Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει μέσα στους αγώνες για την εκπαίδευση, τη νεολαία, τη δημοκρατία

Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει μέσα στους αγώνες για την εκπαίδευση, τη νεολαία, τη δημοκρατία

32 χρόνια έχουν περάσει από την δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Γ. Καλαμπόκα και ομάδα παρακρατικών τραμπούκων στο σχολικό συγκρότημα του 3ου και 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας.

Ο δολοφόνος Καλαμπόκας και οι ΟΝΝΕΔίτες τραμπούκοι οργανώθηκαν για να επιτεθούν στην κατάληψη των μαθητών στο πλαίσιο του τεράστιου μαθητικού και φοιτητικού κινήματος ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις Κοντογιαννόπουλου που επανέφερε το σκοταδισμό και τη μαθητική ποδιά αλλά και καταργούσε βασικές πτυχές της δωρεάν εκπαίδευσης στα ΑΕΙ. Ο Νίκος Τεμπονέρας, καθηγητής Μαθηματικών και αγωνιστής της αριστεράς, βρέθηκε στο σχολείο ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των μαθητών για προστασία από τις εφόδους των τραμπούκων στους μαθητές για να σταματήσουν την κατάληψη με τη βία.

Ο Καλαμπόκας τον δολοφόνησε με άγριο φονικό χτύπημα στο κεφάλι που τον οδήγησε στο θάνατο. Ο δολοφόνος του Νίκου Τεμπονέρα, έτυχε μάλιστα προκλητικής ευνοϊκής μεταχείρισης, αφού μετά τη δολοφονία επιχειρήθηκε η συγκάλυψη του εγκλήματος και τραγικές καθυστερήσεις της αστυνομίας στη έρευνα, ενώ παρά την καταδίκη του, μετά από 7 χρόνια στη φυλάκισης βρέθηκε Προϊστάμενος Τράπεζας στο Βόλο.

Ο Νίκος Τεμπονέρας θα είναι πάντοτε σύμβολο του αγώνα της νεολαίας και του εκπαιδευτικού κινήματος για ένα δημοκρατικό σχολείο, για τα δικαιώματα των νέων στην εκπαίδευση και σε μια καλύτερη ζωή και προοπτική. Θα θυμίζει πάντα το δολοφονικό χαρακτήρα του παρακράτους και των μηχανισμών της δεξιάς και της ακροδεξιάς για την καταστολή των αγώνων της κοινωνίας.

Τιμούμε τον αγωνιστή Νίκο Τεμπονέρα δυναμώνοντας σήμερα τους αγώνες μας για ένα καλύτερο σχολείο, για την ενίσχυση της παιδείας και για μια καλύτερη προοπτική για τους νέους και τις νέες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ