Άμεσο τερματισμό του πολέμου με παραχώρηση ουκρανικών εδαφών θέλουν οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες

Άμεσο τερματισμό του πολέμου με παραχώρηση ουκρανικών εδαφών θέλουν οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες

Ευρωπαϊκή έρευνα του δικτύου  Euroskopia

Με βάση ευρωπαϊκή έρευνα (σε 9 ευρωπαϊκές χώρες) για τον Πόλεμο στην Ουκρανία,  που έγινε για λογαριασμό του δικτύου Euroskopia, τα στοιχεία της οποίας και δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα της,  παρουσιάζονται κάποια πολύ ενδιαφέροντα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλες 8 χώρες της Ευρώπης. Δείχνουν μεταξύ άλλων το μέγεθος αλλά και τα όρια της προπαγάνδας των ΜΜΕ και του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου εντός της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, το 60% των πολιτών είναι κατά  της στρατιωτικής υποστήριξης και της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, ενώ σε σχέση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας το 70% είναι κατά αυτών των κυρώσεων .

Επιπλέον, το 63,6% θέλει η χώρα να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία,
και  54%, υποστηρίζει ότι πρέπει να παραχωρηθούν εδάφη στη Ρωσία προκειμένου να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος
ενώ και στις υπόλοιπες 8 χώρες της Ευρώπης που διεξήχθη η έρευνα,  η πλειοψηφία των πολιτών ,  θέλει άμεσο τερματισμό του πολέμου ακόμα και με απώλεια εδαφών από την Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, το 48% των πολιτών τάσσεται υπέρ ενός γρήγορου τερματισμού της σύγκρουσης, ακόμη και αν η Ουκρανία πρέπει  να παραχωρήσει εδάφη ενώ αντίθετοι στην παραχώρηση εδαφών ακόμα κι αν συνεχιστεί ο πόλεμος είναι
το 32%. Υπάρχει και ένα ποσοστό 20% που δεν παίρνει θέση .

Στην Αυστρία το 64% προτείνουν τη παραχώρηση εδαφών  για την άμεση ειρήνευση, ενώ και οι πολίτες στη  Γερμανία, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, υποστηρίζει την επιλογή της παραχώρησης εδαφών.

Η άποψη της παραχώρησης εδαφών προκειμένου να έχουμε άμεσο τερματισμό του πολέμου υποστηρίζεται  από τους Έλληνες 54%, Ιταλούς 50%  Ισπανούς 50%.
ενώ στην Ολλανδία μόνο το 27%, Πολωνία 28% και στην Πορτογαλία 41%. υποστηρίζεται  η ιδέα της παραχώρησης εδαφών.

Σε ότι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της στρατιωτικής υποστήριξης και την αποστολή όπλων προς την Ουκρανία  οι ερωτώμενοι στην  Ελλάδα με 60% απορρίπτουν κάθε είδους στρατιωτική υποστήριξη έχοντας το υψηλότερο ποσοστό και έπεται η Ιταλία με 50% . Στο μέσο όρο των 9 χωρών το 56% υποστηρίζουν τη στρατιωτική βοήθεια.

Τέλος σε ότι αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ο μέσος όρος , το ποσοστό υπερ των κυρώσεων είναι στο 51%, με την Ελλάδα στην έρευνα να έχει μόλις 29,2% υπέρ των κυρώσεων, με 33,3% στην Αυστρία και 38,1% στην Ιταλία.

Αυτές οι χώρες μαζί με την Γερμανία επιθυμούν στη συνέχιση της αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Το 63,6% των Ελλήνων το 51,9% των Αυστριακών, το 42,3% των Γερμανών και το 40,8% των Ιταλών.

Πρώτα σχόλια -συμπεράσματα από τα στοιχεία της έρευνας

Οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν κουραστεί και ανησυχούν εξαιτίας του  πολέμου.

Θέλουν άμεσο τερματισμό του πολέμου, υιοθετώντας τη λογική της παραχώρησης εδαφών.

Δεν έχουν καταπιεί αμάσητη την χυδαία ουκρανονατοική προπαγάνδα, ανεξάρτητα από την θέση που έχουν συνολικά για τις ευθύνες και τα αίτια του πολέμου.

Δείχνει  τα όρια των ΜΜΕ

Στην Ελλάδα , υπάρχει έντονο φιλορωσικο στοιχείο που διαπερνά οριζόντια την κοινωνία και έχει ιστορικές (πραγματικές και φαντασιακές) ρίζες.

Όλη  η έρευνα, στα αγγλικά, με περισσότερα στοιχεία  βρίσκεται στα παρακάτω link

https://euroskopia.com/europeans-divided-about-ukraine-quick-end-despite-territorial-cost/

https://euroskopia.com/half-of-europeans-reject-the-way-their-governments-are-handling-the-energy-prices/

https://euroskopia.com/half-of-spain-wants-the-war-to-end-soon-even-if-ukraine-loses-territories/

Νίκος Βρυώνης μέλος ΠΣ ΛΑΕ ΑΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ