Αντιδημοκρατικός κατήφορος, που δεν στοχεύει στις ναζιστικές συμμορίες

Αντιδημοκρατικός κατήφορος, που δεν στοχεύει στις ναζιστικές συμμορίες, αλλά στην υπόσκαψη της δημοκρατικής πολιτικής ζωής, η επαίσχυντη τροπολογία της κυβέρνησης

Η τροπολογία που τελικά κατέθεσε η κυβέρνηση επικαλούμενη τον υποτιθέμενο περιορισμό του κόμματος Κασιδιάρη επιβεβαίωσε αυτό που από την αρχή φαινόταν: ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει ξεδιάντροπα το αντιφασιστικό αίσθημα του λαού προκειμένου να επιβάλει μια αντιδραστική πολιτική μεταβολή και να εισαγάγει έναν αντιδημοκρατικό έλεγχο κομμάτων και απόψεων από τη δικαστική εξουσία.
Η θέσπιση της δυνατότητας του Αρείου Πάγου να απαγορεύει πολιτικά κόμματα κρίνοντας αυθαίρετα εάν η οργάνωση και η δράση του κόμματος εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος δεν συμβιβάζεται με τα δημοκρατικά κεκτημένα και ανοίγει επικίνδυνες ατραπούς φρονηματικών διώξεων και κατάλυσης πολιτικών ελευθεριών.

Το γεγονός ότι η απαγόρευση συνδυασμού απορρέει από ένα τεράστιο εύρος αδικημάτων και μάλιστα από την καταδίκη με κάθειρξη ανεξαρτήτως του είδους του αδικήματος και του εννόμου αγαθού που αφορά, αποκαλύπτει ότι η εν λόγω τροπολογία αποτελεί μεθόδευση που καμία σχέση δεν έχει με το φασιστικό κίνδυνο. Μάλιστα εισάγεται μια ανατριχιαστική λογική «συλλογικής ευθύνης», αφού και μόνο η καταδίκη μέλους (ούτε καν της ηγεσίας) σε σειρά αδικημάτων, μπορεί να οδηγήσει σε απαγόρευση πολιτικού κόμματος.

Η τροπολογία στόχο έχει, συνεπώς, να σηματοδοτήσει μια συνολική κατασταλτική και θεσμική σκλήρυνση. Όταν ο δικαστικός μηχανισμός έφτασε στο σημείο προστασίας ακόμη και του μηχανισμού των υποκλοπών με τη Γνωμοδότηση Ντογιάκου, γίνεται κατανοητό ότι δεν υπάρχει κανένα δημοκρατικό ενέγγυο, αν του χορηγηθεί η εξουσία να θέτει εκτός νόμου κόμματα και ιδεολογίες.

Η κυβέρνηση δεν στοχεύει στους φασίστες, αλλά επιδιώκει άμεσα να γίνει η ίδια αποδέκτης των ακροδεξιών ψήφων ενόψει εκλογών και μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει ένα εργαλείο καταστολής ριζοσπαστικών αντιλήψεων και αγωνιστικών πολιτικών δυνάμεων που παλεύουν για την ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Γι’ αυτό και η κίνηση αυτή ιδεολογικά επενδύεται από την άθλια θεωρία των «δύο άκρων» και άκρως αντικομουνιστικές αντιλήψεις αναθεώρησης της ιστορίας των λαών.

Τίποτε καλύτερο δεν περιμέναμε ασφαλώς από την κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει Υπουργοποιήσει φανατικούς ακροδεξιούς και υμνητές της δικτατορίας, και έχει καταστήσει το ρατσισμό, την καταστολή και την συνταγματική εκτροπή επίσημη πολιτική της κυβέρνησης. Ούτε φυσικά θα μας πείσει η κυβέρνηση ότι κόπτεται για να περιορίσει τις ναζιστικές συμμορίες, όταν λίγες μέρες έχουν περάσει από όταν επετράπη στην καταδικασμένη ΧΑ από την αστυνομία να πραγματοποιήσει συγκέντρωση, ενώ οι ναζιστικές συμμορίες αφήνονται να αναπτύσσουν ανενόχλητες την δολοφονική δράση τους στη Σταυρούπολη και αλλού.

Οι μεθοδεύεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη στάση και τις αντιπροτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι δέσμιος συστημικών επιλογών, αρνείται να συγκρουστεί και να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά και ακολουθεί διαρκώς την κυβερνητική ατζέντα. Μπορεί μόνο να αντιμετωπιστεί από την αριστερά, τους αγώνες και τη μαζική λαϊκή κινητοποίηση.

Ο λαός και η νεολαία θα συγκροτήσουν τείχος απέναντι στην προσπάθεια ανασυγκρότησης φασιστικών και ναζιστικών συμμοριών με την αντιφασιστική επαγρύπνηση και τους μαζικούς αγώνες.

Το δημοκρατικό κίνημα πρέπει να καταγγείλει σύσσωμο και να ζητήσει να παρθεί πίσω η επαίσχυντη τροπολογία. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να υλοποιεί τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της επικαλούμενη τις νίκες του αντιφασιστικού κινήματος.

Το Γραφείο Τύπου 3.2.2023