Η εισαγγελική πρόταση στην υπόθεση της Ηλιούπολης αθωώνει το τράφικινγκ

Η εισαγγελική πρόταση  στην υπόθεση της Ηλιούπολης αθωώνει το τράφικινγκ και δημιουργεί ένα ακόμη πιο εχθρικό περιβάλλον για τη διαφυγή των θυμάτων της πιο σκληρής ανθρώπινης εκμετάλλευσηςΗ εισαγγελική πρόταση αθώωσης του αστυνομικού που κρατούσε αιχμάλωτη στην Ηλιούπολη και εξέδιδε 19χρονη κοπέλα, καθώς και του πατέρα της που κατήγγειλε ότι την βίαζε από παιδί, ενώ η ίδια  κατάφερε να διαφύγει από την αιχμαλωσία της με την βοήθεια σερβιτόρας και φεμινιστικών οργανώσεων, μόνο οργή προκαλεί. Αντιμεταθέτει τις ευθύνες από τον δράστη στο θύμα και λειτουργεί αποτρεπτικά για την δυνατότητα καταγγελίας και διαφυγής εκ μέρους των θυμάτων άλλων αντίστοιχων περιστατικών. Ιδιαίτερα όταν  ο δράστης περιβάλλεται με την εξουσία της επιβραβευόμενης ασυδοσίας που έχει χορηγηθεί από την κυβέρνηση στους αστυνομικούς, ή οι δράστες είναι άτομα που προέρχονται από επιφανείς και πλούσιες οικογένειες. Βρίθουν τα παραδείγματα όπου τα θύματα  σεξιστικής βίας παραδίδονται βορά στον δημόσιο εξευτελισμό, ή απειλούνται ακόμα και με ποινικές συνέπειες όταν καταγγέλλουν τον βιασμό, ή ξυλοδαρμό και την κακοποίηση τους.

Η  αμφισβήτηση της πρόθεσης του θύματος να ξεφύγει από μία κατάσταση τρόμου διαμέσου της νόμιμης καταγγελίας, με αναζήτηση «συνευθύνης» εκ μέρους του θύματος για την αιχμαλωσία της,  αναδεικνύει όχι μόνο μία εκούσια έλλειψη διάθεσης κατανόησης της έννοιας του ευάλωτου και του τρόπου που λειτουργεί ο καταναγκασμός στα θύματα εξαναγκαστικής πορνείας, αλλά και την ολοφάνερη στήριξη  στα πιο αηδιαστικά σεξιστικά στερεότυπα. Αναδεικνύει επίσης μια βαθιά νοσηρότητα στον χώρο της απονομής «δικαιοσύνης» και την ταξική και κοινωνική μεροληψία που την διέπει.

Τα παραδείγματα είναι πλέον πολλά και δεν μπορούν να θεωρηθούν μεμονωμένα. Ειδικά όταν εμπλέκουν αστυνομικούς, όσο αποτρόπαια και να είναι τα εγκλήματα, όπως ο καταναγκασμός και η σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών, η εν ψυχρώ δολοφονία ενός 16χρονου παιδιού το φάσμα της ατιμωρησίας και της «ειδικής μεταχείρισής» τους ως παιδιών του συστήματος είναι παντού παρόν, προκαλώντας το λαϊκό αίσθημα.
Αλληλεγγύη στα θύματα της καταναγκαστικής πορνείας, στήριξη για τη διαφυγή τους, όχι αθώωση και επιβράβευση των βιαστών και μαστροπών τους!

Το Γραφείο Τύπου 22.12.2022