Συνέντευξη Κώστα Ήσυχου στο Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ με αφορμή τα 100 χρόνια ίδρυσης της ΕΣΣΔ

Συνέντευξη Κώστα Ήσυχου στο Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ με αφορμή τα 100 ίδρυσης της ΕΣΣΔ

 

Ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός άμυνας της Ελλάδας Ήσυχος πιστεύει ότι τα 100 χρόνια ΕΣΣΔ δίνουν ελπίδα για μια νέα ουτοπία
* ΕΛΛΑΔΑ * ΕΣΣΔ * ΙΣΤΟΡΙΑ *

ΑΘΗΝΑ, 29 Δεκεμβρίου – RIA Novosti

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Κώστας Ήσυχος πιστεύει ότι η 100η επέτειος από τη σύσταση της ΕΣΣΔ δείχνει την ανάγκη διδασκαλίας της ιστορίας της ανθρώπινης ανάπτυξης και δίνει ελπίδα για μια νέα ουτοπία που θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να ανέβει ένα σκαλοπάτι  στην ανάπτυξή της.

Ο Κ. Ήσυχος ήταν ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αλλά παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αλλαγή πολιτικής του κόμματος.

«Εκατό χρόνια από τη δημιουργία της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών δεν είναι μόνο μια ημερομηνία μεγάλης ιστορικής μνήμης για την ανθρωπότητα. Φέρνει σήμερα στην ατζέντα των ειδήσεων και της ερευνητικής δημοσιογραφίας την ανάγκη να μάθουμε την ιστορία της ανθρώπινης ανάπτυξης, που συνέβη πριν από 100 χρόνια στην Σοβιετική Ένωση Ήταν το πρώτο πολυεθνικό σοσιαλιστικό κράτος στην ιστορία της ανθρωπότητας.  Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες διαφορετικές γλωσσικές, θρησκευτικές, εθνικές οντότητες συνυπήρχαν σε ένα κράτος κοινωνικής δικαιοσύνης  διατηρώντας τα δικαιώματα, τις γλώσσες, τα έθιμα και τα ήθη τους», είπε ο Κ. Ήσυχος .

Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση ένα σύστημα δικαιοσύνης, η ΕΣΣΔ θα μπορούσε να επεκτείνει την επιρροή «αυτής της ακατανόητης και απίστευτης κατάκτησης της ανθρωπότητας σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις ηπείρους».

Ο πολιτικός υπενθύμισε τον αγώνα της ΕΣΣΔ ενάντια στο φασισμό.

«Σήμερα, που η ανθρωπότητα βιώνει για άλλη μια φορά την ανάδυση του εθνικισμού, των ακροδεξιών ιδεολογιών, των νεοναζιστικών και νεοφασιστικών μοντέλων στο προσκήνιο, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε και να συνειδητοποιούμε την ανάγκη να πολεμήσουμε ενάντια στο φασισμό και τον νεοφασισμό. Για τον ελληνικό λαό η επέτειος αυτή έχει μεγάλη σημασία. Χάρη στην ύπαρξη της Σοβιετικής Ένωσης, ιδιαίτερα το 1941 «Το 1945 ο ελληνικός λαός μαζί με τον λαό της Σοβιετικής Ένωσης και άλλων εθνών μπόρεσε να νικήσει το τέρας του ναζισμού στο Βερολίνο, με αρχηγό τον Αδόλφο Χίτλερ και μια συμμορία ανθρώπων που επέστρεψαν την ανθρωπότητα στον Μεσαίωνα», είπε ο Ήσυχος.

«Είναι πολύ σημαντικό για τον ελληνικό λαό να θυμάται ότι ο Κόκκινος Στρατός, ότι η Μεγάλη Νίκη του Κόκκινου Στρατού επί των ναζιστικών στρατευμάτων, επί της ναζιστικής Βέρμαχτ, ενέπνευσε και έδωσε κουράγιο, βοήθεια και δύναμη στους Έλληνες παρτιζάνους, μαζί με Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που πολέμησε και απελευθέρωσε την Ελλάδα Πώς έγινε αυτό με τον Ιωσήφ Τίτο στην τότε Γιουγκοσλαβία», συνέχισε ο πολιτικός.

Κατά τη γνώμη του, αυτή η επέτειος έχει μεγάλη σημασία για έναν ακόμη λόγο.

“Είναι σημαντικό να θυμόμαστε αυτή την επέτειο, γιατί δίνει δύναμη και ελπίδα να πιστέψουμε ξανά στις νέες ουτοπίες της εποχής μας. Οι ουτοπίες δεν είναι όνειρα χωρίς περιεχόμενο. Είναι μια σκάλα που βοηθά την ανθρωπότητα να ανέβει στην ανάπτυξή της. Και αυτό συνέβη με την Σοβιετική Ένωση και με τη δημιουργία του πρώτου σοβιετικού κράτους», είπε ο Κ.  Ήσυχος.