Συμμαχία για τη ρήξη και την ανατροπή! – Εισήγηση Δημήτρη Στρατούλη Γραμματέα της ΛΑΕ ΑΑ στο ΠΣ της 23/2/2023

Εισήγηση Δημήτρη Στρατούλη Γραμματέα της ΛΑΕ ΑΑ Στη συνεδρίαση του ΠΣ της 23/2/2023

Συμμαχία για τη ρήξη και την ανατροπή!

Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι

            Όπως αναφέρθηκε αναλυτικά η συντρόφισσα Μαριάνα, η Λαϊκή Ενότητα για τρία και πλέον χρόνια κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί ένας κοινός τόπος των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς. Αυτό κατ’ αρχή επιτεύχθηκε με τη συγκρότηση το καλοκαίρι του 2021 της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης, που τη στήριξαν πολιτικές οργανώσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς καθώς και πολλοί ανένταχτοι και αγωνιστές των κινημάτων και η αλήθεια είναι ότι γέννησε πολλές ελπίδες στον κόσμο της μαχόμενης αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων.

Αυτή είχε ως ιδρυτικό στόχο μέσα από τη συμμετοχή σε δημοκρατικό διάλογο αλλά και στους κοινωνικούς αγώνες τη δημιουργία μετωπικού πολιτικού φορέα της ριζοσπαστικής αριστεράς με βάση κοινό φιλολαϊκό πρόγραμμα. Από τον Ιούλιο του 2022, όμως, χωρίς δική μας ευθύνη και παρά τις επίμονες προσπάθειές μας, δεν προχώρησαν οι προτάσεις της ΛΑΕ και των ανεντάχτων για τη δημιουργία μετωπικού πολιτικού σχήματος ή τουλάχιστον εκλογικής συνεργασίας και κοινής καθόδου στις εκλογές των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά την πρότασή της για εκλογική συνεργασία την απηύθυνε με ομόφωνη απόφαση της συνδιάσκεψής της τον Οκτώβρη του 2022 όχι μόνο στις πολιτικές οργανώσεις και στους ανένταχτους της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και στα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιμνημονιακής αριστεράς (ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25). Την πρότασή της επανέλαβε με ανακοίνωση της ΠΓ της στις ίδιες δυνάμεις στις 7 Φλεβάρη 2023.

Από αυτές τις δυνάμεις στις οποίες απευθυνθήκαμε απάντησε θετικά με δημόσια ανακοίνωσή στις 8/2/2023 του μόνο ο ΜΕΡΑ 25, το οποίο ήδη είχε κλείσει τον κύκλο της τακτικής απεύθυνσής του για προοδευτική διακυβέρνηση και επιδείκνυε διάθεση συνεργασίας με τις δυνάμεις της ανυπότακτης Αριστεράς. Δεν μπορεί να αρνηθεί κανένας ότι το ΜΕΡΑ 25 με τις όποιες  δυνάμεις του συμμετείχε στα κινήματα της προηγούμενης περιόδου αλλά και ότι οι προγραμματικές του θέσεις αντανακλούν σημαντική ριζοσπαστική μετεξέλιξη για στρατηγικά και τακτικά ζητήματα, που αφορούν το ρόλο της Ε.Ε., της Ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ, την αναγκαιότητα για ανάκτηση εθνικής οικονομικής πολιτικής με ταξικό προσανατολισμό υπέρ των κατώτερων τάξεων, την αναγκαιότητα για την δημόσια ιδιοκτησία των μεγάλων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, την διαγραφή του χρέους κ.λ.π., που συνιστούν ουσιώδεις πλευρές του μεταβατικού προγράμματος. Όπως και την σημασία της απόρριψης από αυτό της κυβερνητικής συνεργασίας με μνημονιακές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Η μετεξέλιξη αυτή και η ευρύτερη συγκυρία κάνει εφικτή την εκλογική συνεργασία της ΛΑΕ ΑΑ με το ΜΕΡΑ 25 σε προγραμματική βάση και με όρους ισοτιμίας. Αυτά τα δύο είναι που μπορούν να αποτελέσουν κριτήρια μίας εκλογικής συνεργασίας μας. Μετά από συναντήσεις που ακολούθησαν και τις παρεμβάσεις των δύο γραμματέων της ΛΑΕ ΑΑ στην ΚΕ του ΜΕΡΑ 25 και την εν συνεχεία απόφασή της, έχει διαμορφωθεί ένα σχέδιο συμφωνίας για εκλογική συνεργασία, που τίθεται σήμερα για συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑΕ ΑΑ, με βάση τους εξής άξονες:

  1. Εκλογική συνεργασία με στόχο τη διαμόρφωση ενός πολιτικού ρεύματος ρήξης και ανατροπής, ανοικτό και σε άλλες αριστερές πολιτικές δυνάμεις και ανένταχτους. Η πολιτική αυτή κατεύθυνση της εκλογικής συνεργασίας θα αποτυπώνεται και στον τίτλο του εκλογικού σχήματος, ΜΕΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ, ώστε να διασφαλίζεται η οργανωτική, ιδεολογική και πολιτική αυτοτέλεια των επιμέρους πολιτικών δυνάμεων και ανέντακτων, που θα συμμετέχουν σε αυτή. Επίσης θα αποτυπώνεται και στο δημόσιο λόγο αλλά και στα πλαίσια της ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας που θα συγκροτήσουμε.
  2. Η περαιτέρω απεύθυνση του σχήματος για συνεργασία τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές θα αφορά στις δυνάμεις της αντιμνημονιακής αριστεράς και στους ανένταχτους της Αριστεράς. Οι βουλευτές της εκλογικής συμμαχίας που θα εκλεγούν, δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, στήριξης ή ανοχής σε μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή σε όποια παραλλαγή τους. Αυτό διευκρινίζουμε ότι αποτελεί όριο της κοινοβουλευτικής συνεργασίας μας, στα πλαίσια της ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας που θα συγκροτήσουμε. Το πολιτικό σχήμα της εκλογικής συνεργασίας μας θα αποτελέσει μετεκλογικά έναν αγωνιστικό αντιπολιτευτικό πόλο συμμετοχής και στήριξης των αγώνων του λαού και της νεολαίας απέναντι στις αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές από όποια κυβέρνηση κι αν εφαρμόζονται.
  3. Κοινή εκλογική διακήρυξη ρήξης, ανατροπής και ελπίδας, που θα εμπλέκει και τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην εκλογική συμμαχία και που θα είναι βέβαια πολύ πιο πλήρης. Αυτή θέτει στο επίκεντρό της τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης του λαού (ακρίβεια και ενεργειακή κρίση, στεγαστική κρίση, διάλυση του ΕΣΥ κλπ) και ριζοσπαστικές, αποτελεσματικές και πειστικές λύσεις για αυτά. Λύσεις, που συνδέονται και με την αμφισβήτηση του δόγματος της ΤΙΝΑ και του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, αλλά και με βαθύτερες ρήξεις με τη λιτότητα, τον ευρωμονόδρομο και τη μονομερή πρόσδεση στον ΑμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό. Ιδιαιτέρα για την ΕΕ η κοινή θέση που διαμορφώνεται είναι ότι αυτή δεν μεταρρυθμίζεται, δεν αλλάζει, αλλά ανατρέπεται.

Σύντροφοι και συντρόφισσες η ΠΓ θεωρεί επαρκείς τους όρους αυτούς και βάση για μια κοινή εκλογική κάθοδο, που θα μπορεί να εμπνεύσει και άλλες αριστερές δυνάμεις (ήδη υπάρχουν τέτοια δείγματα) και αγωνιστές και αγωνίστριες των κοινωνικών κινημάτων) και θέτει την απόφασή της στην κρίση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

είναι για μας προφανές ότι αν δεν διεκδικηθεί η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της αντιμνημονιακής, ριζοσπαστικής, ανυπότακτης αριστεράς θα ενισχυθεί η αίσθηση ότι δεν υπάρχει διέξοδος από τον ευρωμονόδρομο, τα κοινωνικά κινήματα δεν θα βρίσκουν κοινοβουλευτική στήριξη και κυρίως θα διευκολύνουμε τα αστικά επιτελεία να συγκροτήσουν κυβέρνηση είτε αυτοδύναμη, είτε ισχυρή με κορμό τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Επίσης, θα διευκολύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να λεηλατήσουν την ψήφο του λαϊκού κόσμου. Είμαστε αποφασισμένοι να μην το επιτρέψουμε! Και θα έπρεπε να είναι όλη η ριζοσπαστική αριστερά αποφασισμένη να μην το επιτρέψει.

Ο Φρίντριχ Σίλερ το είπε με το δικό του τρόπο «Αυτός που δεν τολμάει τίποτε, δεν χρειάζεται ελπίδα για τίποτε»

Αποσαφηνίζουμε για άλλη μία φορά ότι η  ΛΑΕ ΑΑ θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές την προσπάθεια ανασύνθεσης και ενότητας της ριζοσπαστικής αριστεράς, γιατί για μας αυτός παραμένει στρατηγικός στόχος. Επομένως, καθόσον μας αφορά, επιθυμούμε να συνεχίσουμε μετεκλογικά την ενεργή συμμετοχή μας στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ και καλούμε και τις άλλες δυνάμεις της να κάνουν το ίδιο.

Καλούμε όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς να συμπορευθούν μαζί μας, ώστε να δώσουμε όλοι μαζί την εκλογική μάχη που έρχεται.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους της ΛΑΕ ΑΑ να πλαισιώσουν τα κατά τόπους ψηφοδέλτια που θα συγκροτηθούν στα πλαίσια του συμμαχικού σχήματος, το οποίο θα διεκδικήσει την ψήφο του λαού και της νεολαίας στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και να αγωνιστούν σε όλα τα κοινωνικά και πολιτικά μετερίζια για την επιτυχία του.

Όλοι και όλες στον αγώνα.

Δεν περισσεύει κανείς και καμία.

Όπως έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης

«Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα!»

 Για να μείνει ζωντανή η ελπίδα της ρήξης, της ανατροπής και της αλλαγής.

Εξάλλου όλοι εμείς όλοι και όλες που είμαστε στη ΛΑΕ ΑΑ, όπως γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης, «Κατακλυσμούς ποτέ δεν λογαριάσαμε. Μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε»

Καλό αγώνα και καλές επιτυχίες να έχουμε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ