Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
Αρχική ΓΝΩΜΕΣ «Οι ΗΠΑ πίσω από την ανατίναξη του Nord Stream» (της Λαμπρινής Θωμά)

«Οι ΗΠΑ πίσω από την ανατίναξη του Nord Stream» (της Λαμπρινής Θωμά)

Συγκλονιστικό ρεπορτάζ του παλαίμαχου πολυβραβευμένου ρεπόρτερ, Σέιμουρ Χερς: αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ έπληξαν τον αγωγό «Βόρειο Ρεύμα» (Nord Stream), ώστε να πλήξουν την Ρωσία, γιατί «ο Πρόεδρος Μπάιντεν θεώρησε τους αγωγούς ως όπλο του Πούτιν, που χρησιμοποιούσε το αέριο για τις πολιτικές και εδαφικές του φιλοδοξίες».


της Λαμπρινής Θωμά από The Press Project

Άνδρες του ειδικού σώματος Καταδύσεων και Διασώσεων των ΗΠΑ, ομάδας που εδρεύει στη Φλώριδα, βρίσκονται πίσω από την δολιοφθορά στον αγωγό Βόρειο Ρεύμα (Nord Stream), αποκαλύπτει ένας από τους πρυτάνεις του ρεπορτάζ, διεθνώς, ο χαλκέντερος αμερικανός δημοσιογράφος Σέημουρ Χερς. Σύμφωνα με όσα φέρνει στο φως, το ειδικό αυτό σώμα, που δεν δίνει λόγο ή αναφορά στο Κογκρέσο – σε αντίθεση με τις ειδικές δυνάμεις- έλαβε την εντολή να «δράσει, το περασμένο καλοκαίρι, σε βάθος 260 ποδών υπό την επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας» και να τοποθετήσει εκρηκτικά «καταστρέφοντας τρεις από τους τέσσερις αγωγούς του Βορείου Ρεύματος». Μάλιστα, η επιχείρηση έγινε «υπό την κάλυψη της πολυδιαφημισμένης ΝΑΤΟικής άσκησης με το όνομα BALTOPS 22». Τα εκρηκτικά που τοποθετήθηκαν μπορούσαν να πυροδοτηθούν από μακρυά, όπως και έγινε, με ψαλίδα χρόνου (για προφανείς λόγους) τριών μηνών.

Οι δύο εκ των αγωγών, που αναφέρονται συνήθως ως «Βόρειο Ρεύμα Ι» (Nord Stream 1) είναι αυτοί που κυρίως μετέφεραν το φτηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Γερμανία και τη λοιπή δυτική Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια. Όπως σημειώνει ο Χερς «ο Πρόεδρος Μπάιντεν θεώρησε τους αγωγούς ως όπλο του Πούτιν, που χρησιμοποιούσε το αέριο για τις πολιτικές και εδαφικές του φιλοδοξίες». Η απόφαση βομβαρδισμού ελήφθη «μετά από εννέα μήνες αγωνιωδών και μυστικών συζητήσεων της κοινότητας Εθνικής Ασφαλειας της Ουάσιγκτον, για το πως μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα ο στόχος» της καταστροφής των αγωγών. «Για πολύ μεγάλο διάστημα το ζήτημα που συζητούνταν δεν ήταν αν θα πρέπει κάτι τέτοιο να γίνει, αλλα πως να γίνει ώστε να μην υπάρχουν ίχνη που να δείχνουν ποιός είναι ο υπεύθυνος». Στην ομάδα αυτή, που έλαβε την απόφαση, ανήκουν, όπως λέει «ο Σύμβουλος για θέματα ασφαλείας, Τζέηκ Σάλιβαν, ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τόνυ Μπλίνκεν και η υφυπουργός Βικτώρια Νούλαντ», οι οποίοι «ήταν συνεπέστατοι στις θέσεις τους και ανοικτοί στη αντίθεσή τους στην ύπαρξη των αγωγών». Γι’ αυτό και επιλέχθηκε σώμα που δεν αναφέρεται σε πολιτικό όργανο, «ώστε να μην υπάρξουν διαρροές» προς τον Τύπο και να τηρηθεί κατά το δυνατόν κάθε μυστικότητα.

Στο ρεπορτάζ καταγράφονται επίσης οι σοβαροί φόβοι των ΗΠΑ για την περίπτωση λειτουργίας του Βορείου Ρεύματος ΙΙ.

Ο Χερς αναφέρει ότι η πηγή του «έχει άμεση γνώση του σχεδιασμού της επιχείρησης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για αξιωματούχο της συγκεκριμένης ομάδας. Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η CIA, με τις οποίες επικοινώνησε χαρακτήρισαν ψευδή την είδηση.