Η ΛΑΕ-ΑΑ χαιρετίζει τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών

  • Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά χαιρετίζει τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών και στηρίζει τον αγώνα τους ενάντια στην απαξίωση των πτυχίων τους και τον κυβερνητικό εμπαιγμό
  • Στηρίζουμε την διαδήλωση που πραγματοποιείται την Πέμπτη 23/2 12:00 μμ  στα Προπύλαια και όλες τις δράσεις που θα ανακοινώσει το καλλιτεχνικό κίνημα.

Επί δύο μήνες οι καλλιτέχνες αγωνίζονται ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων  τους, των καλλιτεχνικών σπουδών και γενικότερα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και  οι αγώνες τους  αγκαλιάστηκαν από όλη την ελληνική κοινωνία.

 Επί δύο μήνες αναπτύχθηκαν όλες οι δράσεις, (απεργίες, συλλαλητήρια) αλλά και εκδηλώσεις συμπαράστασης με συναυλίες που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους καλλιτέχνες.

Αυτός ο δυναμικός συνεχιζόμενος αγώνας αλλά και το πλατύ κίνημα αλληλεγγύης, ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών και την κυβέρνηση να φέρει ειδικές ρυθμίσεις για την μισθολογική αναβάθμιση ενός μέρους όμως των καλλιτεχνών,  χωρίς ωστόσο  να ικανοποιεί το βασικό αίτημα, που είναι η απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85 του 2022, με βάση το οποίο τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα ανήκουν στην κατηγορία ΔΕ και επομένως τα πτυχία των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών ισοτιμούνται με απολυτήριο λυκείου!

Πρόκειται για εμπαιγμό και προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης και διάσπασης του μετώπου των καλλιτεχνών .

Επιχείρησε μάλιστα να χρησιμοποιήσει τα αιτήματα και τους αγώνες τους, για να νομιμοποιήσει την αναβάθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των κολεγίων, για να προωθήσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την κατάργηση του κορυφαίου λαϊκού κεκτημένου,  δηλαδή της  δημοσίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Η αναλγησία της κυβέρνησης δεν έχει όρια.

Πήρε όμως την απάντηση από τα καλλιτεχνικά σωματεία, που συνεχίζουν που κλιμακώνουν τον αγώνα τους και απορρίπτουν τις προτάσεις Μητσοτάκη, που προσπαθεί να διασπάσει το κοινό μέτωπο των καλλιτεχνών αλλά και να εισαγάγει ψεύτικους διαχωρισμούς μεταξύ καλλιτεχνικού και φοιτητικού – Πανεπιστημιακού κινήματος.

Δεν θα το πετύχει.

Η Λαϊκή Ενότητα Ανυπότακτη – Αριστερά στηρίζει τους αγώνες  καλλιτεχνών και απαιτεί:

  • Να αποσυρθεί το Προεδρικό Διάταγμα 85 του 2022 και να αναβαθμιστούν οι καλλιτεχνικές σπουδές.
  • Να ιδρυθεί δημόσια πανεπιστημιακή σχολή παραστατικών Τεχνών.

Ούτε σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16.

Φοιτητές, εργαζόμενοι και  ολόκληρη η κοινωνία θα υπερασπιστεί τη δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο πανεπιστήμιο  

                                                                       Το Γραφείο Τύπου 23.2.2023