Νομοθετική κατοχύρωση  τώρα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

                                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νομοθετική κατοχύρωση  τώρα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οι ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, που έφερε η κυβέρνηση για να αμβλύνει τις αντιδράσεις της κοινωνίας για τους εκατοντάδες διενεργούμενους και προγραμματισμένους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, μετά την μεθοδευμένα  ταχύτατα εκδοθείσα απόφαση του Αρείου Πάγου, αποτελούν  (καθρεφτάκια  στους  ιθαγενείς), διότι δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική προστασία ή διευκόλυνση.

-Δεν προσφέρουν καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης στον δανειολήπτη (μπορεί μόνο να δεχτεί ή να απορρίψει), η δε πρόβλεψη για αναγκαστική αιτιολόγηση μιας απόρριψης προτάσεων  καθόλου δεν αλλάζει την ουσία και τη δυνατότητα του επισπεύδοντα να επιλέγει κατά το δοκούν την τακτική του.

-Οι προτεινόμενες  διατάξεις για την μείωση του επιτοκίου έχουν στόχο την διευκόλυνση των τραπεζών  και των διαχειριστών των funds, ώστε να επιταχύνουν την εισπραξιμότητα και την αποπληρωμή των δανείων  χωρίς κωλύματα.

-Με κανέναν τρόπο δεν προστατεύουν την πρώτη κατοικία και την λαϊκή περιουσία, αφού διατηρείται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, που δεν προβλέπει καμία προστασία και καθιστά τον δανειολήπτη έρμαιο των τραπεζών και των κάθε λογής κερδοσκόπων.

Μόνο η ανάπτυξη αγώνων και η κοινωνική  αλληλεγγύη μπορεί να επιβάλει την λήψη  ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της λαϊκής περιουσίας.

Η Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά, όπως έκανε στο παρελθόν , με τον ίδιο τρόπο και τώρα συνεχίζει να αγωνίζεται και  διεκδικεί :-Νομοθετική  κατοχύρωση της προστασίας της  πρώτης  κατοικίας. -Κατάργηση των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, που προβλέπουν την πλήρη εκποίηση της περιουσίας των φυσικών προσώπων , που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής . -Κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και συνολικά των διατάξεων, που προβλέπουν  fast track διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής άμυνας των οφειλετών. Επιτάχυνση διεξαγωγής δικών ανακοπής κατά μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

 Πλήρης επαναφορά της δυνατότητας αίτησης αναστολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και για ακίνητα (αρ.938 ΚΠολΔ). -Διαγραφή των χρεών και βιώσιμη ρύθμιση  οφειλών των οφειλετών, που αδυνατούν να εξοφλήσουν. Η στέγη είναι δικαίωμα. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη  και διαχειριστή των funds

Το Γραφείο Τύπου 24.2.2023

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ