Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν πρώτα από όλα τον κόσμο της δουλειάς!

Κάτω τα χέρια από τους παραγωγούς! Μέτρα τώρα για φρένο στην ακρίβεια και την διάλυση της αγροτικής παραγωγής! Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν πρώτα από όλα τον κόσμο της δουλειάς!

Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Προκύπτει από την διαρκή αύξηση του κόστους παραγωγής, είτε αυτή αφορά τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες λόγω του πολέμου και των κυρώσεων που τον συνόδευσαν από πλευράς των χωρών της Ε.Ε., είτε λόγω της κερδοσκοπίας στις τιμές της ενέργειας, προϊόν της μετατροπής του ρεύματος σε χρηματιστηριακό προϊόν στο πλαίσιο της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς Ενέργειας.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών φέρνουν βίαια στο προσκήνιο την σκληρή ταξική πολιτική της κυβέρνησης στην «αντιμετώπιση» της ακρίβειας. Η πολιτική των κουπονιών το μόνο που κάνει είναι να επιδοτεί την κερδοσκοπία των ολιγαρχών της ενέργειας και των μονοπωλίων της λιανικής με δημόσιο χρήμα από τους υπέρογκους φόρους του κόσμου της εργασίας. Την ίδια ώρα, οι βιοπαλαιστές εργάτες στενάζουν από τις αυξήσεις στα καύσιμα, στα λιπάσματα και τις λοιπές πρώτες ύλες, ενώ η ισχύς των μεσαζόντων και των  εμπόρων τους αναγκάζει να απορροφούν το κόστος. Έτσι και η κερδοσκοπία και τα αδιανόητα περιθώρια κέρδους τόσο στην λιανική όσο και στην χονδρική συνεχίζουν να διατηρούνται, και το εισόδημα των αγροτών μειώνεται, καθιστώντας το επάγγελμα τους μη βιώσιμο.

Απέναντι σε όλα αυτά, η μόνη απάντηση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στους παραγωγούς είναι τα ΜΑΤ και η καταστολή για να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις τους και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους! Η επίθεση με χημικά στους αγρότες της Καρδίτσας αναδεικνύει ότι ο αυταρχισμός αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο αυτής της πολιτικής, την ίδια ώρα που οι εξυπηρετήσεις στην ολιγαρχία και τους μονοπωλιακούς ομίλους αποτυπώνοτναι σε κάθε νόμο και κάθε τροπολογία των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Η πολιτική αυτήν, δεν πλήττει μόνο τους αγρότες. Μεγάλος χαμένος είναι και ο κόσμος της δουλειάς. Έτσι, ενώ οι αγρότες βλέπουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους να μην ανταποκρίνονται πλέον στα κόστη παραγωγής, την ίδια ώρα, οι εργαζόμένοι αγοράζουν είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης σε τιμές 30%-40% αυξημένες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά Ιανουαρίου της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022 (μέχρι τον Νοέμβριο), οι τιμές στις οποίες πουλάνε οι παραγωγοί των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων έχουν αυξηθεί 14,1%, το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί στο 25,2%! Ενδεικτικά, οι τιμές της ενέργειας για τους παραγωγούς έχουν ανέβει κατά 30%, ενώ για τις ζωοτροφές 23,3% και για τα λιπάσματα στο δυσθεώρητο 55,7%!

Και όλα αυτά ενώ οι προβλέψεις για τις τιμές των λιπασμάτων δεν προσβλέπουν σε σοβαρή αποκλιμάκωση στο 2023, καθώς η συνέχιση των κυρώσεων σε Ρωσία και Λευκορωσία, σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγής στην Ευρώπη, λόγω των δυσθεώρητων τιμών ενέργειας, περιορίζει την παγκόσμια παραγωγή λιπασμάτων. Ταυτόχρονα, οι περιορισμοί εξαγωγών λιπασμάτων από Κίνα, επιτείνουν το πρόβλημα, ενώ η άρση των μέτρων Covid, πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών λιπασμάτων, ώστε να ανταποκριθεί η χώρα σε ενδεχόμενη αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης.

Το περιβάλλον αυτό είναι εκρηκτικό, τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές. Η αγροτοδιατροφική παραγωγή της χώρας τείνει στην εξαφάνιση, καθώς για τους παραγωγούς η κατάσταση είναι μη βιώσιμη. Σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων (κλιματική, ενεργειακή, γεωπολιτικές συγκρούσεις), η Ελλάδα κινδυνεύει να εξαρτάται ακόμα περισσότερο από τις εισαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων, με αποτέλεσμα η αγροτοδιατροφική ασφάλεια να είναι διακυβεύεται όσο η χώρα συνεχίζει σε αυτήν την πορεία και ο κόσμος της δουλειάς να μένει τελείως έκθετος στις παγκόσμιες διακυμάνσεις για την κάλυψη των διατροφικών του αναγκών.

Η Λαϊκή Ενότητα- Ανυπότακτη Αριστερά συντάσσεται με τα δίκαια αιτήματα για επιδοτήσεις στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, την μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και στην πώληση των εγχώριων αγροτοδιατροφικών προϊόντων και την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρεύματος. Πάνω από όλα όμως, τα αιτήματα αυτά των παραγωγών οφείλουν να βρουν την θετική ανταπόκριση και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και της νεολαίας, ειδικά όσα σχετίζονται με την αναδιάταξη όλης της αλυσίδας τουαγροτοδιατροφικού τομέα της χώρας (από την παραγωγή των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων μέχρι τις πολιτικές ενίσχυσης νέων αγροτών και κτηνοτρόφων), καθώς αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την πορεία της χώρας και του λαού της η ανασυγκρότηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Το Γραφείο Τύπου 31.1.2023