Επιτέλους, να δοθούν πραγματικές αυξήσεις συντάξεων σε όλους τους συνταξιούχους (του Δημήτρη Στρατούλη)

Επιτέλους, να δοθούν πραγματικές αυξήσεις συντάξεων σε όλους τους συνταξιούχους.

 Οι συνταξιούχοι βίωσαν από τον Ιούλιο του 2021 και για ολόκληρο το 2023 για δεύτερη φορά, μετά τις σφαγιαστικές μειώσεις των συντάξεών τους από το 2010 μέχρι το 2020 από τα τρία μνημόνια λιτότητας και φτωχοποίησής τους, μία νέα μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμής τους, λόγω της πολύ μεγάλης ακρίβειας στην ενέργεια, στα τρόφιμα και σε προϊόντα και υπηρεσίες που καλύπτουν βασικές ανάγκες διαβίωσης τους.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε από 1-1-2023 για ένα μέρος των συνταξιούχων, εξαιρώντας το 40% από αυτούς (περίπου 1.000.000), δηλαδή όσους έχουν προσωπική διαφορά την οποία θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν καλύπτουν παρά ένα πολύ μικρό μέρος των απωλειών τους από το 2010 μέχρι σήμερα. Είναι πολύ μικρότερες από την αύξηση του πληθωρισμού το 2021 – 2022, δεν ανακόπτουν ούτε καλύπτουν τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των συντάξεών τους από αυτό το λόγο και επομένως μεγαλώνουν την κοινωνική ανισότητα σε βάρος τους. Η ίδια κατάσταση προβλέπεται στον ήδη ψηφισμένο κρατικό προϋπολογισμό του 2023 να συνεχιστεί και τη νέα χρονιά. Επίσης είναι πολύ πιθανόν η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, επικαλούμενη την αναμενόμενη επιδείνωση των οικονομικών εξελίξεων, να βρει τους τρόπους να πάρει πίσω από τους συνταξιούχους ακόμα κι αυτές τις αυξήσεις των συντάξεών τους.

Γι’ αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν και να εφησυχάσουν κατά την διάρκεια της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε από τις ανεπαρκείς αυξήσεις που θα δοθούν από την κυβέρνηση σε ένα μέρος τους, αλλά να συνεχίσουν τους αγώνες τους με τους συλλογικούς φορείς τους για:

  • Να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους, και σε αυτούς που έχουν προσωπική διαφορά, δηλαδή χωρίς κανένα αποκλεισμό, που να καλύπτουν το σύνολο της αύξησης του ετήσιου πληθωρισμού. Να θεσπιστεί για όλους τους συνταξιούχους η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεών τους.
  • Να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί αντιασφαλιστικοί νόμοι και ο νόμος Κατρούγκαλου, να επανέλθουν και να επανυπολογιστούν οι συντάξεις στα προ των μνημονιακών περικοπών επίπεδα.
  • Να δοθούν τα αναδρομικά λόγω περικοπής των επικουρικών συντάξεων, των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων άδειας σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια.
  • Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.
  • Να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με αυξημένη δημόσια χρηματοδότηση και μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου υγειονομικού και άλλου προσωπικού και να αναβαθμιστεί η υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων.

Οι συνταξιούχοι της χώρας μας δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η κοινωνική ασφάλιση έχει θεσπιστεί από την άρχουσα κοινωνική, οικονομική και πολιτική τάξη κάτω από την πίεση των συλλογικών αγώνων της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων και για αυτό πρέπει να τους συνεχίσουν αδιάκοπα. Παράλληλα, πρέπει να αρνηθούν στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές την ψήφο τους στις πολιτικές δυνάμεις που διαχρονικά τους φτωχοποίησαν, στηρίζοντας εκλογικά εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που ήταν, είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό τους, δηλαδή τις δυνάμεις της ανυπότακτης στα μνημόνια της λιτότητας Αριστεράς.

Δημήτρης Στρατούλης

Γραμματέας ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ