Να πάψει η ποινική δίωξη σε βάρος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι και της Aegean Boat Report

Να πάψει τώρα η εξωφρενική ποινική δίωξη σε βάρος των μελών του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι και της Aegean Boat Report.

Η άσκηση δίωξης σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά, ιδρυτικού μέλους του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι και του Τ. Όλσεν, λόγω της καταγγελίας τους για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας τρομοκράτησης και φίμωσης των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντάξια αυτής που επιχειρούν τα πιο αυταρχικά καθεστώτα.

Αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα προς τις συνταγματικά κατοχυρωμένες δημοκρατικές ελευθερίες, από μια «δικαιοσύνη» ταξικά μεροληπτική, που εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, και ενώ παρακολουθεί άπραγη τις καταγγελίες για δολοφονίες και  επαναπροωθήσεις προσφύγων ή αφήνει να κυκλοφορεί ελεύθερος ο δολοφόνος του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη, απαγορεύει  στον Παναγιώτη Δημητρά το δικαίωμα να ασχολείται με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η άσκηση ποινικής δίωξη για δήθεν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης είναι μία μαύρη σελίδα στην τροχιά δημοκρατικής εκτροπής που ακολουθεί η χώρα μας. Αποτελεί κλιμάκωση στην πορεία ποινικής σκλήρυνσης και σκευωριών σε βάρος αγωνιστών, διαδηλωτών, νεολαίων, συνδικαλιστών, ακτιβιστών με ανυπόστατες και βαριές κατηγορίες με μόνο σκοπό να σωπάσουν και να περάσει ένα ευρύτερο μήνυμα τρομοκράτησης.

Οι παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο και τον Έβρο είναι μία τραγική πραγματικότητα που έχει αποδειχθεί πολλές φορές. Μπροστά στην πραγματικότητα αυτή, που έχει στοιχίσει και συνεχίζει στοιχίζει ανθρώπινες ζωές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που πρόσφατα διαπίστωσε και επισήμως την σύγκλιση της με τις ρατσιστικές για τους πρόσφυγες αντιλήψεις της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζιας Μελόνι, απαντά με
κλιμάκωση του αυταρχισμού και κατασκευασμένες ποινικές διώξεις.

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την αλληλεγγύη της στα διωκόμενα μέλη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι και της Aegean Boat Report.

Να σταματήσουν οι παράνομες απελάσεις στον Αιγαίο και τον Έβρο.

Το Γραφείο Τύπου 31.12.2022