304 χλμ για εξεύρεση ΜΕΘ: Το ΕΣΥ διαλύεται, ο λαός είναι αφημένος στην τύχη του

304 χλμ για εξεύρεση ΜΕΘ: Το ΕΣΥ διαλύεται, ο λαός είναι αφημένος στην τύχη του


Ο θάνατος του 6χρονου παιδιού από τα Γρεβενά αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την προοπτική που υπάρχει για την υγεία του λαού: αν δεν έχεις λεφτά και αν δεν είσαι μεγαλόσχημος, όλα στην τύχη.

Η ανυπαρξία νοσοκομείου που θα μπορούσε να περιθάλψει το 6χρονο παιδί, από τα Γρεβενά μέχρι την Πάτρα, δείχνει ότι η δεκαετία των Μνημονίων με κορωνίδα την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδιαρθρωσει πλήρως το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι πρόσφατοι νόμοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελούν ταφόπλακα για το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο οικογενειακός γιατρός δεν θα έχει καμία σχέση με την πρωτοβάθμια περίθαλψη και θα λειτουργεί απλά ως “πορτιερης” τόσο για την πρόσβαση των ασθενών στην περίθαλψη όσο και στην συνταγογράφηση. Η άρση της απαγόρευσης απασχόλησης των γιατρών του δημοσίου εκτός του ΕΣΥ, και η είσοδος των ιδιωτών στα δημόσια
νοσοκομεία, θα οδηγήσουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης.

Η έλλειψη φαρμάκων και οι “λύσεις” που σχεδιάζει η κυβέρνηση για αύξηση της τιμής τους συνιστούν ένα ακόμα καρφί στο φέρετρο στο οποίο χώνει ο Μητσοτάκης και η ΝΔ την υγεία του λαού. Όπως οι νόμοι για το ΕΣΥ αποτελούν την κορωνίδα της λιτότητας και της ιδιωτικοποίησης προς όφελος των κλινικαρχών, έτσι και οι “λύσεις” για τα φάρμακα συνιστούν ξεκάθαρη εξυπηρέτηση των φαρμακοβιομηχάνων και των φαρμακαποθηκών.

Χωρίς αγώνα για αύξηση των δαπανών για την υγεία και ανατροπή των νόμων που διαλύουν το ΕΣΥ, ο λαός θα βρεθεί ενώπιον της πλήρους αμερικανοποίησης της περίθαλψης: ιδιωτικός γιατρός για πρωτοβάθμια, πληρωμή για συνταγογράφηση, μια περιουσία για περίθαλψη σε νοσοκομείο.

Είναι ανάγκη να στηθεί μέτωπο για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, με τα σωματεία της υγείας στην εμπροσθοφυλακή, για να μην βρεθεί ο κόσμος της δουλειάς και η νεολαία σε χειρότερη κατάσταση για την περίθαλψη του απ’ την δεκαετία του ’70.

Το Γραφείο Τύπου 7.1.2023