Χαϊδάρι: Συμπαράταξη «δημοκρατικών» δυνάμεων για να συνεχιστεί η ίδια πολιτική ή για την ανατροπή της ;

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ» ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ή ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ.

Χρονιά πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων θα είναι το 2023, καθώς θα ξεκινήσει με τις εθνικές εκλογές, που μάλλον θα είναι δύο φορές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου και θα ολοκληρωθεί με τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές στις 8 και 15 Οκτωβρίου.

Παρ’ όλη την κρισιμότητα των εθνικών εκλογών, φαίνεται ότι τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο δεν μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Σημαντικό μέρος του πολιτικού ενδιαφέροντος καταλαμβάνουν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ήδη έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνονται συζητήσεις, προτάσεις, πρωτοβουλίες κλπ..

Μέσα στις πολλές συζητήσεις και διεργασίες που γίνονται έχει διαμορφωθεί και μια άποψη-πρόταση για την ανάγκη δημιουργίας μιας συμπαράταξης «δημοκρατικών-προοδευτικών» δυνάμεων για να ηττηθούν οι «κακοί-δεξιοί» δήμαρχοι που εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Κατά κύριο λόγο αυτή η άποψη εκφράζεται σε όλη την χώρα από τις Δημοτικές Κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κείμενα που διακινούν σε όλους τους Δήμους είναι σχεδόν πανομοιότυπα, κανονικά αντίγραφα και μια πρώτη ανάγνωση θα έδειχνε ότι μάλλον γίνεται, γιατί επιδιώκουν να υποστηρίξουν την βασική πολιτική θέση του κόμματος τους για τις Εθνικές εκλογές.

Αυτό που γίνεται σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζεται και στο Δήμο μας με την συμμετοχή της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ», Δημοτικών συμβούλων που πρόσφατα αποχώρησαν από την παράταξη του Δήμαρχου, τοπικών παραγόντων κλπ..

Στις μέρες μας όμως η Ελληνική κοινωνία, κυρίως οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα είναι αντιμέτωπα με την εκτόξευση του πληθωρισμού, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια αλλά και με την ανεργία, την διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την εξανέμιση των μισθών και των συντάξεων, αλλά και την μετανάστευση των νέων ανθρώπων που συνεχίζεται.

Μπορεί να σταθεί μια τέτοιασυμπαράταξη που δεν λέει τίποτε για τις αιτίες που μεγέθυναν όλα αυτά τα προβλήματα και έχουν την βάση τους στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν με «ευλάβεια» από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) τα τελευταία 12 χρόνια με σοβαρές συνέπειες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Πολιτικές που είχαν στο κέντρο τους την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, του δημόσιου χώρου, του φυσικού περιβάλλοντος, τον περιορισμό της λαϊκής περιουσίας. Πολιτικές που όξυναν τον αυταρχισμό και την καταστολή, τον περιορισμό των δικαιωμάτων, την αυστηρή λιτότητα και εντέλει εφάρμοσαν σκληρή ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ πολιτική.

Μπορεί να σταθεί μια τέτοια συμπαράταξη που έχει απεμπολήσει την πάλη για τη διεκδίκηση των θεσμοθετημένων πόρων προς τους δήμους (Ν. 1828/89 και 3852/2010) και στην ουσία καταργήθηκαν με τρεις διαδοχικούς νόμους από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ);

Μια συμπαράταξη που ουσιαστικά κρύβει ότι χρήματα αξίας 27 δις ευρώ που εισπράχθηκαν στο όνομα των δημοτών, παράνομα κατακρατήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους. Χρήματα που αποστερήθηκαν οι δημότες για να έχουν κρίσιμες υπηρεσίες.

Μπορεί να σταθεί μια τέτοια συμπαράταξη που με την ανοχή της δέχεται μορφές έμμεσης ή άμεσης ιδιωτικοποίησης (πχ. ΣΔΙΤ) με κορυφαία την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ένα θέμα που μας αφορά, λόγω της ύπαρξης στην περιοχή μας του ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ, που θα εκτοξεύσει το ανταποδοτικό τέλος με κερδισμένους τους μεγάλους επιχειρηματίες και χαμένους όλους εμάς.

Μήπως εδώ μπορούμε να ξεχάσουμε τον ρόλο της περιφερειακής διοίκησης ΔΟΥΡΟΥ τον Αύγουστο 2019 (λίγες μέρες πριν αποχωρήσει), που ψήφισε για μια νέα χωματερή στην ΦΥΛΗ που θα επιβαρύνει σημαντικά την περιοχή μας;

Τι εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε σε πολιτικές δυνάμεις και στις Δημοτικές τους κινήσεις, που άλλα κάνουν όταν βρίσκονται στην διοίκηση και άλλα όταν είναι στην αντιπολίτευση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση αυτών των δυνάμεων στο πρόσφατο θέμα που προέκυψε με την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας, που έκρινε ως αντισυνταγματική την μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβούλιου στην Οικονομική Επιτροπή και στη Επιτροπή ποιότητας Ζωής καθώς και τον τρόπο συγκρότησή τους.

Όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση, καταγγέλλουν τις Διοικήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν αυτές τις επιτροπές και όταν είναι στην Διοίκηση, όχι μόνο συνεχίζουν την λειτουργία τους, αλλά παίρνουν και σημαντικές αποφάσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμαρχο ςΔήμου της Αττικής και επικεφαλής της παράταξής του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής. Και δυστυχώς δεν είναι ο μόνος.

Το ερώτημα που συνεπώς προκύπτει είναι θα συνεχίσει ο Δήμος μας να βάζει «πλάτη» σε αυτές τις πολιτικές, όπως κάνει η σημερινή διοίκηση ή θα προκύψει μια πλατιά συμμαχία ριζοσπαστικών, δημοτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα αμφισβητήσει, θα εναντιωθεί στο σημερινό νεοφιλελεύθερο μοντέλο διαχείρισης και τελικά θα διεκδικήσει μια άλλη πολιτική με κέντρο το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών απαιτώντας να μας δοθούν όλα όσα στερήθηκαν οι δημότες μας.

Στο «θολό» τοπίο που ζούμε σήμερα, σχήματα που εμφανίζονται διεκδικώντας να οικοδομήσουν ένα «δημοκρατικό» αντιδεξιό μέτωπο χωρίς να αναφέρουν λέξη για τα βασικά διακυβεύματα, τις αιτίες των προβλημάτων και τελικά προτείνουν ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα θα λυθούν με καλύτερη μόνο διαχείριση, χωρίς στην ουσία να αντιπαλεύουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, καταλήγουν να υπηρετούν τα σημερινά αδιέξοδα στη λογική ενός δημοτικού δίπολου χωρίς ουσιαστικές διαφορές.

Εμείς Διεκδικούμε, Παλεύουμε και θα Πάρουμε Πρωτοβουλίες, ακριβώς όπως τις έχουμε διατυπώσει στην ιδρυτική διακήρυξη και στο πρόγραμμα της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ. Αυτό το κάνουμε όχι γιατί θέλουμε να είμαστε συνεπείς προς όλα όσα υποστηρίζαμε (κάτι το οποίο θεωρούμε σημαντικό), όχι μόνο γιατί επιβεβαιώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται οι λαϊκές ανάγκες.

Γιατί θεωρούμε ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στη προάσπιση των συμφερόντων των Χαϊδαριωτών, είναι ο δρόμος που σε καμία περίπτωση δεν σε βάζει στη «γωνία», αλλά στο Κέντρο των εξελίξεων.

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΤΣΙΦΤΗΣ ΣΤΑΘΗΣ
Μέλη της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ