Αντιδράσεις φέρνει το νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τη στεγαστική πολιτική. Το νομοσχέδιο από τους φορείς που κλήθηκαν για ακρόαση στη Βουλή υποστηρίχθηκε μόνο από τις τράπεζες και το διορισμένο διοικητή της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Εμείς αναδημοσιεύουμε το άρθρο μας που είχε δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα μας στις 27/10/22 όταν το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. 

Νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική

Το Υπουργείο Εργασίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις κατευθυντήριες γραμμές του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από το Υπουργικό συμβούλιο για τη στεγαστική πολιτική.

Άλλη μια φορά με πανηγυρικούς τόνους η κυβέρνηση βάζει βαρύγδουπους τίτλους όπως  σπίτι για όλους, το σπίτι μου, πρόγραμμα προσιτής στέγης.

Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος έχουν να κάνουν με χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, με ανέγερση εργατικών κατοικιών, με αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου και με την επιδότηση εργασιών ανακαίνισης υπαρχόντων κατοικιών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο θα δαπανηθούν 1,74 δισεκατομμύρια € και θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες.

Το πρώτο που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι μια απλή διαίρεση αρκεί για να αποδείξει το ψευδές των ισχυρισμών καθώς το ποσό ισοδυναμεί κατά μέσο όρο σε 12.700 € ανά δικαιούχο όταν μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων χρειάζεται για το δικό της σπίτι ποσό της τάξης των 100.000 €.

Το δεύτερο που αφορά τη χρηματοδότηση αυτών των πολιτικών είναι ότι αυτή δεν προέρχεται από τον γενικό κρατικό προϋπολογισμό αλλά από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ πρώην ΟΑΕΔ) όπου έχει ενσωματωθεί τα μνημονιακά χρόνια και ο οργανισμός εργατικής κατοικίας (πρώην ΟΕΚ). Τα χρήματα λοιπόν αυτά προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών τις οποίες πρόσφατα η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε να τις μειώσει. Η μείωση των εισφορών προς τη ΔΥΠΑ φαίνεται ήδη καθώς στο προσχέδιο του προϋπολογισμού οι συνολικές δαπάνες της ΔΥΠΑ που αφορούν τις πολιτικές χρηματοδότησης της ανεργίας, της εργατικής κατοικίας και της εργατικής εστίας (πρώην ΟΕΕ που εντάχθηκε στον ΟΑΕΔ) είναι μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2022 κατά 222 εκατομμύρια €.

Από κει και μετά πρέπει να σημειώσουμε ότι

  • Δεν υπάρχει μια συγκροτημένη στεγαστική πολιτική
  • Δεν απαντούν στην σημερινή κατάσταση της έκρηξης των τιμών των ενοικίων και στην εκτίναξη του κόστους αγοράς πρώτης κατοικίας
  • Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς
  • Τα χαμηλότοκα δάνεια όπως και η ανέγερση κατοικιών είναι πολύ περιορισμένα συγκριτικά με τις ανάγκες και όπως αναφέραμε χρηματοδοτούνται από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών

Τέλος η εξασφάλιση στέγης απαιτεί ουσιαστική αύξηση των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών και γενικότερα των εισοδημάτων που έχουν πληγεί από την λιτότητα και τα μνημονιακά μέτρα.