Κάνουν τα Ογκολογικά Τμήματα των Νοσοκομείων Παίδων Ιδιωτικά !

ΕΝΙΑΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙO  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ»

Αθήνα, 18/12/2022 

ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΑΙΔΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ!

Σε υπουργική απόφαση, που υπάρχει αναρτημένη στο διαδίκτυο, στις 27/09/22, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η Αναπληρώτρια Υπουργός, Μίνα Γκάγκα, παρουσίασαν το νομοσχέδιο για την ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»

Αναλυτικά σας παραθέτουμε τι αναφέρουν:

Το Κέντρο αυτό θα έχει 5 στόχους: Νοσηλεία, έρευνα, διάδοση ιδεών, διαχείριση πληροφοριών και λειτουργία ως «Κέντρο Αριστείας»:

– Παροχή υπηρεσιών νοσηλείας στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και συναφών δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνονται στην αποστολή ενός σύγχρονου Ογκολογικού Κέντρου, εξοπλισμένου με τελευταίας τεχνολογίας ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, την ανανέωση ή αναβάθμιση του οποίου δύναται να καλύπτει και το Ίδρυμα “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη”.

 – Σχεδιασμός, προγραμματισμός και εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας για λογαριασμό του ιδίου ή και τρίτων είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με άλλους συγγενείς από πλευράς δραστηριότητας, φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.- Διάδοση ιδεών με την οργάνωση κάθε είδους διεθνών συναντήσεων, συνδιασκέψεων, συνεδρίων και σεμιναρίων στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς της ημεδαπής και αλλοδαπής.

 – Συλλογή και αξιοποίηση επιστημονικών πληροφοριών στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, καθώς και αξιοποίηση μέσω των μεθόδων της σύγχρονης πληροφορικής των πληροφοριών αυτών, κυρίως από τη διασύνδεση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ” με κορυφαία Ογκολογικά Κέντρα του εξωτερικού μέσω του παγκόσμιου δικτύου αδελφοποίησης και συνεργασίας.

– Λειτουργία ως “Κέντρο Αριστείας” και αναφοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και νοσηλείας σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη και κακοήθη νοσήματα, τη διάθεση χώρων αφιερωμένων στην έρευνα για τη θεραπεία των ανωτέρω παθήσεων, την εφαρμογή νέων μεθόδων και μορφών νοσηλείας και ιατρικής περίθαλψης και την ψυχολογική υποστήριξη των πασχόντων παιδιών  και των οικογενειών τους.

 Το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ” θα προσφέρει προηγμένες υπηρεσίες με λειτουργική διασύνδεση και ενσωμάτωση δομών από το ΓΝΠΑ “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”».

Όλα αυτά όμως γίνονται ήδη στα τμήματα αυτά… Άρα τι δεν μας λένε; Η μετατροπή αυτή  σημαίνει στην πράξη το ξεπούλημα ενός κομματιού δημοσίου νοσοκομείου, και συγκεκριμένα που αφορά ογκολογικούς ασθενείς σε ιδιωτικό κέντρο κάτω από την εποπτεία της εφοπλιστού Βαρδινογιάννη.                                               

Με απλά λόγια αυτό το Παιδοογκολογικό κέντρο που είναι ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα υγείας θα ξεπουληθεί και θα γίνει ιδιωτικό!!!

Σημαίνει ότι:   

  • στην Αττική δεν θα υπάρχει δημόσιο και δωρεάν κέντρο για αυτά τα παιδιά. Οι γονείς θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους, ενώ όποιος είναι άπορος δεν ξέρουμε καν που θα καταλήξει!
  • το προσωπικό που θα δουλεύει εκεί θα έχει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Ως συνέπεια θα είναι οι μειωμένοι μισθοί, η εντατικοποίηση, το ωράριο-λάστιχο.
  • την άμεση αποδοχή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η απόφαση αυτή έρχεται, άλλωστε, ως συνέχεια της πρόσφατης ψήφισης του νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, σπρώχνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.

Αναρωτιόμαστε τελικά ποιον εξυπηρετεί η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ογκολογικών τμημάτων;; Γιατί σίγουρα δεν εξυπηρετεί τους ασθενείς και το προσωπικό.

Μήπως εξυπηρετεί τον όμιλο Βαρδινογιάννη και την διοίκηση του νοσοκομείου που χρόνια φωτογραφίζεται με την κυρία Βαρδινογιάννη; Μήπως εν τέλει όλες αυτές οι «φιλανθρωπίες» ήταν ένας καλός μανδύας για να δοθεί τελικά το κομμάτι αυτό του νοσοκομείου μας σε ιδιώτες;

Επίσης εύλογα αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει όλα αυτά που όμορφα αναφέρονται να μην συνεχίσουν κανονικά να γίνονται σε ένα δημόσιο και δωρεάν νοσοκομείο (κέντρο αριστείας, έρευνες, συλλογή πληροφοριών κτλ); Μήπως αποσκοπούν τελικά και σε κάτι επιπλέον χρηματικό;

Αναρωτιόμαστε τι θα γίνει με τα δεκάδες παιδιά του Ογκολογικού Τμήματος του Αγλαΐα Κυριακού (ΟΤΑΚ) που νοσηλεύονται, λαμβάνοντας θεραπεία και παρακολουθούνται συστηματικά από εξειδικευμένους Παιδιάτρους Ογκολόγους και Νοσηλευτικό προσωπικό, μιας και δεν αναφέρεται τίποτα για το τμήμα αυτό. Θα συνεχιστεί η στέγαση του τμήματος στον Ξενώνα ΕΛΠΙΔΑ ή θα εκδιωχθούν;

Επίσης οι εργαζόμενοι (ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) στο (ΟΤΑΚ) θα συνεχίσουν να εργάζονται στο τμήμα και με τι συνθήκες εργασίας; Σε περίπτωση που δε συνεχίσουν να συστεγάζονται μαζί τα δυο ογκολογικά θα έχουν αυτοί οι εργαζόμενοι πλήρη απορρόφηση σε άλλο ανάλογο πόστο του Νοσοκομείου ή θα πεταχτούν στο δρόμο όπως γίνεται στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους της υγείας και όχι μόνο;    

Αναρωτιόμαστε όλα αυτά τα παιδιά που καθημερινά παρακολουθούνται από τα Ογκολογικά ιατρεία θα συνεχίσουν να έχουν την κατάλληλη φροντίδα και αποκατάσταση στο σπίτι ή στις περιπτώσεις τελικών σταδίων της νόσου θα συνεχίσει να υπάρχει στήριξη στις οικογένειες των παιδιών ή για χάρη της ιδιωτικοποίησης και του κέρδους του ιδιώτη που θα αναλάβει όλα αυτά θα εξαφανιστούν;

Να σημάνει ξεσηκωμός στους εργαζόμενους όλων των νοσοκομείων μας! 

Να σημάνει ξεσηκωμός στους γονείς, στους εργαζόμενους γενικότερα!

Η μετατροπή των παιδο-ογκολογικών τμημάτων σε ΝΠΙΔ θα ανοίξει τον δρόμο να ξεπουληθούν και άλλα κομμάτια νοσοκομείων σε ιδιώτες.

Δε θα επιτρέψουμε να μετατρέψουν τον παιδικό καρκίνο σε εμπόρευμα για τα κέρδη κανενός!

Απαιτούμε αυτή η απαράδεκτη απόφαση να μην τεθεί καν προς συζήτηση στη Βουλή. Θα μας βρει απέναντι του όποιος προσπαθήσει να το υλοποιήσει, το υπουργείο, η κυβέρνηση, η διοίκηση!

Απαιτούμε άμεσα συνάντηση από την διοίκηση και από το Υπουργείο Υγείας.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ 5 ΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ ΤΟΥ  ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20/12 ΣΤΗ 13:00 Μ.Μ. ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

ΤΟ ΔΣ