9 Μάη: 75 χρόνια από την μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 9 Μαΐου 1945 – 75 χρόνια από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου

Τιμή και δόξα στην αντιφασιστική νίκη των λαών

75 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον τερματισμό του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και την μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών.

Η Λαϊκή Ενότητα τιμά όλους τους αγωνιστές και όλες τις αγωνίστριες, που έδωσαν την ζωή τους, αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, διώχθηκαν και πολέμησαν ενάντια στον ναζισμό, στον φασισμό και στον ιμπεριαλισμό.

Η Λαϊκή Ενότητα, αποτίει φόρο τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, που αποτέλεσαν λαμπρό παράδειγμα ηρωισμού και αυταπάρνησης, πολεμώντας ταυτόχρονα τους ναζιστές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Η 9η Μαΐου είναι μέρα αφιερωμένη στην αντιφασιστική νίκη των λαών, απέναντι στην αγριότητα του φασισμού και του ναζισμού.

Δεν είναι η “μέρα της Ευρώπης”, όπως προκλητικά προσπαθεί να την μετονομάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχειρώντας να υποβαθμίσει την καθοριστική συμμετοχή της τότε Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού στην συντριβή των φασιστών και των ναζιστών, αλλά και τον ρόλο των ίδιων των λαών που αντιστάθηκαν.

Η μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ, αποτελεί έμπνευση για όλους μας στον αγώνα ενάντια στις σημερινές μορφές καταπίεσης, όπως τα προγράμματα λιτότητας, τα μνημόνια, η φτώχεια και η εξαθλίωση.

Η Πανδημία του κορονοϊού, που ξέσπασε σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύει την ανάγκη να παλέψει ο λαός για να προστατεύσει κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, για να μην γίνει η υγειονομική κρίση άλλη μια ευκαιρία για το κεφάλαιο και το μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο να μειώσει μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες προκειμένου να εξασφαλίσει την κερδοφορία του.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις πρώτα του Σύριζα και τώρα της ΝΔ με τις επιλογές τους για μεγαλύτερη πρόσδεση στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμβάλουν στην ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και βάζουν σε τεράστιο κίνδυνο τον λαό και την χώρα μας.

Η 9η Μαΐου είναι μια από τις μέρες εκείνες που συμβολίζουν και εκφράζουν με τον πιο αληθινό και αντικειμενικό τρόπο την λαϊκή αντίσταση.

Απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας μας από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να κλείσει η βάση της Σούδας και άλλες βάσεις που χρησιμοποιούνται από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζει.

Παλεύουμε για Ειρήνη και Κοινωνική Δικαιοσύνη

Τιμούμε το ηρωικό παρελθόν, αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον.

Γραφείο Τύπου

9-5-2020

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ