Αντισυνταγματική εκτροπή η τροπολογία Βορίδη για τη σύνθεση της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σε Δήμους και Περιφέρειες

Ανακοίνωση του Συντονισμού Αιρετών
Αντισυνταγματική εκτροπή η τροπολογία Βορίδη για τη σύνθεση της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σε Δήμους και Περιφέρειες
Πλήρης καταστρατήγηση των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ
Με την υπ’ αριθμ. 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ),κηρύχθηκαν άκυροι οι νόμοι «Θεοδωρικάκου» με τους οποίους άλλαξε η σύνθεση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στους Δήμους και τις Περιφέρειες, ήδη από τον Αύγουστο του 2019 και πριν καν εγκατασταθούν οι νέες δημοτικές και περιφερειακές Αρχές το Σεπτέμβρη του 2019.
Στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» η διοίκηση διέθετε απόλυτη πλειοψηφία σε αυτές, ανεξάρτητα από το ποσοστό που συγκέντρωσε την πρώτη Κυριακή. Επιπλέον η απόφαση του ΣτΕ ακύρωνε όλες τις αποφάσεις που λήφθηκαν από αυτές τις επιτροπές μετά την 1-12-2022.
..
Με την τροπολογία Βορίδη που κατατέθηκε στις 17-1-2023, υποτίθεται σε εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, παραβιάζεται το διατακτικό του ΣτΕ και η σύνθεση των επιτροπών ΔΕΝ αλλάζει ώστε να είναι σύμφωνη με το νόμο 4555/2018 (Κλεισθένης) με τον οποίο διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Έτσι, πάλι στη διοικούσα παράταξη απονέμονται τα 3/5 των μελών των επιτροπών, δηλαδή η απόλυτη πλειοψηφία.
..
 Η τροπολογία αυτή είναι σαφώς αντισυνταγματική.
  • Φανερώνει τον αυταρχισμό και τη βαθιά περιφρόνηση προς το Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς τόσο της Κυβέρνησης όσο και του κ. Βορίδη προσωπικά.
  • Είναι προσβλητική για όλους ανεξαιρέτως τους αιρετούς των οποίων τη νοημοσύνη υποβαθμίζει με τις μεθοδεύσεις του.
  •  Διαιωνίζει τα προβλήματα στη λειτουργία των ΟΤΑ αφού είναι σίγουρο ότι και αυτή η τροπολογία θα κριθεί εκ νέου αντισυνταγματική
Καλούμε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) και την ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών) να καταγγείλουν αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης και να αγωνισθούν ώστε να μην περάσει η τροπολογία.
Καλούμε τα μέλη των δημοτικών και περιφερειακών Συμβουλίων να καταγγείλουν με ψηφίσματα τους την τροπολογία Βορίδη και να ζητήσουν να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από την απόφαση του ΣτΕ για την εκλογή των μελών των επιτροπών και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τα δημοτικά και περιφερειακά Συμβούλια.
17-01-2023