Αγώνας ενάντια στο κλείσιμο της Εθνικής οδού Λευκάδας – Αιτωλοακαρνανίας

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ

ΛΕΥΚΑΔΑΣ- ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 

Η πολύμηνη, καθημερινή εξάωρη τμηματική ,διακοπή της κυκλοφορίας  στην εθνική οδό  Λευκάδας -Αιτωλοακαρνανίας που ξεκίνησε από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023, με επίκληση την οδική ασφάλεια ,δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, σε ολόκληρη την οικονομική και κοινωνική ζωή της Λευκάδας  αλλά και της γειτονικής Ακαρνανίας.

Η  διακοπή της κυκλοφορίας παραβιάζει ,όπως δημοσιοποιήθηκε, τη μελέτη του έργου, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις κατασκευές, στα έργα που υλοποιούνται στη Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, στις συγκοινωνίες, στον εφοδιασμό με υλικά και αγαθά.

Η επίδραση της διακοπής της κυκλοφορίας στη διακομιδή επειγόντων περιστατικών από και προς το Νοσοκομείο της Λευκάδας τους επόμενους μήνες μπορεί να έχει τραγικές επιπτώσεις στο τομέα της υγείας των κατοίκων.

Η  «εναλλακτική» διαδρομή που εξαγγέλθηκε μέσω Περατιάς-Πλαγιάς-Πωγωνιάς-Παλαίρου μόνο εναλλακτική δεν είναι αφού είναι ακατάλληλη για την κυκλοφορία τόσο μεγάλων οχημάτων (ΚΤΕΛ, φορτηγών) ,όσο και μικρών αυτοκινήτων.

Η διακοπή αυτή γίνεται για να ευνοηθεί η μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία που ανάλαβε το έργο. Η εταιρεία ήδη καθυστερεί και στα τμήματα του δρόμου που δεν υπάρχουν προβλήματα διανοίξεων. Ετσι ενώ εξαγγέλθηκε ότι θα παρέδιδε μέχρι τέλους του 2022 το τμήμα του δρόμου από το Άκτιο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο αυτό δεν έχει γίνει ενώ φθάσαμε στα μέσα Ιανουαρίου.

Οι ανατινάξεις στη διάνοιξη του δρόμου δεν προβλέπονταν, από τη μελέτη,  δημιουργούν κινδύνους για την υπάρχουσα αλλά και τη μελλοντική κυκλοφορία. Λόγω των καθυστερήσεων συνολικά στο έργο μπορεί οι διακοπές στη κυκλοφορία να παραταθούν και μετά το δίμηνο.

Όλοι οι θεσμικοί φορείς με την στάση τους όλο το προηγούμενο διάστημα, στηρίξαν ουσιαστικά τις επιλογές της κυβέρνησης για την σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας.

Ο Δήμος Λευκάδας αντί να καταναλώνεται σε επικοινωνίες με τους αρμοδίους θα έπρεπε ήδη να έχει συγκαλέσει το δημοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια να καταφύγει στη δικαιοσύνη και να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα και στην κινητοποίηση των κατοίκων.

Αντί για τα παραπάνω η  Δημοτική αρχή  δυστυχώς αναλώνεται σε υπενθύμιση εγγράφων που έστειλε και  συσκέψεων προηγούμενων μηνών και ενώ ήταν γνωστό ότι η κυκλοφορία  διακόπτεται αμέσως μετά τις γιορτές όπως και έγινε.

Το Επιμελητήριο έστειλε καθυστερημένα ένα απλό εξώδικο περιμένοντας (άραγε τι;) απαντήσεις ενώ ο δρόμος είναι ήδη κλειστός.

Ο λαλίστατος βουλευτής Λευκάδας σιωπά (ούτε εδώ έχει αρμοδιότητα; )δίνει στη δημοσιότητα δελτία τύπου για εθιμοτυπικές επισκέψεις.

Επίσης δεν μπορούν να δώσουν απάντηση σε ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία οι παραταξιακές κινητοποιήσεις για το δρόμο που αποσκοπούν μάλλον σε μικροκομματικά-παραταξιακά οφέλη.

Οι μεγάλοι δρόμοι της χώρας μέσω της πολιτικής των συμβάσεων παραχώρησης παραδόθηκαν μέσω των Σ.Δ.Ι.Τ στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Έγιναν ουσιαστικά ιδιωτικοί αφού οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα διόδια  για να τους διασχίσουν ,ενώ οι εταιρείες έχουν διασφαλισμένα κέρδη με τις συμβάσεις,  αποζημιώσεων, ακόμα και αν μειωθεί η κυκλοφορία σε αυτούς.

Είναι ώρα για την κινητοποίηση όλων των πολιτών και των φορέων για το άνοιγμα σε 24ωρη βάση του δρόμου Λευκάδας -Αιτωλοακαρνανίας.

Λέμε όχι στα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών που διασφάλισαν και διασφαλίζουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

 ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ  ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

ΛΕΥΚΑΔΑ 10-1-23

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ