Για την τροπολογία απαγόρευσης συμμετοχής σε εκλογές

Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη από την Εφημερίδα των Συντακτών

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η κυβέρνηση που χτες «έκλαψε» το Γλύξμπουργκ δεν επιθυμεί προφανώς να οριοθετήσει το φασισμό, αλλά να πετύχει με προσχήματα μια αντιδημοκρατική μεταβολή.

H κυβέρνηση με την τροπολογία που προτείνει για τον αποκλεισμό του «νέου» ναζιστικού κόμματος, του καταδικασμένου για συμμετοχή στη ναζιστική ΧΑ, Η. Κασιδιάρη από τις εκλογές, δεν έχει κανέναν σκοπό να δικαιώσει τα αιτήματα του αντιφασιστικού κινήματος, ούτε φυσικά να οριοθετήσει το φασισμό και την ακροδεξιά, στην οποία απευθύνεται με κάθε πολιτική ευκαιρία.

Η κίνηση της κυβέρνησης έρχεται σε μία στιγμή που η φθορά που έχει υποστεί από την αντιλαϊκή, νεοφιλελεύθερη πολιτική της εντείνεται και ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης στις δεύτερες εκλογές έχει δυσκολίες. Γνωρίζοντας ότι η ένταξη λιγότερων κομμάτων στη Βουλή είναι κρίσιμο στοιχείο για την αυτοδυναμία, επιχειρεί να περιορίσει τη δυνατότητα αυτή, αλλά και ταυτόχρονα να γίνει υποδοχέας των ακροδεξιών, ακόμα και νεοναζιστικών ψήφων του κόμματος Κασιδιάρη. Αυτός είναι ο βραχυπρόθεσμος στόχος της με την προτεινόμενη τροπολογία και δεν πείθει κανέναν επιχειρώντας να τον επενδύσει με «αντιφασιστικά» αισθήματα.

Επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τη γνήσια ανησυχία του λαού για την προσπάθεια των καταδικασμένων ναζί να ξαναστήσουν φασιστικό μόρφωμα, εισάγει την επικίνδυνη δυνατότητα του Αρείου Πάγου να απαγορεύει πολιτικά κόμματα, κρίνοντας εάν η οργάνωση και η δράση του κόμματος εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πρόκειται για μια απαράδεκτη πρόταση για έλεγχο πολιτικών κομμάτων και απόψεων από τη δικαστική εξουσία.

Μάλιστα η τροπολογία διαπνέεται από μία λογική «συλλογικής ευθύνης» σε περίπτωση καταδίκης μέλους ενός συνδυασμού για μια ευρύτατη γκάμα αδικημάτων, καταλήγοντας να αντιμετωπίζει δήθεν το φασιστικό κίνδυνο χρησιμοποιώντας τα δικά του ιδεολογικά εργαλεία. Επιπλέον, προτείνεται να απαλειφθεί ακόμη και ο χρονικός περιορισμός των απαγορεύσεων για το χρονικό διάστημα, που ισχύει η ποινή που είχε τεθεί με τον επίσης αντιδραστικό αμέσως προηγούμενο νόμο 4804/2021, προβλέποντας απαράγραπτες απαγορεύσεις. Ασφαλώς τα παραπάνω δεν προκαλούν έκπληξη όταν εισηγητής της διάταξης είναι ο πρώην γραμματέας της φιλο-χουντικής ΕΠΕΝ, νυν «φιλελεύθερος» Μ. Βορίδης.

Η όλη πρωτοβουλία της κυβέρνησης φλερτάρει με τις απαράδεκτες ανιστόρητες και αντιλαϊκές θεωρίες, όπως αυτή των «δύο άκρων», και αποτελεί προάγγελο κατασταλτικής και θεσμικής σκλήρυνσης που στόχο έχει, όχι τους φασίστες και το ναζισμό τους οποίους το σύστημα διαχρονικά προστατεύει και τους ακροδεξιούς θύλακες (που άλλωστε αποτελούν αδελφούς χώρους με το κυβερνητικό κόμμα), αλλά κατά βάση τις ριζοσπαστικές αντιλήψεις και το λαϊκό κίνημα. Μακροπρόθεσμα, αυτή η κατεύθυνση επιδιώκει να απειλήσει με απαγόρευση ακόμη και αγωνιστικές πολιτικές δυνάμεις, που παλεύουν για την ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταστήσει τον αυταρχισμό, το ρατσισμό και την ακροδεξιά ατζέντα επίσημη κρατική πολιτική, διακρίνεται για τη συστηματοποίηση των επαναπροωθήσεων προσφύγων, ενώ μόλις χτες στελέχη και Υπουργοί της έσπευσαν να ξεπλύνουν τη μοναρχία. Με την πολιτική της έχει ενισχύσει την ακροδεξιά ιδεολογία, αλλά και την ανασυγκρότηση του οργανωμένου φασισμού, που αφήνει να δρα ανενόχλητος στη Σταυρούπολη και στις γειτονιές της Αθήνας με τα πογκρόμ σε βάρος νεολαίων, αγωνιστών, μεταναστών. Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή κινδυνεύει, αντί να οριοθετήσει, να ενισχύσει την κίνηση Κασιδιάρη και το φασιστικό του μόρφωμα.

Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει για άλλη μια φορά ότι η ταύτισή του με τις κυρίαρχες επιλογές είναι τέτοια, που αδυνατεί να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά ακόμη και σε ζητήματα αρχών. Η αντιπρόταση που έχει διακηρύξει ότι θα φέρει έχει και αυτή αντιδημοκρατικό πυρήνα, εφόσον στηρίζεται στην ποινικοποίηση και απαγόρευση ιδεολογίας, όσο αποκρουστική και απάνθρωπη και να είναι αυτή. Η εκχώρηση στον κρατικό μηχανισμό, και μάλιστα το σημερινό, της εξουσίας να απαγορεύει και να θέτει εκτός νόμου ιδεολογίες, είναι ανεπίτρεπτη για προοδευτικό κόμμα και ανοίγει την κερκόπορτα για την αξιοποίηση τέτοιων εργαλείων με σκοπό το τσάκισμα των λαϊκών αγώνων και της αριστερής, απελευθερωτικής ιδεολογίας, που ανταγωνίζεται το υπάρχον απάνθρωπο σύστημα αδικίας και κοινωνικής εκμετάλλευσης.

Ο λαός μας έχει μαρτυρήσει από τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και ξέρει πολύ καλά ότι στόχος τέτοιων απαγορεύσεων ιστορικά δεν είναι οι φασίστες και οι ναζί, τους οποίους όταν το σύστημα είχε ανάγκη, διαφήμιζε ως «πατριώτες» για να αποτελέσουν τη μηχανή καταστολής των αγωνιστών την περίοδο των μνημονίων, και τελικά οδήγησαν στη γιγάντωση της εγκληματικής συμμορίας της ΧΑ.

Η αριστερά έχει μνήμη και δεν θα επιτρέψει να επαναφέρονται με τέτοια προσχήματα νομοθεσίες, που παραπέμπουν στο εμφυλιοπολεμικό παρασύνταγμα, όπως η προτεινόμενη από την κυβέρνηση διάταξη.

Η περιθωριοποίηση της ναζιστικής συμμορίας της ΧΑ είναι κατάκτηση του λαού και των αγώνων του, με αποκορύφωμα την ιστορική καταδίκη και διάλυσή της.

Ο λαός και η νεολαία, μέσα από μεγάλη και επίμονη κινητοποίηση που αντιμετώπισε την καταστολή του κράτους και της αστυνομίας, αλλά και την επιθετικότητα του συστήματος, των ΜΜΕ και ιδίως του κόμματος της ΝΔ, ανέδειξαν το πραγματικό πρόσωπο του ναζιστικού μορφώματος, ενάντια στην κυρίαρχη τότε αφήγηση που παρουσίαζε τη ΧΑ ως «λύση» και διέρρεε, ότι ο Παύλος Φύσσας σκοτώθηκε «για τη μπάλα».

Αυτό θα κάνει και τώρα απέναντι στο κόμμα Κασιδιάρη και ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια του «φιδιού» να ανασυγκροτηθεί, απέναντι στην πολιτική της εκμετάλλευσης, του αυταρχισμού και του ρατσισμού που θρέφει το φασισμό.

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ- ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ