Η Ρωσία απαγορεύει την εξαγωγή πετρελαίου στις χώρες που υιοθέτησαν το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο από τους Υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες από όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και από την Ελληνική η οποία μάλιστα θριαμβολογεί για τον επιπρόσθετο λόγο όπως αναφέρει γιατί πρωταγωνίστησε.

Σε άρθρο μας την 20η Δεκεμβρίου 2022 αναφέραμε στον υπότιτλο ότι η απόφαση είναι ανεφάρμοστη χωρίς οφέλη για τους Λαούς.

Οι νόμοι της φυσικής λένε ότι η δράση φέρνει αντίδραση. Η αντίδραση λοιπόν ήρθε από τη Ρωσία η οποία ως απάντηση χαρακτηρίζοντας την απόφαση ανόητη αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξαγωγές πετρελαίου και παραγώγων του σε κράτη που υιοθέτησαν το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η επιβολή πλαφόν θα φέρει προβλήματα στη Ρωσική οικονομία όπως όμως και η απόφαση για απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου θα φέρει πρόσθετα προβλήματα στην υπάρχουσα ενεργειακή φτώχεια σε όλη την Ευρώπη.

Είναι σαφές ότι ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Εμείς θα επαναλάβουμε ότι αυτό που απαιτείται είναι η αλλαγή στάσης απέναντι στη Ρωσία, η άρση των κυρώσεων σε βάρος της και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τον τερματισμό του πολέμου.