Πλειστηριασμοί: Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο μαζί το πρόσωπο (της Δέσποινας Σπανού)

Πλειστηριασμοί: Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο μαζί το πρόσωπο

Της Δέσποινας Σπανού*

Η απόφαση του Α.Π. που δίνει τη δυνατότητα στα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς, πυροδότησε νέες αλληλοκαταγγελίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.. Ποιος έχει την ευθύνη για τη νομοθεσία, με βάση την οποία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους.

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για να βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί 700.000 ακίνητα, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς οι ιδιοκτήτες να έχουν οποιαδήποτε δυνατότητα νομικής άμυνας και προστασίας. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι servicers και τα funds διαχειρίζονται δάνεια ύψους 87 δις €, από τα οποία τα 32,3 δις € αφορούν επιχειρηματικά δάνεια, τα 12,2 δις € ελεύθερους επαγγελματίες και το μεγαλύτερο κομμάτι 42,1 δις ιδιώτες και νοικοκυριά. Από αυτά τα 18,16 δις είναι καταναλωτικά, που έχουν περιέλθει υπό τον έλεγχο των servicers, ενώ τα 23,9 δις αφορούν στεγαστικά. Ήδη μέσα στο 2021 άλλαξαν χέρια μέσω πλειστηριασμών 2.725 ακίνητα, ενώ μόνο το πρώτο 11μηνο του 2022 ο αριθμός αυξήθηκε σε 8.265, φθάνοντας συνολικά 10.990 ακίνητα!

Ποιός ευθύνεται γι’ αυτό;  Μα και τα δύο μεγάλα κόμματα, των οποίων οι εκπρόσωποι συναγωνίζονται τώρα μεταξύ τους σε θεατρινισμό, ακραίο κυνισμό και υποκρισία. Η Ν.Δ. επιρρίπτει την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ για τους νόμους που ψήφισε, τους οποίους όμως όχι μόνο διατήρησε, αλλά επέσπευσε την εφαρμογή τους, ώστε το τελευταίο διάστημα να έχουμε και προσπάθειες εξώσεων, που σταμάτησαν από τις αντιδράσεις αγωνιστών και αλληλέγγυων πολιτών. Οι ευθύνες τους αναδεικνύονται όχι μόνο από τους νόμους, αλλά και από δηλώσεις εκπροσώπων τους, του Άδωνι Γεωργιάδη (δεν πρέπει να υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας), του Ευκλείδη Τσακαλώτου (δεν πρέπει ο δανειολήπτης να μπορεί να αγοράζει το δάνειό του σε τιμή, ακόμη και καλύτερη από αυτή που πουλήθηκε στο fund) αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στη πρόσφατη συνέντευξή του στον Σρόϊτερ υπερασπίστηκε θρασύτατα τους πλειστηριασμούς, είπε ότι επί της κυβέρνησής του είχαν γίνει μόνο 25.000! (λες και είναι λίγοι) και επιτέθηκε με χυδαίο τρόπο στους αγωνιστές κατά των πλειστηριασμών. Και οι δύο ψεύδονται και προσπαθούν να εκμεταλλευθούν προεκλογικά τον πόνο και την αγωνία των δανειοληπτών.

Η Ν.Δ. παίρνοντας την σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε το σχέδιο Ηρακλής και επέσπευσε την απόφαση της Ολομέλειας του Α.Π. που τροποποίησε προηγούμενη απόφαση τμήματός του, που απαγόρευε τον πλειστηριασμό σε fund. Η ίδια η απόφαση εκδόθηκε σε 8 ημέρες (χρόνος ρεκόρ) παρ’ ότι οι δικαστές έπρεπε να μελετήσουν 2.000 σελίδες! Πιστεύει κανείς ότι ήταν τυχαία και στηρίχθηκε στους ανεξάρτητους από παρεμβάσεις της κυβέρνησης αρεοπαγίτες; Φυσικά όχι. Άλλωστε είχε προαναγγελθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος το Νοέμβριο του 2022 και είναι γνωστό ότι η διευθέτηση των κόκκινων δανείων αποτελεί προϋπόθεση για να δοθεί η επόμενη επενδυτική βαθμίδα, που αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, ανεξάρτητα αν η αναβάθμιση θα στηριχθεί στην καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Το επιχείρημα περί δυνατότητας εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι ψευδές, διότι έχουν περιοριστεί νομικά οι προϋποθέσεις. Άλλωστε από τις εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις μέχρι τώρα μόνο 3.000 συμβιβασμοί έχουν επιτευχθεί!

Η συμπεριφορά επίσης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από τεράστια υποκρισία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 3ο μνημόνιο διαμόρφωσε το νομοθετικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς, το οποίο συνέχισε η Ν.Δ. και οι δύο μαζί με τους δικαστές ευθύνονται για την απόφαση του Α.Π. Συγκεκριμένα:

l Με το νόμο 4346/2015 αυστηροποίησε τα κριτήρια του Ν. Κατσέλη (Ν. 3869/2010), ο οποίος παρείχε προστασία με αποτέλεσμα από τότε χιλιάδες πολίτες να αποκλείονται. Το επιχείρημα ότι υπήρχε δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τις Τράπεζες δεν ισχύει, εφόσον το νομοθετικό πλαίσιο είχε αλλάξει προς το χειρότερο.

l Με το Ν. 4354/2015, επέτρεψε την πώληση κόκκινων δανείων σε διεθνή funds για ψίχουλα, ενώ ουσιαστικά απαγόρευσε στους δανειολήπτες να κάνουν αντίστοιχη προσφορά για να σώσουν την κατοικία τους. Όταν ψήφισαν το νόμο, δεν περίμεναν ότι κάποια στιγμή τα funds θα προχωρούσαν και σε πλειστηριασμούς ακινήτων; Φυσικά και το περίμεναν.

Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι επί της κυβέρνησής του έγιναν 25.000 πλειστηριασμοί. Η αλήθεια είναι ότι έγιναν πολύ περισσότεροι και αφορούσαν όλοι σπίτια κάτω των 100 τ.μ., κύρια κατοικία των δανειοληπτών. Το επιχείρημα ότι ήταν πολυτελείς κατοικίες είναι ψευδές.

Αναπτύχτηκε κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Συγκεντρώσεις στα Ειρηνοδικεία, ξύλο και χημικά στο Ειρηνοδικείο Αθηνών το Νοέμβριο του 2017, διώξεις των αγωνιστών. Για τον λόγο αυτό στο τέλος του 2017 ψηφίστηκε ο Νόμος Κοντονή, που κατέστησε «ιδιώνυμο αδίκημα», δηλαδή αυτεπάγγελτα διωκόμενο, την παρεμπόδιση πλειστηριασμών και το 2018 καθιέρωσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Όλα αυτά για να φοβίσει τους αλληλέγγυους αγωνιστές αλλά και για να μην γίνονται γνωστοί οι πλειστηριασμοί. Παρ’ όλα αυτά οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν, αλλά και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Τσίπρα. Χημικά και ξύλο έξω από τα Συμβολαιογραφεία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ναύπλιο και αλλού. Παραπομπές σε δίκη δεκάδων αγωνιστών. 19 μόνο στο Ναύπλιο, πάνω από 100 στην Αθήνα. Τώρα και οι δύο «παίζουν» τον Πόντιο Πιλάτο και επιρρίπτουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον. Το πρόβλημα όμως υπάρχει και θα υπάρχει περισσότερο στο μέλλον, αφού τα κόκκινα δάνεια θα εκτοξευθούν λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της οικονομικής κρίσης.

Μόνη λύση η ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην στέγη.

Κανένας σπίτι στα χέρια τραπεζίτη και κορακιών των funds.

 *Δέσποινα Σπανού είναι πρώην Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Στέλεχος της ΛΑΕ – ΑΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ