Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά εκφράζει την αμέριστη στήριξη των εργαζόμενων στην δημόσια υγεία

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά εκφράζει την αμέριστη στήριξη των εργαζόμενων στην δημόσια υγεία που για μια ακόμα φορά δίνουν έναν αγώνα που είναι αγώνας όλων μας

Αφορμή για τις κινητοποιήσεις στάθηκε η απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης του ΠαΓΝΗ να σταλεί κλιμάκιο που θα πραγματοποιήσει κατ’οίκον έλεγχο σε αναισθησιολόγους που νοσούσαν από Covid-19 για να εξεταστεί αν ο ισχυρισμός τους είναι αληθής αλλά και η πρόσφατη παραίτηση της διευθύντριας της παθολογικής Ρεθύμνου Ελένης Ιωαννίδου.
Η στάση αυτή αποτελεί πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους στην δημόσια υγεία που τα τελευταία χρόνια έχουν επωμιστεί το βάρος της πανδημίας και τα αποτελέσματα της χρόνιας υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του Ε.Σ.Υ. Είναι προκλητικό οι ίδιοι εργαζόμενοι που έχουν υπερβεί εαυτόν με απανωτές εφημερίες, εξαντλητικά ωράρια, συνεχή προσπάθεια κάλυψης κενών να αντιμετωπίζονται από τις διορισμένες κυβερνητικές διοικήσεις με τέτοιο εμπαιγμό. Την εξευτελιστική αυτή πρακτική της εφόδου στα σπίτια των γιατρών κατήγγειλε η διευθύντρια του αναισθησιολογικού, το σωματείο εργαζομένων του ΠαΓΝΗ, η ένωση ιατρών Ε.Σ.Υ Ηρακλείου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία ενώ συνεχίζεται η λήψη καταγγελτικών αποφάσεων από ιατρικούς φορείς, σωματεία και συλλόγους.
Η ηχηρή παραίτηση της Ελένης Ιωαννίδου έρχεται σε συνέχεια πλήθους παραιτήσεων από το νοσοκομείο των Χανίων το περασμένο καλοκαίρι για τους ίδιους λόγους που αφορούν την εξευτελιστική μεταχείριση των γιατρών. Χαρακτηριστικές είναι οι παραιτήσεις του διευθυντή ΤΕΠ και της Β’ Χειρουργικής.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την διαχρονική στρατηγική υποβάθμισης του Ε.Σ.Υ με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση οδηγείται στο απροχώρητο μετά την ψήφιση του καταστροφικού νόμου που εισάγει την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και σπρώχνει το ιατρικό προσωπικό στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α για το 21-22 οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα είναι στο μισό του μέσου όρου των χωρών της Ε.Ε. ενώ βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις με κριτήριο το ποσοστό του Α.Ε.Π που δίνεται για την δημόσια υγεία.
Την ίδια στιγμή μια κυβέρνηση δήθεν τεχνοκρατών και φιλελευθέρων διορίζει τις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων με αμιγώς κομματικά κριτήρια. Ο αγώνας για ποιοτική δημόσια υγεία και για την αξιοπρεπή εργασία των νοσοκομειακών είναι αγώνας ολόκληρου του λαού. Να σταματήσει ο εμπαιγμός και η κατηφόρα. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις γιατρών κι εργαζομένων στα νοσοκομεία τής Κρήτης και τα δίκαια αιτήματά τους για ισχυρό ΕΣΥ και δημόσια υγεία για όλους!

Το Γραφείο Τύπου 10.1.2023