Καμία λαϊκή κατοικία στα χέρια τραπεζιτών και «κορακιών» (του Δημήτρη Στρατούλη)

Η υπόθεση του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, που δανειοδοτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς για να συστήσει εταιρία που να αγοράζει κοψοχρονιά κόκκινα δάνεια και να τα «βγάζει στο σφυρί», αναδεικνύει σε όλη του την έκταση το μέγεθος της αδικίας που συντελείται σε βάρος υπερχρεωμένων και φτωχοποιημένων από τις εφαρμοζόμενες αντικοινωνικές πολιτικές δανειοληπτών.

Χιλιάδες δανειολήπτες, έχοντας βιώσει μία παρατεταμένη οικονομική κρίση, για την οποία δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι και έχοντας δει να οικονομικά δεδομένα τους να ανατρέπονται λόγω των ασκούμενων πολιτικών λιτότητας,  χάνουν τα σπίτια τους από τις Τράπεζες και από κερδοσκοπικά funds, παρότι συνήθως έχουν αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος του δανείου τους σε αυτούς. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις συνεχίζουν να χρωστούν, ενώ τα funds αγοράζουν τα δάνεια ακόμα και στο 1/10 της αξίας τους, μία δυνατότητα που «τιμωρητικά» και παράλογα δεν δίνεται στους ίδιους τους δανειολήπτες.

Πρόκειται για μια τεράστια απάνθρωπη και αντικοινωνική αναδιανομή πλούτου με υφαρπαγή του από τους πιο αδύναμους, που συντελείται από τις ανακεφαλαιωμένες με δημόσιο χρήμα τράπεζες  και από ληστρικά funds, με πολιτική συνευθύνη  ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και όλων των πολιτικών κομμάτων που στήριξαν τα μνημόνια λιτότητας, φτωχοποίησης και ταπείνωσης του λαού, ψήφισαν και εφάρμοσαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το ποινικό «ιδιώνυμο» σε βάρος αυτών που αντιστέκονται στη λεηλασία της λαϊκής κατοικίας, κατέβασαν το όριο της δυνατότητας πλειστηριασμών για χρέη προς το δημόσιο στα 500 ευρώ και προώθησαν την εκχώρηση των «κόκκινων» δανείων στα ληστρικά funds.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά έχει δώσει  πολύχρονους, μαχητικούς και πολλές φορές αποτελεσματικούς και νικηφόρους αγώνες κατά των πλειστηριασμών λαϊκής περιουσίας  και δεκάδες μέλη της έχουν υποστεί δικαστικές διώξεις για αυτό. Συγκεκριμένα, 70 μέλη της  έχουν διωχτεί ποινικά σε διάφορες περιοχές της χώρας για παρεμπόδιση πλειστηριασμών με βάση τους νόμους, που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση αυτή την αντικοινωνική νομοθεσία όχι μόνο έχουν γίνει χιλιάδες πλειστηριασμοί και ακόμα περισσότερες χιλιάδες έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες αλλά, ήδη, έχουν αρχίσει και οι πρώτες προσπάθειες εξώσεων, ακόμα και για πολύ μικρά χρέη, ορισμένες από τις οποίες  σταμάτησαν από τις κινητοποιήσεις των αγωνιστών κατά των πλειστηριασμών και αλληλέγγυων γειτόνων τους.

Δεν μπορούμε να μείνουμε – και δεν μένουμε – απαθείς απέναντι σε αυτή την κοινωνική αδικία και λεηλασία. Δεν παρέχουμε καμία νομιμοποίηση στις αδηφάγες Τράπεζες και στα ληστρικά funds.

Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για προστασία με νόμο της πρώτης κατοικίας, για διαγραφή χρεών στα υπερχρεωμένα και φτωχοποιημένα λαϊκά νοικοκυριά και για γενναίες ρυθμίσεις χρεών σε όσα από αυτά μπορούν να τις εξυπηρετήσουν, για κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του ιδιώνυμου σε βάρος αυτών που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη στέγη. Για να υπάρχει δυνατότητα των δανειοληπτών  για επαναγορά των δανείων τους. Δεν είναι
δυνατόν να αγοράζουν τα funds κόκκινα δάνεια στο 6% της αξίας τους και αυτό να μην επιτρέπεται στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, που οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πληρώσει ένα μεγάλο μέρος του χρέους τους από δάνειο πριν καταστεί ληξιπρόθεσμο.

Απλώνουμε μία αδιάσπαστη ανθρώπινη αλυσίδα αντίστασης και αλληλεγγύης ενάντια στη βαρβαρότητα των πλειστηριασμών και των εξώσεων, μη επιτρέποντας να ξεσπιτωθεί και να πεταχτεί στο δρόμο καμία λαϊκή οικογένεια.

Δημήτρης Στρατούλης

Γραμματέας

ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ