Απόφαση ΠεΣυΠ για τη σωτηρία της σταφίδας και των σταφιδοπαραγωγών

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ  ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6/2/2023

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με αίσθημα ευθύνης εκτιμώντας τη πολύ δύσκολη θέση που βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί  και τον ορατό κίνδυνο εγκατάλειψης της σταφιδικαλιέργειας   σχεδόν ομόφωνα (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) στη σημερινή συνεδρίαση του 6 /2/2023 τα εξής :

  1. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ζητάει από  το Υπουργείο και η κυβέρνηση να αποδεχτούν  τις προτάσεις της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών και των Συνεταιρισμών και να προχωρήσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στην απορρόφηση των αποθεμάτων με κρατική χρηματοδότηση. Στα πλαίσια αυτά   ζητάει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευση της και  να πληρώσει στην Παναιγιάλειο άμεσα  τα 2.600.000 ευρώ που της χρωστάει εδώ και 14 μήνες.

Για την υλοποίηση της απόφασης μας ζητάμε  άμεσα σε συνάντηση με τον υπουργό και τον πρωθυπουργό αντιπροσωπείας του ΠΕΣΥΠ αποτελούμενη από τον Περιφερειάρχη , τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους προέδρους των Ενώσεων Μεσσηνίας, Κορίνθου, Κιάτου και της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών .

  1. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αν η κυβέρνηση αρνηθεί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών εκφράζει τη βούληση της να συμβάλει οικονομικά στην απορρόφηση ενός μέρους των αποθεμάτων που αντιστοιχούν στην παραγωγή της Μεσσηνίας και Κορινθίας . Στη περίπτωση αυτή αποφασίζει να καλέσει και τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους Δήμους όλων των σταφιδοπαραγωγικών περιοχών (Μεσσηνίας, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου )να πράξουν και αυτοί το ίδιο .
  2. Για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας αποφασίζουμε κοινή συνεδρίαση των 2 Περιφερειακών Συμβουλίων και στην ειδική αυτή συνεδρίαση να προσκληθούν όλοι οι Δήμαρχοι των σταφιδοπαραγωγικών περιοχών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ