίσει.

Οι υπεύθυνοι πρέπει να πληρώσουν και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όλους τους ιθύνοντες, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Η ασφάλεια των ζωών μας να επιστρέψει με την αναγκαία στελέχωση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.

Καμία ανοχή στην εγκληματική απάθεια όλων των αρμόδιων φορέων, οι οποίοι επέλεξαν συνειδητά να αγνοούν επί σειρά ετών τα αιτήματα και τις προειδοποιήσεις των συνδικάτων. Οι συνάδελφοι σιδηροδρομικοί απεργούν και η φωνή τους πρέπει να εισακουστεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την 48ωρη απεργία των σωματείων στην Hellenic Train και καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, την Κυριακή 5 Μαρτίου και ώρα 11 το πρωί.

Το Δ.Σ.


ΜΑΧΗ – Ανεξάρτητη Ενωτική Ταξική Κίνηση

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ – ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ
ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ (ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΡΕΥΜΑ, ΝΕΡΟ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ) ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΤΟΥΣ, ΦΘΗΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

Με μεγάλη θλίψη και οδύνη εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, τη συμπαράσταση και  την αλληλεγγύη στις οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας και ευχόμαστε τη γρήγορη ανάρρωση στους δεκάδες τραυματίες. Από προχθές ζούμε ημέρες πόνου σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Απέναντι στη λογική των αστικών κομμάτων που συνέβαλαν μέχρι σήμερα στη διαμόρφωση των συνθηκών για την τραγωδία στα Τέμπη, ότι δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών και κινητοποιήσεων.  Η οργή και ο πόνος μας πρέπει να εκφραστεί, να ακουστεί στις γειτονιές, στις πλατείες, στους δρόμους

Να μην αφήσουμε τους ηθικούς αυτουργούς ούτε μια ημέρα, γιατί όσο δεν μας ακούνε, οι κυβερνώντες θέλουν να ξεχαστούν τα πραγματικά αίτια και να τα ρίξουν στο «ανθρώπινο λάθος» ή στην «κακιά στιγμή»… Ήδη όλα τα μεγάλα ΜΜΕ συντονισμένα κινούνται σε αυτή τη κατεύθυνση.

Το έγκλημα στα Τέμπη είναι αποτέλεσμα των εγκληματικών πολιτικών που αντιμετωπίζουν την ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή ως κόστος. Είναι πολιτική επιλογή που ακολούθησαν στο σιδηροδρομικό έργο διαχρονικά και σε συνέχεια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η καθεμία στη δική της κυβερνητική “βάρδια”.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σιδηροδρόμων έχουν φέρει αύξηση των ατυχημάτων και αλλού (π.χ. Βρετανία). Και ο λόγος είναι απλός: υπάρχει ελλιπής συντήρηση και υποστελέχωση για λόγους κόστους, ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους οι επενδυτές.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι με τα μνημόνια μετακινήθηκαν, σαν υπεράριθμοι, χιλιάδες εργαζόμενοι του ΟΣΕ και εδώ και χρόνια δεν έγιναν προσλήψεις προσωπικού με αποτέλεσμα τρομερές ελλείψεις.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους στα τρένα τα τελευταία χρόνια με δηλώσεις, στάσεις εργασίας και απεργίες είχαν κάνει σαφές πως οι υποδομές δεν συντηρούνταν, το προσωπικό δεν έφτανε, τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτουργούσαν.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι το 2017 η ελληνική ΤΡΑΙΝΟΣΕ ξεπουλήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην ιταλική Ferrovie για μόλις 45 εκατομμύρια ευρώ, ως μνημονική υποχρέωση. Ότι την ίδια πολιτική συνέχισε η κυβέρνηση της ΝΔ με τις σκανδαλώδεις συμβάσεις στην Hellenic Train και την συνεχιζόμενη υποστελέχωση και υποβάθμιση.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι η επιλογή όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων να απαξιώνουν τις δημόσιες υποδομές, συνειδητά να διαλύουν οτιδήποτε ανήκει στο δημόσιο (παιδεία, υγεία, μεταφορές κ.α.), να το υποχρηματοδοτούν, ώστε να ανοίγει την πόρτα στους ιδιώτες, οδηγεί σε ακρίβεια, υποβαθμισμένες υπηρεσίες και δεν «μειώνει τις τιμές» όπως διατείνονταν. Ακόμα χειρότερα όμως, ενίοτε είναι και δολοφονική…

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι η πολιτική της υποβάθμισης και των ιδιωτικοποιήσεων προχωράει σε όλα τα κοινωνικά αγαθά. Το ίδιο γίνεται με την υγεία, με εμφανή τα αποτελέσματα στην πανδημία, στην παιδεία και σε όλα τα κοινωνικά αγαθά. Από κοινωνικά αγαθά μετατρέπονται σε εμπορεύματα για λίγους. με κριτήριο το κέρδος.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα τρένα. Με ελαστικές σχέσεις εργασίας, εντατικά ωράρια και αμέτρητες υπερωρίες, με έναν μόνο εργαζόμενο ανά βάρδια σε σημαντικές θέσεις, με ελλιπή εκπαίδευση. Συνθήκες για τις οποίες ευθύνονται οι διοικήσεις των εταιριών που τις επιβάλλουν.

Τώρα χρειάζεται τα συνδικάτα, μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία να μετατρέψουν το θυμό και την οργή σε οργανωμένο κίνημα διεκδίκησης. Με ταξική ενότητα και αλληλεγγύη. Να συντονίσουμε την δράση μας, με συνελεύσεις, συντονισμούς σωματείων και ομοσπονδιών.

Για άλλη μια φορά η πλειοψηφία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και Εργατικών Κέντρων δεν είναι διατεθειμένη να οργανώσει την οργή των εργαζομένων και της κοινωνίας. Να στοχοποιήσουν τους ενόχους, τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, τις αντεργατικές συνθήκες εργασίας στις οποίες πολλές φορές έχουν δώσει συναίνεση.

Απαιτούμε από την ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν 24ωρη απεργία το επόμενο διάστημα για το ζήτημα. Συντονιζόμαστε με άλλα σωματεία σε αυτή την κατεύθυνση. Εάν αυτό δεν γίνει, εξετάζουμε το συντονισμό για την οργάνωση απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία -και ειδικά και των σιδηροδρομικών-, με πλαίσιο διεκδίκησης για το δημόσιο σιδηρόδρομο και συγκοινωνίες, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την υποβάθμιση των δημόσιων υποδομών.

Εδώ και τώρα να απαιτήσουμε:  

  • Την αυστηρή τιμωρία των πολιτικών αυτουργών του εγκλήματος.
  • Την πλήρη αποζημίωση των οικογενειών των νεκρών και των τραυματιών.
  • Την επαναλειτουργία του δικτύου μόνο με ασφάλεια
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με σταθερές σχέσεις εργασίας, επαρκή και εκπαιδευμένο προσωπικό.
  • Την ενοποίηση και κρατικοποίηση των σιδηροδρόμων με κοινωνικό, δημοκρατικό και εργατικό έλεγχο, γιατί μόνο ο έλεγχος της κοινωνίας και των εργαζομένων, όπως αποδείχθηκε και από τις προειδοποιήσεις των συνδικάτων, μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΜΑΧΗ – Ανεξάρτητη Ενωτική Ταξική Κίνηση


Αθήνα,   04.03.2023

Κάλεσμα της Εκτελεστικής Επιτροπής Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

στην απεργιακή συγκέντρωση των σιδηροδρομικών

την Κυριακή 11πμ στο Σύνταγμα

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση των σιδηροδρομικών την Κυριακή 5 Μάρτη, στις 11 πμ στο Σύνταγμα, ενώνοντας τη φωνή τους με όλους τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τη νεολαία και όλο το λαό για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, γιατί «τo έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

                   Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


Γαλλική συνδικαλιστική ομοσπονδία SUD-Rail,

Saint-Denis, 1 Μάρτη, 2023 

Προς τους επιβάτες τρένων στην Ελλάδα, προς τους εργαζόμενους σιδηροδρομικούς, τους συντρόφους μας στην Ελλάδα

Αγαπητοί σύντροφοι,

Εκ μέρους της γαλλικής συνδικαλιστικής ομοσπονδίας SUD-Rail [Solidaires] θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας μετά τον εκτροχιασμό δύο τρένων κοντά στη Λάρισα.

-Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες, τους συναδέλφους και τους φίλους των θυμάτων.

-Την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας σε κάθε εργαζόμενο στο σιδηροδρομικό κλάδο στην Ελλάδα.

Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Μετά τη μετωπική σύγκρουση έξω από την πόλη των Τεμπών, μεταξύ επιβατικού τρένου που ταξίδευε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και εμπορικού τρένου που πήγαινε από τη Θεσσαλονίκη στη Λάρισα, οι νεκροί είναι πάνω από τα 36, με 8 εργαζόμενους στα τρένα ανάμεσά τους, συμπεριλαμβανομένων των δύο οδηγών του εμπορικού τρένου και των δύο οδηγών του επιβατικού τρένου. Πολλοί επιβάτες τραυματίστηκαν κατά το δυστύχημα. Τουλάχιστον τρία από τα εκτροχιασμένα βαγόνια πήραν φωτιά.

Την επιβατική αμαξοστοιχία και την εμπορική αμαξοστοιχία διαχειρίζεται η Hellenic Train, θυγατρική της FSI (Ferroviero dello Stato Italiano). Τα τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή. Το επιβατικό τρένο είχε καθυστέρηση.

Οι πρώτες εικόνες που είδαμε από αυτό το τρομερό ατύχημα μας θύμισαν τους εκτροχιασμούς που έχουμε δυστυχώς βιώσει στη Γαλλία, ιδίως αυτόν στο Bretigny (2013). Η SUD Rail συμμετείχε στη δικαστική διαδικασία ως πολιτική αγωγή. Στη Γαλλία, το κράτος και η SNCF (γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων) δυστυχώς έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ότι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τον εκτροχιασμό θα παραμείνουν στις κορυφαίες θέσεις ευθύνης τους, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων, ακόμη και μετά την καταδίκη της εταιρείας.

Γνωρίζουμε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι επώδυνες, δύσκολες και αγχωτικές για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες. Πόσο μάλλον όταν πολλοί νέοι άνθρωποι ενεπλάκησαν σε αυτό το ατύχημα. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό να συμβάλει στη διερεύνηση της αλήθειας, να κατανοήσει τα γεγονότα και να αναζητήσει τις αιτίες και τις ευθύνες.

Στέλνουμε τη διεθνή μας αλληλεγγύη σε κάθε εργαζόμενο στον κλάδο των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα και σε όλους τους επιβάτες. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες και τους φίλους των αποθανόντων.

Για τη γαλλική συνδικαλιστική ομοσπονδία SUD-Rail,

Julien Troccaz 

Emmanuelle Bigot